SIBIU Speculatorii au exploatat revenirea pe creştere a euro faţă de dolar

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 14 iulie 2011

La Sibex, după volumul record pe iulie înregistrat marţi, lichiditatea s-a redus în cea de-a treia zi a săptămânii, în condiţiile în care pe segmentul indici şi pe cel financiar s-au înregistrat fluctuaţii mixte. La ora 17.30, numărul contractelor era de 4.600 cu o valoare de 53 milioane lei. Instrumentele cele mai lichide au fost contractele futures pe Dow Jones, pe acţiunile SIF5, pe paritatea euro/dolar denominată în lei şi pe aur. După deschiderea bursei americane, lichiditatea a crescut, numărul contractelor dublându-se.

Pe segmentul derivatelor valutare, revenirea pe plus a euro faţă de dolar a determinat creşterea intensităţii tranzacţiilor, speculatorii grăbindu-se să exploateze o monedă comună mai puternică. La ora 17.30 numărul contractelor EUR/USD_RON era de peste 1500 iar moneda unică se tranzacţiona pe scadenţa septembrie la 1,41120 dolari, în creştere cu 0,97%. Miza pe creşterea euro, monedă care în primele două şedinţe Sibex ale săptămânii pierduse teren în faţa dolarului, a venit în contextul slăbirii pe plan extern a monedei americane faţă de cea europeană, pentru prima oară în patru zile. Această direcţie s-a impus, ca urmare a reluării tendinţei de creştere a pieţelor de acţiuni, aceasta semnalizând o reînnoire a cererii pentru active cu randamente mari. Dolarul american s-a depreciat şi faţă de cel australian şi nou-zeelandez, după ce creşterea economică a Chinei a depăşit estimările analiştilor. Euro s-a întărit faţă de majoritatea valutelor importante, după ce obligaţiunile din Spania şi Italia au crescut pentru a doua zi la rând. La Sibex, contractul EUR/USD_RON este lichidizat de doi market-makeri care acţionează pe scadenţe diferite.

Cel mai lichid produs s-a menţinut derivatul pe indicele Dow Jones Industrial Average, acesta fiind preferat, până la ora 17.30, pentru peste 2300 de contracte, majoritatea pe termen scurt (scadenţa septembrie). Deschiderea pozitivă de pe Wall-Street s-a dovedit hotărâtoare şi pentru direcţia cotaţiilor Dow Jones de la Sibex, scăderea temperându-se rapid şi cotaţia intrând din nou pe plus. Astfel, la ora 17,15 indicele DJIA creştea cu 53 puncte pe scadenţa septembrie şi cu doar 2 pe decembrie. Indicele înregistra un plus de 43 puncte, şi pe scadenţa martie 2012.

Pentru contractul DESIF5 cotaţiile au fluctuat mixt pe scadenţa scurtă, înregistrându-se mai multe schimbări de direcţie. La ora 17.15, cumpărătorii erau au fost beneficiarii zilei, preţul aflându-se pe plus pe scadenţele septembrie şi decembrie 2011, cu aprecieri de 0,34 şi 0,53%. Numărul contractelor DESIF5 era de circa 600, derivatul ocupând locul trei în topul zilei

În ceea ce priveşte cotaţia aurului, speculatorii au "pariat" pe aprecieri. Ca urmare, la ora 17.30, metalul preţios avansa cu 30 dolari pe scadenţa august a contractului SIB-GOLD_RON a cărui mărime este de de 10 uncii. Pe plan extern, aurul a atins un nivel record la Londra şi New York, îngrijorările cu privire la criza datoriilor din Europa stimulând cererea de metal preţios, ca o instrument de protecţie. Marţi, Irlanda s-a alăturat Portugaliei şi Greciei ca o treia naţiune din zona euro care are ratingul de credit sub gradul de investiţii.

Pe piaţa valutelor a fost tranzacţionată şi perechea EUR/RON, moneda unică depreciindu-se uşor faţă de leu pe scadenţele septembrie şi decembrie 2011. A fost tranzacţionat şi contractul DEOIL_LSC, barilul de petrol câştigând 1,54 USD pe scadenţa august.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţa de la ora 17,30, după aceasta urmând sa apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise si valorii respectiv ale cotaţiilor, datorită programului de tranzacţionare prelungit până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul www.sibex.ro., secţiunea rapoarte de tranzacţionare, după ora 19.20.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb