Sibiu: Romgaz doreşte să intre în proiecte de explorare - producţie în afara ţării

A.G.R.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 3 octombrie 2008

Compania Romgaz doreşte să intre în proiecte de explorare-producţie în afara ţării, a anunţat, joi, directorul Departamentului de Dezvoltare al societăţii, Gheo­rghe Radu, la întâlnirea cu ambasadorul Federaţiei Ruse în România, Alexander Churilin, citat de Agerpres. Conducerea companiei a prezentat înaltului demnitar principalele obiective ale societăţii şi a precizat că, în calitatea sa de principal producător şi furnizor de gaze pe piaţa românească, este conştientă de rolul important ce-i revine în atingerea obiectivelor de strategie energetică ale României, şi anume acelea de siguranţă a aprovizionării, dezvoltarea durabilă şi competitivitatea pe piaţa de gaze.

"Conform aceleiaşi strategii energetice a României, Romgaz şi-a definit principalele căi de acţiune şi măsuri în ceea ce priveşte cooperarea cu parteneri externi în cadrul obiectului său de activitate. Astfel, se are în vedere intensificarea cercetării geologice în scopul descoperirii de noi rezerve de gaze naturale, iar în această privinţă obiectivul strategic pentru următoarea perioadă este acela de a intra în proiecte de explorare, producţie în afara României. O atenţie deosebită în aceas­tă direcţie se va acorda Federaţiei Ruse, precum şi ţărilor limitrofe României şi colaborării cu entităţi economice şi autorităţi care activează pe pieţele de gaze din aceste ţări", se arată într-un comunicat de presă al companiei. În iunie, Romgaz anunţa că va începe, în ultimul trimestru al anului, explorări de gaze în Polonia şi Slovacia, împreună cu societatea britanică Aurelian Oil&Gas. O altă măsură strategică a Romgaz, prezentată ambasadorului Rusiei, este aceea de dezvoltare a capacităţilor sale de înmagazinare a gazelor naturale în colaborare cu companii de primă mărime, mai ales pentru furnizarea de astfel de servicii pe piaţa regională.

"Se urmăreşte atingerea unui grad ridicat de siguranţă în aprovizionare, precum şi o preluare adecvată a vârfurilor de consum pe piaţa românească, precum şi pe cea regională. În contextul interconectării lor, între sistemul naţional de transport şi cele din ţările învecinate, va exista posibilitatea unor colaborări cu parteneri pentru furnizarea de gaze pe piaţa regională", au mai arătat reprezentanţii Romgaz.

Directorul de dezvoltare al Romgaz declara, la finele lunii iunie, că Romgaz este în continuare interesată de colaborarea cu Gazprom pentru realizarea depozitului de gaze de la Roman-Mărgineni, urmând ca discuţiile în acest sens să fie reluate la începutul anului viitor.

În prezent, Romgaz operează şase depozite de gaze, la Cetatea de Baltă, Bilciureşti, Urziceni, Balaceanca, Sărmăşel şi Gherceşti.

Potrivit discuţiilor de la Mediaş, Romgaz întrevede potenţiale colaborări prin intermediul sucursalei sale de servicii SIRCOSS, care deţine dotările şi personalul cu experienţă necesară pentru furnizarea în afara ţării de servicii: operaţiuni speciale, reparaţii capitale şi tes­te de sondă. Romgaz este cel mai important producător şi furnizor de gaze naturale din România, având o cotă de furnizare pe piaţa internă de gaze de 41,2 %. Statul, prin Ministerul Economiei şi Finanţelor, este acţionarul majoritar al societăţii, care are ca principal obiect de activitate extracţia şi înmagazinarea gazelor naturale. În anul 2007, producţia Romgaz a fost de peste cinci miliarde mc de gaz metan, iar bugetul de investiţii pe anul 2008 este de un miliard de lei.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb