SIBIU Valoarea tranzacţiilor de la Sibex a crescut vineri la peste 32 milioane de lei

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 26 iulie 2010

La Bursa din Sibiu, şedinţa de vineri a pus punct celei de-a treia săptămâni din iulie printr-o evoluţie interesantă cu schimbări de direcţie în ceea ce priveşte preţurile futures pe segmentul financiar şi al indicilor atât în prima parte, cât şi în cea de a doua a zilei. Aceste mişcări au fost "gustate" de speculatori, care au mărit ritmul de tranzacţionare. La ora 17:15, numărul contractelor era de aproape 6500, valoarea echivalentă lor fiind de 32,2 milioane de lei. Săptămâna s-a încheiat aşadar într-o notă pozitivă în ceea ce priveşte lichiditatea, cu un volum dublu comparativ cu sesiunea de joi şi cu posibilitatea creşterii sale, respectiv a valorii, în urma tranzacţiilor cu Dow Jones disponibile până la ora 19.00.

În prim planul tranzacţiilor s-au aflat derivatele pe indicele Dow Jones Industrial Average, în acest sens semnalele fiind trase încă de la finalul şedinţei anterioare. Raliul de preţ al indicelui american înregistrat joi pe Wall-Street s-a reflectat în evoluţia pozitivă a cotaţiei DEDJIA_RON care s-a extins până spre deschiderea NYSE de vineri. Apoi, tendinţa mai degrabă descendentă a acesteia a influenţat din nou piaţa sibiană, cotaţia futures a indicelui testând teritoriul negativ. De la startul tranzacţiilor şi până la ora 17:15, derivatele Dow Jones au atras 2700 contrcate, preţul pentru septembrie pendulând între 10.310 şi 10.236 puncte. "Speculatorii au exploatat din plin fluctuaţiile Dow Jones, readucând volumul de trans-fer în apropiere de pragul de 3000 de contracte /zi, semn că deşi au părut extrem de prudenţi de-a lungul săptămânii, tot ceea ce au aşteptat au fost nişte semnale mai clare".

Cota de transfer a DESIF5 a cres-cut la rândul ei, schimburile echivalând cu 3,7 milioane de acţiuni ale emitentului. Preţul a pornit de la o evoluţie roşie, cu multe schimbări plus/minus în prima oră de tranzacţionare, pentru ca apoi să se impună o direcţie "verde". DESIF5 septembrie au închis la 1,29 lei/acţiune, în urcare cu 2,06%.

Raportat la întreaga săptămână, au fost încheiate peste 25.000 contracte la termen, cu o valoare de 105,5 milioane lei. DESIF5 au ocupat locul întâi în top cu 15.538 contracte. DEDJIA_RON s-au clasat pe doi cu aproape 8000 contracte, urmate de EURO/RON cu 1800.

Pe piaţa spot au fost schimbate 120.000 acţiuni SBX, aceste titluri urmând să revină luni la tranzacţionare. De asemenea, tot de luni, noul program de tranzacţionare a tuturor instrumentelor financiare derivate tranzacţionate la Bursa din Sibiu se va încheia la ora 19:00, cu excepţia contractului futures pe indicele Dow Jones Industrial Average, cu marja în dolari, (DEDJIA_USD) care se încheie la ora 17:00.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb