CNN: Iranul transferă rachete balistice către Rusia

R.S.
Internaţional / 7 septembrie

CNN: Iranul transferă rachete balistice către Rusia

Iranul a transferat recent Rusiei rachete balistice cu rază scurtă de acţiune pentru a le utiliza în războiul împotriva Ucrainei, potrivit a două surse familiarizate cu informaţiile, finalizând astfel o livrare despre care oficialii americani şi occidentali au avertizat că era în pregătire de aproape un an, informează CNN.

Nu este clar când anume au fost livrate rachetele, dar transferul lor are loc în timp ce Rusia şi-a intensificat atacurile cu rachete şi drone asupra oraşelor ucrainene şi în timp ce Ucraina se pregăteşte pentru atacuri ruseşti la scară largă asupra infrastructurii sale energetice în această iarnă.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri aliaţilor în cadrul unei reuniuni a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei din Germania că Ucraina are nevoie urgentă de mai multe sisteme de apărare aeriană, scrie CNN.

Wall Street Journal a raportat pentru prima dată că Iranul a livrat rachetele.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, Sean Savett, a declarat pentru CNN că "orice transfer de rachete balistice iraniene către Rusia ar reprezenta o escaladare dramatică a sprijinului Iranului" pentru Kremlin în invazia sa din Ucraina.

"Am avertizat cu privire la aprofundarea parteneriatului de securitate dintre Rusia şi Iran încă de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina şi suntem alarmaţi de aceste rapoarte. Noi şi partenerii noştri am afirmat clar atât la summiturile G7, cât şi la summiturile NATO din această vară că împreună suntem pregătiţi să producem consecinţe semnificative", a declarat Savett.

Furnizarea de rachete balistice marchează o escaladare semnificativă a sprijinului Iranului pentru Rusia. Iranul a furnizat deja Rusiei sute de drone pe care forţele ruse le-au folosit în războiul lor împotriva Ucrainei, iar Rusia a construit o instalaţie de fabricare a dronelor în ţară cu ajutorul Iranului, a raportat CNN.

Misiunea Permanentă a Iranului la Naţiunile Unite a negat efectuarea transferului.

"Poziţia Iranului faţă de conflictul din Ucraina rămâne neschimbată. Iranul consideră că furnizarea de asistenţă militară părţilor implicate în conflict - care duce la creşterea numărului de victime umane, la distrugerea infrastructurii şi la îndepărtarea de negocierile privind încetarea focului - este inumană. Prin urmare, nu numai că Iranul se abţine de la a se angaja el însuşi în astfel de acţiuni, dar solicită, de asemenea, altor ţări să înceteze furnizarea de arme părţilor implicate în conflict", se arată în declaraţie.

Negocierile ruseşti pentru achiziţionarea rachetelor balistice cu rază scurtă de acţiune de la Iran au început încă din septembrie anul trecut, au declarat oficiali pentru CNN, când ministrul rus al apărării de atunci, Serghei Şoigu, a călătorit în Iran pentru a vedea sistemele de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune Ababil ale Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice (IRGC)..

"Acest eveniment a marcat prima expunere publică de rachete balistice către un înalt oficial rus care vizitează Iranul de la începutul războiului Rusia-Ucraina", a declarat un oficial pentru CNN în ianuarie.

În martie, G7 a emis o declaraţie comună fermă prin care avertiza că răspunsul comunităţii internaţionale va include "măsuri noi şi semnificative împotriva Iranului" dacă ţara va continua să trimită rachete balistice Rusiei pentru a le folosi în efortul său de război împotriva Ucrainei.

În decembrie anul trecut, IRGC a desfăşurat rachete balistice şi sisteme de susţinere a rachetelor într-o zonă de antrenament din Iran pentru a le prezenta unei delegaţii ruse aflate în vizită - toate semnele fiind că Rusia intenţionează să achiziţioneze sistemele din Iran.

Rusia a obţinut, de asemenea, rachete şi componente de rachete din Coreea de Nord, a relatat anterior CNN. Şi China ajută Rusia să îşi dezvolte baza industrială de apărare la o scară atât de mare încât Moscova întreprinde acum cea mai ambiţioasă expansiune în domeniul producţiei militare de la era sovietică, au declarat oficialii. Sprijinul Chinei pentru Rusia a inclus cantităţi semnificative de maşini-unelte, drone şi motoare turboreactoare şi tehnologie pentru rachete de croazieră, a mai consemnat CNN.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb