SIBIU Preţurile futures s-au "înroşit" la Sibex

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 27 octombrie 2010

La Bursa din Sibiu, cea de-a doua şedinţă a săptămânii a fost una în care investitorii cu poziţii de vânzare au putut specula intens deprecierile de pe segmentul financiar şi al indicilor, mai exact de pe DESIF5 şi derivatul Dow Jones. Scăderi s-au înregistrat şi pe piaţa aurului, metalul galben corelându-se cu pieţele externe. Lichiditatea pieţei nu a fost, însă, impulsionată de aceste mişcări, totalul transferurilor indicând în continuare multă prudenţă. Astfel, cu o oră şi jumătate înainte de închidere, se puteau observa 2700 contracte cu o valoare de 13,6 milioane lei, investitorii având timp până la ora 19.00 să intensifice plasamentele, în funcţie de influenţa directă de pe Wall-Street.

Pe piaţa derivatului pe acţiunile SIF5, şedinţa a fost una în care preţurile au evoluat exclusiv pe scădere, corelându-se cu direcţia din piaţa suport unde, atât acţiunea emitentului cât şi indicele BET-Fi, care urmăreşte evoluţia celor cinci societăţi de investiţii financiare, au înregis­trat deprecieri importante. La evoluţia descendentă a contribuit şi agitaţia de pe scena politică, investitorii aşteptând rezultatele moţiunii de cenzură, care se va dezbate mâine în Parlament. În aceste condiţii, s-a observat creşterea intensităţii la tranzacţionare pe contractul în discuţie, pe care, doar pe scadenţa decembrie, transferurile echivalau, la ora 17.30, cu 1,6 milioane de acţiuni SIF5. Cotaţia DESIF5 decembrie 2010 se deprecia cu 2,22 %. Scăderi importante între unu şi 2,5 procente se puteau observa şi pe scadenţele pe termen mediu şi lung, anume martie, iunie şi septembrie 2011.

Pentru derivatul pe Dow Jones Industrial Average, şedinţa a fost, de asemenea, una "roşie", direcţie vizibilă încă de la debut. Deschiderea pe minus pentru contratul DEDJIA_RON a fost una oarecum surprinzătoare, după ce indicele american a închis cu un câştig de 31,49 puncte, luni, la NYSE. Estimările speculatorilor sibieni au fost, însă, confirmate de evoluţiile indicilor principalelor burse internaţionale, precum şi de cotaţiile futures din SUA ale indicelui DJIA, care au scăzut după ce majoritatea rezultatelor anunţate de companiile europene au dezamăgit investitorii. Tendinţa des­cendentă s-a menţinut şi la deschiderea de pe Wall-Street, indicele american depreciindu-se după primele tranzacţii, în ciuda faptului că Ford Motor Co a publicat rezultate foarte bune pe trimestrul al treilea, compania obţinând un profit de 1.69 miliarde dolari, cel mai mare din întreaga sa istorie de 107 ani. Pe piaţa Sibex, indicele DJIA a evoluat între 11.120 şi 11.035 puncte şi scădea, la ora 17:30, cu 47 puncte, numărul contractelor fiind de peste 800.

În ceea ce priveşte aurul, cotaţia acestuia a scăzut la New York şi Londra, în condiţiile în care cotaţia dolarului a înregistrat doar mici variaţii, iar unii investitori au recurs la vânzarea metalului preţios. Dolarul a crescut faţă de Euro chiar şi după ce un oficial al FED a afirmat că este nevoie de noi măsuri de stimulare economică. Drept urmare, aurul scădea şi pe piaţa Sibex, observându-se o depreciere de 3 USD pe scadenţă Octombrie 2010, respectiv o scădere de 13,5 USD pentru decembrie 2010, conform datelor de la ora 17.30.

Pe piaţa spot, acţiunile Sibex au continuat să se afle în atenţia participanţilor cu un volum de 362.000 de titluri. Tranzacţiile au fost încheiate la preţuri între 1,45 şi 1,46 lei/acţiune, închiderea găsind cotaţia SBX la 1,45 lei, în scădere cu un ban. Acţiunile Prodplast Imobiliare au fost în continuare suspendate de la tranzacţionare, în vederea desfăşurării AGEA.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17.15, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi valorii respectiv ale cotaţiilor datorită programului de tranzacţionare prelungit până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul www.sibex.ro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb