SIBIU Speculatorii au mizat pe scăderea cotaţiilor SIF5

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 26 noiembrie 2010

La Sibex, în penultima şedinţă a săptămânii, participanţii au continuat să tranzacţioneze atât pe segmentul futures, cât şi pe cel spot. Tranzacţiile din piaţa la termen au fost realizate în condiţiile unei evoluţii preponderent descendente a cotaţiilor DESIF5 şi ale unor variaţii mixte pe derivatele Dow Jones. Cu o oră şi jumătate înaintea închiderii, numărul contractelor se cifra la 3200 valoarea tranzacţiilor fiind de 16,7 milioane lei.

Pe piaţa spot s-au realizat tranzacţii cu acţiunile Sibex, schimburile dintre vânzători şi cumpărători totalizând 18.500 de titluri. Tranzacţiile au fost încheiate la valori între 1,44 şi 1,46 lei. La închidere cotaţia SBX se situa la 1,46 lei, în urcare cu un ban.

Derivatele pe acţiunile SIF5 Oltenia au atras o lichiditate bună, pe fondul speculaţiilor realizate pe scădere de preţ. La ora 17,15 se puteau observa peste 1700 contracte, majoritatea pe scadenţa decembrie 2010. Scăderile au venit pe fondul corelării cu piaţa suport unde indicele Bet-Fi s-a depreciat cu peste 2%. Tranzacţiile cu DESIF5 decembrie au fost realizate între un minim de 1,2731 şi un maxim de 1,3049 lei/acţiune. La ora 17:15 DESIF5 decembrie valorau 1,2824 lei/acţiune în minus cu 1,74 %. Pentru martie 2011 DESIF5 se depreciau şi mai puternic, cu 2,21 %. Direcţia DESIF5 la Sibex a fost una decorelată de cea din pieţele europene unde cotaţiile au continuat să crească, având ca reper pieţele asiatice.

Cotaţiile Dow Jones au fluctuat pe parcursul zilei, testând atât teritoriul pozitiv cât şi cel negativ. Cotaţia derivatului pe Dow Jones a fluctuat încă de la deschidere, iar participanţii au adoptat strategia marcărilor profit/pierdere închizând în prima oră de tranzacţionare în jurul a 1600 de poziţii, rezultând astfel circa 800 de contracte. Apoi, intensitatea s-a temperat, în condiţiile lipsei conturării unei direcţii clare. La ora 17:30 se observau peste 1200 contracte DEDJIA_RON, scadenţa decembrie fiind cea mai tranzacţionată. Cotaţia indicelui pe scadenţa menţionată se aprecia, la aceeaşi oră, cu 25 puncte. Variaţiile de pe parcursul zilei nu au fost foarte ample, în condiţiile în care, după marcările din debutul zilei, participanţii au adoptat o atitudine de aşteptare, mai ales prin prisma faptului că, joi, piaţa bursieră americană este închisă datorită sărbătorii de "Ziua Recunoştinţei".

Pe piaţa derivatelor valutare, cotaţiile futures ale euro s-au depreciat faţă de leu urmând direcţia cursului oficial care a coborât uşor sub pragul de 4,3 lei. Scăderile s-au impus şi în condiţiile în care, pe pieţele externe, euro a rămas în apropierea minimului ultimelor două luni pe fondul îngrijorărilor că valul de criză a datoriilor din Europa s-ar putea în curând extinde în Portugalia, ori, chiar mai rău, în Spania. La Sibex, euro se deprecia faţă de leu cu 0,16% pe scadenţa decembrie coborând de asemenea sub 4,3 lei. Pentru martie şi iunie 2011 scăderile se cifrau la 0,23 şi 0,37%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb