SIBIU Preţurile derivatelor, în scădere

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 6 iunie 2006

Pe piaţa sibiană a derivatelor, debutul de săptămână a ilustrat o stare de relaxare a investitorilor ca o prelungire a atitudinii din finalul săptămânii trecute. În consecinţă lichiditatea s-a constituit ca imagine a prudenţei participanţilor în piaţă, prin cele 705 tranzacţii efectuate fiind obţinut un total de peste 4.700 contracte. Investiţiile au fost realizate pe un fond majoritar depreciativ, scăderile fiind trăsătura dominantă a evoluţiilor cotaţiilor în ziua de ieri. În ceea ce priveşte numărul poziţiilor futures şi options deschise, suma acestora depăşea la închidere 166.300. Se poate observa aşadar, conform acestui total uşor diminuat faţă de cel anterior, că unii dintre jucători preferă să-şi închidă poziţiile înainte de data scadenţei din această lună. Totuşi, numărul lor rămâne ridicat şi luna în curs va oferi din acest punct de vedere evoluţii interesante. Volumul echivalent în RON aferent tranzacţiilor futures ale zilei de ieri a fost de aproape 9 milioane.

La finalul sesiunii de început a intervalului 5-9 iunie, interesul strategiilor investiţionale s-a canalizat înspre societăţile de investiţii financiare, acest sector generând circa 84% din rulajul total al zilei. Pe prima poziţie ca volum de transfer s-a clasat SIF 5 Oltenia, derivatele pe acţiunile societăţii fiind preferate ca active suporturi pentru 1.600 contracte futures. În continuare scadenţa curentă emană o doză mai mare de atractivitate spre ea îndreptându-se 1.383 contracte. DESIF 5 au fost cotate la 2,3008 lei/acţiune pentru iunie şi 2,38 lei/acţiune pentru septembrie, valori conturate în urma unor scăderi de 0,0272 şi 0,03 lei/acţiune pentru scadenţele amintite.

Prin echivalentul a peste 1,3 milioane acţiuni transferate, DESIF 2 Moldova au dobândit locul secund în topul sesiunii. Ultimele tranzacţii cu derivatele pe activele SIF 2 au fost realizate la preţul de 1,8966 lei/acţiune pentru scadenţa de la finele lunii în curs şi 1,995 lei/acţiune pentru scadenţa septembrie. Astfel, DESIF 2 iunie au pierdut 0,0334 lei/acţiune iar DESIF 2 septembrie 0,035 lei/acţiune. Şi în cazul lor scadenţa apro-piată este preferata jucă-torilor.

Monopolul SIF-urilor asupra tranzacţiilor zilei de ieri este consfinţit de cele aproape 1.000 contracte SIF 3 Transilvania. Prin acest total DESIF 3 a revendicat poziţia a treia în ierarhia şedinţei de tranzacţionare. DESIF 3 au pierdut de-a lungul acesteia 0,0227 lei/titlu pentru iunie şi 0,0349 lei/titlu pentru septembrie, cotaţiile de la închidere fiind de 1,9087 şi 1,9851 lei/acţiune pentru datele precizate.

În sectorul petrolier, cel mai activ a fost simbolul DESNP. Preţurile pentru derivatele pe acţiunile "Petrom" s-au depreciat cu 0,0028 lei/acţiune pentru ambele date scadente, până la valorile de închidere de 0,5172 lei/titlu, scadenţa în curs şi 0,5322 lei/titlu, scadenţa din toamnă.

Evoluţia parităţilor a atras atenţia prin aprecierea monedei unice europene atât faţă de leu cât şi dolar. Astfel un euro a fost cotat la 1,2944 USD şi pentru iunie şi septembrie res-pectiv 3,5225 şi 3,54 lei pentru aceleaşi date.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb