SIBIU Start lansat pentru pachetul Phoenix

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 septembrie 2011

Cel mai important eveniment al debutului de săptămână de pe piaţa Sibex a fost lansarea la tranzacţionare a unui nou produs: pachetul Phoenix. Instrumentul este bazat pe diferenţa dintre preţul futures a zece uncii aur şi preţul futures al DJIA denominat în lei. Speculatorii au receptat foarte bine produsul şi au realizat tranzacţii încă din prima şedinţă în care l-au avut la dispoziţie, încheind, în prima jumătate a zilei 223 de contracte Phoenix pe scadenţa decembrie 2011. Direcţia estimată pentru preţul pachetului Phoenix era, la ora 16.15, una pozitivă, în condiţiile în care aurul creştea iar indicele Dow Jones scădea pe piaţa futures americană. Cotaţia pachetului Phoenix avea o creştere de 3,13%, cei dintâi beneficiari ai evoluţiei acestui derivat fiind cumpărătorii, care au obţinut, încă de la deschidere, un randament de până la 13%.

La capitolul lichiditate, în top a rămas derivatul pe Dow Jones, cu aproape 1100 de contracte încheiate până la ora 16.15. Aşa cum indica şi evoluţia pachetului Phoenix, cel mai urmărit indice din lume avea o evoluţie negativă pe piaţa futures din SUA, cotaţiile de la Sibex fiind corelate cu aceasta, semnalizând o şedinţă "roşie" pe Wall-Street. Pe scadenţa decembrie, devenită orizont investiţional scurt, cotaţia DEDJIA_RON scădea cu 180 puncte iar pentru martie 2012, cu 147 puncte. Piaţa futures americană a scăzut puternic pe fondul reînnoirii temerilor faţă de o posibilă falimentare a Greciei, situaţie care a determinat investitorii să marcheze din profiturile din săptămâna precedentă şi să se reîntoarcă către active sigure, cum e aurul. Şi în Europa pieţele de acţiuni s-au depreciat, direcţie "dirijată" de scăderile titlurilor bancare, printre care Deutsche Bank Societe Generale, în condiţiile în care temerile că liderii europeni nu vor putea împiedica prăbuşirea Greciei, au reapărut.

Pe segmentul mărfuri se remarca derivatul pe aur cu simbolul SIBGOLD, prin aproape 700 de contracte realizate până la ora 16.15. Pe scadenţa octombrie uncia câştiga 6,6 dolari iar pe decembrie 2012, 3,1 dolari. Şi contractul SIBGOLD_RON, de 10 uncii, indica creşterea aurului, dar cu 17,2 dolari pe scadenţa octombrie. Conform Bloomberg, care-l citează pe Tony Hall managerul uni fond de hedging, "aurul, platina şi petrolul de tip Brent vor conduce în continuare câştigurile de pe segmentul mărfuri, în condiţiile în care investitorii caută să-şi protejeze activele deţinute".

În zona derivatelor pe acţiuni s-a remarcat derivatul pe acţiunile SIF5 Oltenia cu 736 contracte încheiate până la ora 16.00, pe fondul unor scăderi importante de 4,72% pe scadenţa decembrie şi 5,19% pe scadenţa martie 2012, evoluţie în ton cu cea a activului pe piaţa suport.

Din sectorul derivatelor pe cursuri valutare s-au remarcat contractele pe perechea EUR/USD, denominată în lei, în număr de 162 conform datelor de la ora 16.15. Conform estimărilor jucătorilor, moneda unică se deprecia cu 1,03% pe scadenţa decembrie şi cu 1,07% pe scadenţa martie 2012. Pe pieţele externe, moneda unică s-a depreciat până aproape de minimul ultimilor şapte luni faţă de dolar, după ce oficialii europeni au eşuat în a oferi un plan de stopare a crizei datoriilor din regiune. Dolarul a crescut faţă de majoritatea valutelor reprezentative, cu excepţia yen-ului, înaintea unei întâlniri de două zile a FED, programată să înceapă marţi.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 16.15, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi valorii respectiv ale cotaţiilor instrumentelor tranzacţionate, datorită programului de tranzacţionare extins până la ora 23.15. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul www.sibex.ro., secţiunea rapoarte de tranzacţionare, după ora menţionată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb