SIBIU Menţinerea scăderilor a adus randamente ridicate vânzătorilor

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 5 august 2011

La Sibex, cotaţiile celor mai lichide instrumente, anume derivatele pe Dow Jones şi acţiunile SIF5, au avut o evoluţie descendentă în penultima zi a săptămânii. După o primă jumătate de şedinţă cu creşteri, preţurile au evoluat mixt înspre prânz , pentru ca în partea secundă a sesiunii semnalele externe să contureze trendul descendent. Clară a fost direcţia descendentă a euro faţă de dolar, moneda unică pierzând teren, precum şi a preţului futures al petrolului, care a înregistat o a doua şedinţă de scădere. Participanţii au tranzacţionat într-un context extern dominat de deprecierile de pe bursele europene, indicele Stoxx Europe 600 extinzându-şi minimul ultimelor 11 luni ca reacţie la temerile privind dificultăţile întâmpinate în procesul de revenire a economiei globale. Şi futures-ul din SUA a semnalizat o evoluţie negativă pe Wall-Street, confirmată la deschiderea NYSE. Cu o oră şi jumătate înaintea închiderii, numărul contractelor futures era de peste 3500 cu o valoare 25 milioane lei. Predominanţa scăderilor a sporit câştigurile vânzătorilor, derivatele permiţând începerea tranzacţiile direct prin vânzare.

Simbolul DEDJIA_RON s-a menţinut în top cu 1300 de contracte încheiate până la ora 17.30. După o primă jumătate de zi cu creşteri, cotaţia a fluctuat oarecum nehotărât până la apariţia datelor economice din SUA, pentru ca apoi să se impună o direcţie negativă, ştirile din piaţa muncii indicând o stagnare a economiei. Numărul anualizat al persoanelor care au completat cereri de ajutor de şomaj a fost de 400.000, în scădere cu doar 1000 faţă de nivelul anterior. Deşi datele au fost uşor mai bune ca estimările, care indicau o creştere la 404.000, totalul anunţat fiind cel mai scăzut nivel din ultimele patru săptămâni, opinia generală este că piaţa muncii încă se luptă pentru recâştigarea unui moment favorabil, mai ales după ce după ce numărul cererilor s-a situat peste nivelul de 400.000 timp de 17 săptămâni la rând, fiind încă departe de nivelul de 375.000 înregistrat în februarie, nivel care semnalizează o creştere sănătoasă a pieţei muncii. În aceste condiţii, indicii americani pierdeau peste 1% după deschiderea bursei din SUA iar deprecierea Dow Jones de reflecta şi la Sibex. Astfel, la ora 17.30, indicele DJIA avea la Sibiu o variaţie negativă de 84 puncte pe scadenţa septembrie şi de 107 puncte pe scadenţa decembrie. Pentru martie 2012, cotaţia indicelui afişa o scădere de 125 puncte. Aceste variaţii au asigurat câştiguri ridicate speculatorilor pe vânzare, pentru a doua zi la rând.

O creştere importantă a volumului de transfer s-a înregistrat pe produsul ce are la bază preţul petrolului de tip Light Sweet Crude. La ora 17.30 de observau 280 de contracte DEOIL_LSC, nivel apropiat de recordul de pe acest derivat. Cotaţia unui baril de petrol pierdea 1,74%, situându-se la 90,5 dolari. Contractul DEOIL_LSC beneficiază de activitatea a doi market-makeri, acest fapt completând seria de avantaje cum ar fi costurile reduse şi tranzacţionarea direct în lei.

Pe segmentul financiar, influenţa scăderilor indicilor europeni şi menţinerea unei tendinţe negative a acţiunii SIF Oltenia pe piaţa suport au determinat speculatorii să mizeze în continuare pe scăderi ale DESIF5. La ora 17.30 numărul contractelor pe acest produs era de 1500. Termenul scurt (septembrie), a fost preferat de investitori care au estimat o scădere de 1,78 % a cotaţiei acţiunii SIF Oltenia. Tot pe minus se afla şi preţul estimat pe scadenţele decembrie 2011 şi martie 2012, scăderile fiind de 1,47 şi 1,39%.

După o tentativă uşoară de creştere în prima oră a şedinţei, cotaţia euro a scăzut apoi faţă de dolar, adâncindu-şi deprecierea pe măsura trecerii timpului, cu minimul zilei atins în jurul orei 17.00. La Sibex, euro pierdea 1,17% faţă de dolar pe scadenţa septembrie şi 0,80% pe decembrie.

În sectorul derivatelor pe aur, preţul futures al unciei creştea cu 9 dolari pentru contractul SIBGOLD de o uncie şi cu 10,9 dolari pe contratul SIBGOLD_RON de 10 uncii. Preţul aurului urma tendinţa de pe plan extern unde metalul galben s-a căţărat la un nou record, ca reacţie la turbulenţele din pieţele financiare.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17,15, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi, respectiv, valorii cotaţiilor DEDJIA, datorită programului de tranzacţionare prelungit pentru contractul futures pe indicele american Dow Jones, care se tranzacţionează până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul www.sibex.ro., secţiunea rapoarte de tranzacţionare, după ora 19.20

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb