SIBIU Valoarea săptămânală a tranzacţiilor cu Dow Jones la Sibex a depăşit 160 milioane lei

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 septembrie 2010

La Bursa din Sibiu, şedinţa de vineri 17.09 a fost una de scadenţă pentru participanţii cu poziţii deschise pe septembrie, tranzacţiile pe aceasta putându-se efectua până la ora 12.45 pentru derivatele pe acţiuni, valute şi aur respectiv până la 16.00 pentru derivatele pe indicele Dow Jones Industrial Average. Participanţii au tranzacţionat cu o intensitate în creştere comparativ cu ziua anterioară, numărul contractelor ajungând, la ora 17:15, la circa 7800 cu o valoare de 32,5 milioane lei.

De-a lungul întregii săptămâni, au fost încheiate 31.000 contracte la termen (fără închiderile de la scadenţă) cu o valoare de circa 192 milioane lei, de aproximativ trei ori mai mare comparativ cu piaţa BVB. Cele mai multe tranzacţii s-au înregistrat pe contractul futures pe Dow Jones, care a atras, în cele cinci şedinţe, peste 15.000 contracte, valoarea acestora situându-se la 160 milioane de lei. Astfel, doar acest derivat a avut, de unul singur, o valoare de 2,5 ori mai mare faţă de piaţa de la Bucureşti, pe întreaga săptămână. Pe locul doi în topul perioadei 13-17.09 s-au clasat DESIF5, cu echivalentul a 14,2 milioane de acţiuni ale emitentului SIF Oltenia transferate între participanţi. Perechea EURO/LEU a crescut şi ea sub aspectul lichidităţii până la peste 1600 contracte, ocupând locul trei în topul celei mai bune săptămâni a Sibex din luna în curs.

Şi pe segmental spot, săptămâna a fost una lichidă, în special datorită atractivităţii titlurilor de preferinţă ale Sibex. Tranzacţiile cu acestea au dus la un total de 775.320 drepturi, dintre care vineri au fost tranzacţionate 243.000, la o cotaţie de 0,2 lei/drept. Interesul a fost unul bun şi pentru acţiunile bursei sibiene, pentru care schimburile au ajuns la un total de 552.500, cotaţia închizând la 1,4 lei/titlu.

În ceea ce priveşte şedinţa de vineri ritmul tranzacţiilor cu contracte futures a fost unul bun, atât pe scadenţa septembrie cât şi pe cea din decembrie, devenită acum termenul scurt. Pentru derivatul pe Dow Jones, cei care au dorit să exploateze la maxim evoluţia pe scadenţa septembrie au încheiat 1521 de contracte la valori între 10.640 şi 10.7418 puncte. Pe scadenţa în discuţie au rămas 1746 de poziţii deschise, aces-tea urmând a fi lichidate de către Casa Română de Compensaţie la preţul special de deschidere al Dow Jones Industrial Average pe Wall-Street, acesta fiind de 10.643,42 puncte.

Pe segmentul mărfurilor, aurul creştea cu 6 dolari, ajungând la 1280 USD/uncie, urmând trendul din piaţa internaţională.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17,15, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi valorii respectiv ale cotaţiilor DEDJIA, datorită programului de tranzacţionare prelungit pentru contractul futures pe indicele american Dow Jones, care se tranzacţionează până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul www.sibex.ro

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb