A doua şedinţă a săptămânii a adus creşterea lichidităţii pieţei care s-a dublat faţă de luni, mai ales datorită mişcărilor cotaţiilor din partea a doua a zilei. Investitorii au încheiat, până la ora 17:30 un număr de 2100 contracte valoarea tranzacţiilor depăşind 14 milioane lei.
Pentru derivatul pe cel mai cunoscut indice american, (n.r. -Dow Jones) investitorii prezenţi pe piaţă au încheiat până la ora 17:30 peste 1100 contracte. Intensitatea la tranzacţionare pe acest produs a crescut semnificativ după deschiderea NYSE, numărul contractelor triplându-se într-o oră. Cotaţia futures a indicelui DJIA a crescut în SUA, arătând o deschidere pozitivă a şedinţei de tranzacţionare a indicelui la NYSE, pe fondul ştirilor pozitive. Guvernul american a publicat nivelul evoluţiei vânzărilor din sectorul de retail la nivelul lunii noiembrie. Nivelul total al vânzărilor din sectorul retail a crescut în noiembrie cu 0,8 procente, mai mult decât nivelul estimat de +0,6 %, marcând astfel o creştere pentru a cincea lună consecutivă. Indicatorul lunar PPI care exprimă evoluţia în preţurile de vânzare la producători ale bunurilor şi serviciilor, arată o creştere în noiembrie cu 0.8% în raport cu luna precedentă. La Sibex indicele DJIA a trecut pe plus după deschiderea NYSE astfel că la ora 17,30 se observa aprecieri pe două din cele trei scadenţe tranzacţionate. Pe scadenţa decembrie 2010 indicele DJIA creştea cu 41 puncte faţă de ultima închidere, în timp ce pe scadenţa martie 2011 se înregistra o apreciere cu 24 puncte.
Derivatul pe acţiunile SIF5 Oltenia a atras aproape 1000 contracte realizate până cu o oră şi jumătate înaintea închiderii. Cotaţiile futures ale acţiuni SIF5 au fluctuat, testând atât scăderile cât şi creşterile, pe fondul unui volum de transfer mult mai bun decât în prima zi a săptămânii. Deşi data scadenţei decembrie se apropie vertiginos, numărul poziţiilor futures deschise nu s-a schimbat în mod hotărâtor, neobservându-se strategii masive de roll-over de pe aceasta pe martie 2011. Totuşi, s-a detectat creşterea numărului de contracte pe scadenţa din primăvara anului viitor, schimburile cu DESIF5 martie echivalând cu 315.000 acţiuni SIF5. Şi numărul poziţiilor futures deschise pe martie 2011 a depăşit pragul de 4000. Pe decembrie transferurile totalizau 626.000 acţiuni ale emitentului SIF Oltenia. În ceea ce priveşte preţul de cotare, sesiunea s-a deschis cu creşteri care au durat până în jurul prânzului, moment după care scăderile s-au impus, minimele fiind atinse în partea a doua a zilei. La ora 17:30, DESIF5 decembrie se depreciau cu 0,55 % iar DESIF5 martie şi iunie 2011 cu 0,22 şi 0,37 %.
În ceea ce priveşte aurul, după ce în majoritatea timpului cotaţia futures a metalului preţios a stat pe plus pe piaţa de la Sibiu, situaţia s-a schimbat după ora 16,30 când cotaţiile au intrat uşor pe minus atât pentru decembrie 2010 cât şi pentru martie 2011.
Leul a avut parte de o şedinţă liniştită astăzi pe piaţa interbancară, lichiditatea şi volatilitatea paritării EUR/RON fiind una relativ scăzută. Uşoara apreciere a leului vine în contextul unei evoluţii pozitive a valutelor din regiune şi a creşterii apetitului pentru risc al investitorilor. Şi pe piaţa derivatelor de la Sibiu, contractul futures EUR/RON, ce urmăreşte evoluţia cursului leului faţă de euro a evoluat în corelaţie cu evoluţia de pe piaţa interbancară. Astfel, pentru finalul anului curent, investitorii estimează un leu mai puternic faţă de euro cu 0,31 bani, iar pentru scadenţele îndepărtate martie şi septembrie 2011, întărirea leului era la ora 17:30 de 0,58, respectiv 0,5 bani pentru un euro.