Siderurgiştii protestează faţă de acordarea statutului de economie de piaţă Chinei

A.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 februarie 2016

Siderurgiştii protestează faţă de acordarea statutului de economie de piaţă Chinei

Angajatorii şi angajaţii din industria siderurgică europeană vor fi prezenţi la un marş la Bruxelles, pe 15 februarie, pentru a protesta faţă de dumping-ul pe piaţa Uniunii Europene din China şi împotriva acordării statutului de economie de piaţă Chinei, potrivit unui comunicat de presă.

Peste 5.000 de oameni sunt aşteptaţi să participe la acest marş, inclusiv siderurgişti de la ArcelorMittal Galaţi.

"Milităm cu tărie pentru comerţul liber şi echitabil. Importurile de oţel la preţ de dumping din China, pentru care volumele s-au dublat în ultimele 18 luni, inundă piaţa UE şi cauzează în mod direct închideri ireversibile şi pierderi de locuri de muncă în sectorul siderurgic al UE ", a declarat Axel Eggert, directorul general al EUROFER (Asociaţia Europeană a Oţelului).

"China are capacitate internă excedentară de oţel, de aproximativ 400 de milioane de tone, de aproape trei ori cererea totală de oţel a UE, care este de 155 de milioane de tone. Această capacitate excedentară a apărut ca urmare a intervenţiei persistente a statului în economia chineză ", a adăugat Eggert.

Eggert a subliniat că China nu este o economie de piaţă: "Ea încă nu îndeplineşte patru din cele cinci criterii ale UE pentru a fi considerată astfel. A acorda prematur acest statut, atunci când China nu îndeplineşte nici criteriile UE şi nici obligaţiile sale faţă de Organizaţia Mondială a Comerţului, ar fi o nebunie economică şi politică".

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat, recent, pentru Reuters, că, la nivel european, ar putea fi impuse taxe la importurile de produse plate laminate la rece din oţel provenite din China şi Rusia, în timp ce continuă investigaţiile privind acuzaţiilor de dumping aduse producătorilor de oţel din cele două ţări

Conform surselor, forul comunitar va anunţa în data de 14 februarie taxe temporare de până la 16% pentru China şi de până la 26% pentru Rusia. După finalizarea investigaţiilor, dacă CE ajunge la concluzia că aceste produse sunt vândute la preţuri nejustificat de scăzute, ar putea impune până în 12 august taxe definitive, care se aplică pe o perioadă de cinci ani.

Recent, Comisia Europeană a cerut autorităţilor vamale din ţările membre ca, începând din data de 13 decembrie, să înregistreze importurile de produse plate laminate la rece din oţel, aminteşte Agerpres.

În mai 2015, Comisia Europeană a demarat o investigaţie asupra importurilor de produse de oţel din China şi Rusia, după o plângere formulată de Asociaţia europeană a producătorilor de oţel, Eurofer.

Eurofer susţine că marja medie de dumping (cu cât este mai mare preţul normal de pe piaţă faţă de preţul la export) este de 28% în cazul producătorilor de oţel din China şi de 15-20% pentru producătorii din Rusia. Asociaţia susţine că procedura de înregistrare este justificată, deoarece importatorii sunt conştienţi de politica de dumping, iar de la debutul investigaţiei Comisiei în luna mai, importurile au crescut.

Eurofer a anunţat recent că importurile totale de oţel au crescut cu 29% în trimestrul trei din 2015 şi cu 51% în ultimele trei luni ale anului trecut. Aproximativ 60% din oţelul importat în Europa provine din Rusia, China şi Ucraina.

Industria siderurgică europeană are o cifră de afaceri de aproximativ 170 de miliarde de euro şi 330.000 de angajaţi, care produc, în medie, 170 de milioane de tone de oţel pe an.

Comisia Europeană investighează dumping-ul Chinei în domeniul oţelului

Comisia Europeană va demara investigaţii privind dumping-ul (vânzarea sub preţul pieţei) practicat de China în sectorul oţelului european, potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, Lucia Caudet, citată de agenţia EFE, citată de Agerpres.

În ceea ce priveşte scrisoarea transmisă Comisiei Europene de o serie de miniştri ai Economiei şi Industriei în legătură cu criza oţelului, CE a dat asigurări că "împărtăşeşte" îngrijorările prezentate de aceştia şi că va participa la o reuniune pentru a stabili împreună cu statele membre paşii ce vor trebui făcuţi în criza siderurgică.

"CE este foarte conştientă de situaţie şi este preocupată de problemele de supraproducţie şi supracapacitate din sector", a afirmat Caudet.

Scrisoarea menţionată, adresată vicepreşedintelui CE Jyrki Katainen, comisarului pentru Piaţa Internă şi Industrie, Elzbieta Bienkowska, şi celui pentru Comerţ, Cecilia Malmstrom, denunţă diferenţa de condiţii în privinţa oţelului, generată de supracapacitatea la nivel mondial.

De asemenea, în scrisoare se insistă ca UE"să nu rămână pasivă", fiind în joc pierderi de locuri de muncă şi închideri de fabrici siderurgice şi se cere CE să recurgă la toate măsurile disponibile pentru a combate concurenţa neloială.

Totodată, se cere investigarea practicilor de dumping ale Chinei.

În plus, toate ţările semnatare solicită o "rapidă rezolvare a cererilor", deoarece nu se poate aştepta până când pagubele provocate de aceste practici neloiale vor fi irecuperabile pentru industria siderurgică europeană.

Scrisoarea este susţinută de Germania, Italia, Franţa, Marea Britanie, Belgia, Luxemburg şi Polonia.

Pe de altă parte, Executivul a dat asigurări că va utiliza toate instrumentele pe care le are la dispoziţie "pentru a sprijini industria şi condiţii egale" în sectorul european al oţelului şi că în acest context se înscrie şi Planul de Investiţii al UE, cunoscut drept "Planul Juncker".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb