Comunicarea Comisiei Europene de astăzi este o primă etapă informală din procedura de adoptare a viitorului buget multianual pe 7 ani al Uniunii Europene. Din acest buget vor fi alocate viitoarele fonduri europene pentru România.
Ca negociator-şef al Parlamentului, vreau ca viitorul buget să fie unul mai simplu, mai flexibil şi mai transparent. Vreau să reducem birocraţia cu utilizarea fondurilor europene şi să avem mai multă flexibilitate în cazul unor situaţii neprevăzute, de urgenţă, precum catastrofele naturale sau precum războiul declanşat de Rusia în Ucraina.
Voi apăra politicile tradiţionale ale Uniunii Europene, precum agricultura şi coeziunea, fiindcă de acolo vin cele mai multe dintre fondurile nerambursabile pe care le primeşte ţara noastră.
Trebuie, totodată, să finanţăm adecvat şi noile priorităţi europene: competitivitatea, care duce la crearea de locuri de muncă, şi apărarea, în contextul ameninţărilor externe în creştere.
În procesul de adoptare şi implementare a viitorului buget multianual, vreau să oferim un rol central autorităţilor locale şi regionale fiindcă ele ştiu cel mai bine care sunt nevoile comunităţilor pe care le conduc.
Nu în ultimul rând, vrem o aplicare fermă a mecanismului de condiţionare a fondurilor europene de respectarea statului de drept. Cine vrea fonduri europene trebuie să respecte valorile europene şi statul de drept.
Ce urmează: după comunicarea de astăzi a Comisiei, următorul pas este să ajung la un acord cu ceilalţi colegi europarlamentari pe raportul meu privind priorităţile bugetare ale Parlamentului. Odată adoptat raportul, aceste priorităţi urmează să fie incluse în propunerea oficială de buget pe care Comisia Europeană o va prezenta în luna iulie.
Pornind de la propunerea Comisiei Europene, noi, Parlamentul European, suntem pregătiţi să începem negocierile cu Consiliul Uniunii Europene pentru a ajunge la un acord pe un buget puternic, adaptat noilor priorităţi ale Uniunii Europene şi care să intre în vigoare la timp.
Opinia Cititorului