La bursa sibiană a derivatelor, prima săptămînă de tranzacţionare din aprilie s-a finalizat prin perfectarea a circa 65.000 contracte futures şi options semnele indicînd păstrarea caracteristicilor de pînă acum ale spectaculozităţii şi eficienţei pieţei la termen. Tot în săptămîna recent încheiată s-a înregistrat o tendinţă continuă de creştere a numărului de poziţii deschise, ajuns acum la 80.538. Din perspectiva preţurilor, au atras atenţia în mod special corecţiile destul de puternice suferite de DESNP, direcţie apreciată de speculatorii pe poziţii short care au putut marca, de-a lungul celor cinci sesiuni de tranzacţionare, randamente consistente. În acelaşi timp o caracteristică importantă a acestui interval este atracţia pe care contractele DETLV cu scadenţa septembrie o exercită asupra participanţilor în piaţa futures. Se remarcă lichiditatea deosebită de pe anumite tipuri de contracte, care în unele zile au marcat volume mai mari ca cele de pe piaţa spot.
În prima zi a săptămînii, pe fondul creşterilor majorităţii cotaţiilor a fost atinsă o cotă de lichiditate bună, fiind transferat echivalentul a peste 8,5 milioane de acţiuni (un contract = 1000 acţiuni). Ca lider s-a detaşat DESIF 3 Transilvania.
Şedinţa de marţi a readus "pofta" de investiţii în rîndul participanţilor la piaţa derivatelor, volumul contractual revenind peste pragul de 20.000 perfectări. Derivatele DESNP au fost, în urma deprecierilor apreciabile, de 5,94% şi 5,82% pentru iunie respectiv septembrie, deosebit de căutate, volumul atins depăşind 10.000 contracte.
Miercuri, DESNP şi DETLV s-au impus, remarcîndu-se nivelul lor de lichiditate situat, în ambele cazuri, peste cel de pe piaţa spot. Tot în cea de a treia zi a săptămînii a fost bifată o medie de 15 contracte pe tranzacţie.
În a patra şedinţă a intervalului 3-7 aprilie, DESNP au fost din nou, cele mai "rîvnite" contracte, ele însumînd la finalul zilei peste 9300 perfectări, majoritatea pentru scadenţa curentă. De asemenea a fost continuată tendinţa depreciativă atît pentru iunie cît şi pentru septembrie, de această dată pierderile ridicîndu-se la 4,15 şi 5,64%.
Şi ultima zi a săptămînii a scos la rampă tot derivatele sectorului petrolier, care au deţinut peste 58% din volumul de tranzacţionare.
Pe întreaga perioadă, lidere ca lichiditate au fost DESNP cu 31.874 de contracte. Ele au închis la 0,5150 şi la 0.5350 lei/acţiune. Locul doi a revenit DETLV cu 11.898 de contracte. Cotaţiile finale de 0,8798 şi de 1,4290 lei pentru scadenţele iunie respectiv septembrie Poziţia a treia a fost revendicată de contractele DESIF5, cu 7.125 perfectări. Derivatele în discuţie au închis la 2,6230 lei/acţiune pentru iunie şi 2,6803 lei/acţiune pentru septembrie.
Pentru iunie, euro a închis la 3,5135 lei, valoare mai mare cu 38 unităţi faţă de 31.03.2006.