Siegfried Mureşan a prezentat Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă în Comisia pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor

S.B.
Macroeconomie / 16 februarie 2021

Siegfried Mureşan a prezentat Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă în Comisia pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor

Deputatul european Siegfried Mureşan (PNL / PPE), co-raportor al Parlamentului European privind Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă, a prezentat astăzi forma finală a mecanismului în Comisia pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor, potrivit unui comunicat afişat pe pagina acestuia.

Potrivit sursei citate, Mecanismul European de Redresare şi Rezilienţă, care a fost adoptat de plenul Parlamentului European în data de 9 februarie 2021, are un buget total de 672,5 miliarde de euro, fiind cel mai mare program de investiţii adoptat vreodată la nivelul Uniunii Europene.

Prin acest mecanism, România va beneficia de un buget total de 30,4 miliarde de euro pentru a finanţa investiţiile din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Europarlamentarul Siegfried Mureşan a transmis deputaţilor din Comisia pentru afaceri europene că, în urma eforturilor depuse în Parlamentul European, forma finală a mecanismului va putea finanţa toate priorităţile de investiţii ale României prevăzute în proiectul privind Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă prezentat de Guvernul României în luna noiembrie. Printre aceste priorităţi se numără inclusiv investiţii în sistemul medical, în infrastructura rutieră, în irigaţii, dar şi în proiecte energetice pe gaz bazate pe tehnologii nepoluante.

"Putem folosi banii din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă pentru extinderea şi modernizarea spitalelor existente, precum şi pentru construcţia de noi spitale. (...) Banii pot fi folosiţi pentru infrastructura rutieră - autostrăzi, căi ferate - pot fi folosiţi inclusiv pentru infrastructura de irigaţii, pentru industrie, pentru sprijinirea sectorului privat, a întreprinderilor mici şi mijlocii", a declarat Siegfried Mureşan în Camera Deputaţilor.

"Ştim că vom ieşi din producerea de energie electrică pe cărbune în următoarele decenii fiindcă este cea mai poluantă. Dar România nu poate renunţa şi la cărbune, şi la gaz în acelaşi timp. De aceea, am reuşit să impunem următorul lucru: investiţiile pe gaz folosind tehnologii noi, moderne, care nu sunt poluante, să fie eligibile la finanţare prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă", a adăugat deputatul european.

Siegfried Mureşan a mai spus că Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă a fost adoptat de plenul Parlamentului European în data de 9 februarie, iar documentul va fi publicat cel mai probabil în data de 18 februarie în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, devenind literă de lege. După publicarea în Jurnalul Oficial, Guvernul României şi guvernele celorlalte state membre vor putea să depună la Comisia Europeană, în mod oficial, planurile naţionale de redresare şi rezilienţă. Ulterior, Comisia trebuie să aprobe planurile naţionale în termen de două luni.

"De îndată ce planul naţional de redresare şi rezilienţă al României va fi aprobat de Comisia Europeană, vom primi o prefinanţare de 13% pentru începerea investiţiilor, adică 3,95 de miliarde de euro", a explicat Siegfried Mureşan.

Acesta a avertizat membrii Comisiei pentru afaceri europene că România are doar trei ani la dispoziţie pentru a depune proiectele de finanţare prevăzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

"Toate proiectele pe care le depunem în cadrul PNRR pentru a fi finanţate din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă trebuie să înceapă până la 31 decembrie 2023 şi trebuie să se încheie până la 31 decembrie 2026. În caz contrar, nu doar că pierdem banii europeni pe care ar trebui să-i mai primim pe proiect, ci trebuie să dăm şi înapoi banii primiţi deja pe proiectul respectiv. De aceea este foarte important să fim siguri că toate investiţiile pe care le depunem, mai ales investiţiile mai mari, le vom încheia până la 31 decembrie 2026", a mai spus acesta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb