Societatea de Investiţii Financiare Moldova - SIF2 - solicită acţionarilor ArcelorMittal Tubular Products Roman să introducă pe ordinea de zi a Adunării Generale Extraordinare din 13 decembrie amânarea majorării capitalului social până la stabilirea legalităţii situaţiilor financiare aferente anului 2009, potrivit unui comunicat de presă remis, ieri, agenţiei Agerpres.
Solicitarea vine în urma convocării de către ArcelorMittal Tubular Products Roman a Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA) pentru majorarea capitalului social cu suma de 568.813.785 lei.
Propunerea are drept bază faptul că, întrucât nu a fost finalizat şi publicat raportul de audit suplimentar solicitat de SIF Moldova în 18 octombrie 2010 privind tranzacţiile intragrup, acţionarii nu cunosc aceste tranzacţii, nu cunosc nici care este perioada de valabilitate a contractelor încheiate cu grupul, deci nu pot să-şi exprime în mod liber voinţa juridică în vederea majorării de capital social.
"Majorarea se adresează tuturor acţionarilor, care ar trebui să contribuie financiar la o activitate economică asupra căreia acum nu cunosc informaţii esenţiale. Dacă acum s-ar trece la vot asupra majorării, ar fi încălcat principiul egalităţii de tratament a acţionarilor, statuat de articolul 209 din legea 297/2004, deoarece acţionarul majoritar deţine mai multe informaţii decât ceilalţi acţionari", a menţionat, în comunicatul de presă, Claudiu Doroş, vicepreşedintele SIF 2 Moldova.
Totodată, s-a solicitat de către SIF Moldova, care deţine 14% din acţiunile ArcelorMittal Tubular Products Roman, prezentarea spre aprobare a planului de afaceri al societăţii, incluzând un BVC şi un cash-flow prognozate pentru următorii 3 ani, în două variante, cu şi fără majorare.
"Este firesc ca orice majorare a capitalului social să se facă în condiţiile fundamentării şi cuantificării în rezultate a efectelor sale pentru societate şi acţionari. Ar trebui prezentat care este orizontul de timp în care acţionarii şi-ar recupera investiţia şi intenţiile viitoare ale acţionarului majoritar cu privire la societate, respectiv în condiţiile prezentării de către administratori a unui plan viabil de stopare a pierderilor şi apoi de rentabilizare a societăţii", se mai arată în comunicat.
SIF Moldova a mai solicitat neprelungirea contractelor încheiate cu persoane juridice din cadrul grupului ArcelorMittal care presupun costuri de achiziţie peste preţul de piaţă, respectiv preţuri de vânzare sub preţul de piaţă şi încheierea de noi contracte de acest gen în scopul ocrotirii interesului emitentului PTRO în faţa intereselor altor entităţi.
În acest sens, ca paşi premergători lămuririi situaţiei în instanţă, SIF Moldova a informat piaţa de capital, prin intermediul CNVM şi BVB, publicând în data de 19 noiembrie 2010 un raport curent referitor la faptul că s-a solicitat auditorului financiar Deloitte Audit efectuarea unui raport suplimentar de audit financiar pentru confirmarea sau neconfirmarea unor suspiciuni privind operaţiunile intragrup încheiate de SC Arcelor Mittal Tubular Products Roman SA cu persoane juridice afiliate sau controlate de grupul Arcelor Mittal.