SIERRA QUADRANT: Firmele îşi reduc drastic stocurile, în tentativa de a se proteja de inflaţie

V.G.
Companii / 20 septembrie 2022

Firmele îşi reduc drastic stocurile, în tentativa de a se proteja de inflaţie

Viteza de rotaţie a stocurilor în economia românească a atins în 2022 un minim al ultimilor 10 ani. Tot mai multe companii încearcă să scape de activele şi cheltuielile neesenţiale pentru a se proteja în faţa inflaţiei şi a potenţialei recesiuni din 2023, potrivit unui comunicat transmis redacţiei.

Lanţurile comerciale din economia românească au atins un nivel de fragilitate fără precedent de la precedenta criză economică, afirmă experţii de la Sierra Quadrant.

Pe fondul inflaţiei, mare parte din companiile din economie, mai ales din sectoarele sensibile cum sunt comerţul, construcţiile şi industria alimentară, şi-a redus drastic stocurile de marfă, în tentativa de a se proteja în faţa efectelor inflaţiei.

Media de rotaţie a stocurilor, în domenii precum comerţul şi industria alimentară, a scăzut pe unele segmente de piaţă de la 120 la 30-45 de zile, iar volumele tranzacţionate s-au redus cu 40-60%, arată datele Sierra Quadrant.

"Firmele încearcă să-şi reducă expunerea comercială, scăderea semnificativă a consumului şi fragilitatea tot mai evidentă a firmelor din sectorul vânzărilor accentuând acest fenomen'', afirmă analiştii de la Sierra Quadrant.

Optimizarea stocurilor a devenit cuvântul de ordine şi în industria construcţiilor, dar şi în sectorul de prelucrare, fluctuaţiile semnificative ale preţurilor materialelor alături de evoluţia impredictibilă a consturilor cu energia, gazele şi carburanţii determinând tot mai multe companii să se focuseze pe reducerea la minim a expunerii.

"Temerile legate de recesiune, de efectele creşterilor de preţuri la energie, de fluctuaţiile din piaţa valutară, determină o accentuare a fenomenului de dezintermediere, cu efecte negative în dinamica economiei. Lanţurile de business bazate pe încredere, pe credit furnizor pe termen lung, sunt tot mai puţine ca volum şi valoare de piaţă'', arată analiza.

Focus pe vânzarea activelor neesenţiale

Dincolo de reducerea stocurilor, de accentuarea fenomenul de dezintermediere, firmele sunt tot mai atente la costurile cu activele neesenţiale, în tentativa de a-şi canaliza eforturile financiare pe zonele care asigură imputuri financiare.

"Sunt tot mai multe companii care caută să vândă active precum terenuri, clădiri, instalaţii de producţie, elemente din flota auto şi utilaje. E un fenomen pe care l-am anticipat încă din pandemie, atunci când avertizam asupra valului de inflaţie care urma să vină şi a consecinţelor acestuia'', afirmă analiştii.

Fenomenul este confirmat de creşterea semnificativă a vânzărilor din noua versiune a platformei de licitaţii Sierra Quadrant, acolo unde nivelul ofertelor disponibile a crescut cu 73% în ultimele 6 luni.

"Dincolo de activele firmelor aflate în proceduri de reorganizare, pe platformă s-au lansat tot mai multe oferte de terenuri, spaţii industriale, utilaje de producţie, vehicule de marfă şi pasageri. Pe fondul creşterii semnificative a ofertei, am asistat şi la un avans semnificativ al numărului de clienţi, cu 63%. Cele mai căutate licitaţii sunt cele din zona imobiliară, auto şi stocuri de marfă, acolo unde preţurile sunt sub nivelul mediu al pieţei'', arată analiza Sierra Quadrant.

Potrivit experţilor, în această perioadă, investitorii cu disponibilităţi financiare au ocazia nesperată de a prelua active, de la terenuri, clădiri, utilaje şi stocuri de marfă la costuri extrem de reduse, profitând de faptul că multe firme nu mai reuşesc să facă faţă provocărilor din economie şi apelează la procedurile de restructurare.

Sierra Quadrant avertiza, într-o analiză lansată în această vară, că creditul comercial, principala modalitate prin care se finanţează majoritatea firmelor româneşti, a devenit o adevărată bombă cu ceas care riscă să ducă la o explozie de insolvenţe şi falimente.

"Creditul comercial sau credit furnizor cum mai este cunoscut, s-a diminuat drastic în multe sectoare pe fondul creşterii sentimentului de neîncredere în business. Se cere tot mai mult plata unui avans semnificativ sau chiar plata integrală a produselor, iar pentru mulţi dintre clienţi această situaţie este imposibil de onorat'', arăta compania.

Creditul comercial are o importanţă deosebită în finanţarea companiilor din România, acesta având cea mai ridicată pondere în pasivul firmelor. Creditele comerciale reprezentau anul trecut echivalentul a 430 miliarde de lei, per total în economie, de 3,5 ori mai mult decat creditele bancare (123 mld.lei).

"Firmele alegeau acest tip de creditare pentru că nu genera dobânzi, permitea plata la termen şi se baza pe încredere, pe relaţiile de business consolidate de-a lungul anilor. În prezent, multe dintre relaţiile de afaceri sunt grevate de problemele generate de inflaţie, de incertitudine, de temerile că această criză se va adânci în 2023'', mai spuneau analiştii.

Sierra Quadrant este una dintre cele mai importante companii specializate în restructurarea business-urilor din România.

Cu o experienţă de 24 de ani de activitate, firma este specializată în lucrări de administrare şi lichidare complexe, cu un ridicat grad de dificultate, caracterizate prin patrimoniu mare şi diversificat, prin multitudinea problemelor legale care trebuie soluţionate, concomitent cu procedura de insolvenţă: bilanţ de mediu, substanţe periculoase în proprietate, servituţi neclare şi litigii legate de patrimoniu, etc.

Printre dosarele semnificative gestionate de Sierra Quadrant se află Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), CET SA Bacău, Letea SA Bacău, Servicii Energetice Moldova SA, Donau Chem, Compania de Navigaţie Fluvială Giurgiu NAV S.A., Teleferic SA, Rombet SA şi GA-PRO-CHEMICALS S.A.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. PS: eu anuntam efectele inflatiei cu mult pe aici!

    PSS: normal ca efectele crizei ze vor adancii!!  

    De ce? 

    Fiecare actiune a bancilor centrale asubra salturilor de dobanzi are efect distrugator plasat in viitor la 12 luni!! 

    Fiecare salt procentual -mai mic sau mai mare - are efect de propagare in 12 luni!!! 

    Deja piata a inceput sa inghete in multe sectoare... si aici ne aflam la nici 6-8 luni fata de primele salturi de dobanzi.... curios cum o sa arate piata in 24 de luni !!! 

    INGHETATA!!! o sa arate!! 

    Aia din cunstructii sa mai dati cu ulei si vasilina pe la macarale ca au intepenit de tot!!  

    Am vazut ca celor de la bursa ro le este rusine sa bublice indetul imobiliar comercial cum a cazut in cap pe europa de 2 ori consecutiv in nici 3 ani... si pe usa orata in aprilie 2020 si inca odata a inceput de acum iunie 2022. indexul pe europa a cazut la nivelul din aprilie 2019.... 

    s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb