SIF Banat-Crişana propune două variante de repartizarea a profitului din 2021

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 21 martie 2022

SIF Banat-Crişana propune două variante de repartizarea a profitului din 2021

SIF-ul nu a mai acordat dividende din rezultatul anului 2014

SIF Banat-Crişana (SIF1) a convocat acţionarii în data de 28 aprilie la adunarea de bilanţ, cu două propuneri de repartizare a profitului realizat anul trecut, conform convocatorului publicat, astăzi, pe site-ul operatorului pieţei noastre de capital.

O variantă presupune ca din rezultatul de 387 milioane de lei, suma de 30,45 milioane de lei, adică circa 8% din profitul anului trecut, să fie distribuită ca dividende, restul urmând să meargă către "Alte rezerve". Dividendul brut pe acţiune este de 0,06 lei, ceea ce raportat la preţul acţiunii SIF1 de astăzi, de 2,4 lei, oferă un randament brut de 2,5%.

Cealaltă variantă implică repartizarea întregului profit către "Alte rezerve", drept surse proprii de finanţare, şi derularea unui program de răscumpărare a cel mult 15,3 milioane de acţiuni SIF1, ce vor fi anulate, în vederea reducerii capitalului social. Titlurile ar urma să fie achiziţionate la preţul pieţei, dar care nu poate să fie mai mare de 6,3981 lei.

De asemenea, acţionarii SIF Banat-Crişana vor avea pe masă un alt program de răscumpărare a cel mult 0,99 milioane de acţiuni proprii, pentru distribuirea cu titlu gratuit către membrii conducerii societăţii, adică administratori şi directori.

Acţionariatul SIF1 este populat cu o întreagă galerie de fonduri finanţate din banii societăţii şi/sau a SIF Muntenia, ce votează constant împotriva dividendelor. Astfel, SIF Banat-Crişana nu a mai distribuit bani către acţionari din 2015, alocare aferentă rezultatului din 2014. În schimb fondurile au încasat comisioane de administrare pentru banii plasaţi de SIF-uri în ele, din care au cumpărat inclusiv acţiuni SIF1.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Și ii mai auzi pe unii susținând că SIF-urile sunt ieftine. De un deceniu au redus drastic dividendele si sifonează cu sârg. Cei care susțin că sunt ieftine să cumpere din banii lor măcar cât cumpără cooperativele din banii acționarilor în timp ce ASF doarme adânc.

    1. Poate ca nu sunt prosti strainii cand ne spun cel mult o piata de frontiere. Si-n Africa poti face comert, insa la nivelul cutumelor de acolo. Asa si in Romania.

      Sa vi pe bursa cu pretentia ca esti pe NYSE e o naivitate. Macar avem randamente mari! A, nu, si alea tot in SUA sunt. Deci: ce faceti pe BVB?! 

      Au existat si societati romanesti care au un randament al dividendului mult peste 50%.

    Programul de anul trecut de 30.880.000 nerealizat in totalitate de catre conducere dar ei isi dau actiuni gratuite 880.000 de actiuni.

    anul asta un alt program de rascumparare promis, intins pe 1 an si 6 luni de inca 15.300.000 actiuni care cu siguranta nu o sa fie realizat cum de altfel nu au fost realizate nici precedentele dar conducerea vrea acum 990.000 actiuni SOP. 

    4. Aprobarea derulării unui program de răscumpărare a acțiunilor proprii (“Programul 5”) de către Societate. Programul 5 urmează a se derula numai dacă adunarea generală ordinară a acționarilor convocată pentru data de 28/29 aprilie 2022 aprobă Varianta II de repartizare a profitului net al exercițiului financiar 2021, respectiv repartizarea sumei de 387.001.105 lei la „Alte rezerve”, ca surse proprii de finanțare, pentru derularea unui nou program de răscumpărare de acțiuni proprii în vederea reducerii capitalului social. 

    Programul 5 se va derula cu respectarea prevederilor legale aplicabile și întrunind următoarele caracteristici principale: 

    (i) Scopul Programului 5: Societatea va răscumpăra acțiuni în cadrul Programului în vederea reducerii capitalului social al acesteia;  

    (ii) Numărul maxim de acțiuni ce pot fi răscumpărate: cel mult 15.300.000 de acțiuni; 

    (iii) Prețul minim per acțiune: 0,1 lei 

    (iv) Prețul maxim per acțiune: 6,3981 lei 

    (v) Durata Programului 5: maximum 18 luni de la data publicării hotărârii în Monitorul Oficial al României, partea a IV-a; 

    (vi). Plata acțiunilor dobândite în cadrul Programului 5 va fi făcută din sursele prevăzute de lege. 

    5. Aprobarea derulării unui program de răscumpărare a acțiunilor proprii (“Programul 6”) de către Societate, cu respectarea prevederilor legale aplicabile și întrunind următoarele caracteristici principale: 

    (i) Scopul Programului 6: Societatea va răscumpăra acțiuni în cadrul Programului 6 pentru distribuirea cu titlu gratuit către membrii conducerii Societății (administratori, directori), în scopul fidelizării acestora, precum și al recompensării pentru activitatea desfășurată în cadrul Societății, conform criteriilor de performanță ce urmează a fi stabilite de Consiliul de Administrație.  

    (ii) Numărul maxim de acțiuni ce pot fi răscumpărate: cel mult 990.000 de acțiuni 

    (iii) Prețul minim per acțiune: 0,1lei; 

    (iv) Prețul maxim per acțiune: 6,3981 lei; 

    (v) Durata Programului 6: maximum 18 luni de la data publicării hotărârii în Monitorul Oficial al României, partea a IV-a; 

    (vi). Plata acțiunilor dobândite în cadrul Programului 6 va fi făcută din sursele prevăzute de lege. 

    Daca programul 6 de fidelizare nu este legat de realizarea progranului 5 de rascumparare si anulare al actiunilor nu au ce actiuni gratuite sa-si dea conducerea. 

    La fel au facut si anul trecut cu programul de rascumparare realizat partial dar ei si-au alocat cele 880.000 din comasarea programelor de rascumparare ca altfel nu subscria nimeni la cel de 880.000 actiuni. 

    Rezervele alea se tot ingroasa dar actionarii nu beneficiaza de nimic de pe urma lor. 

    Si noi stim in ce sa investim cu randament mai mare decat investeste conducerea pentru actionarii Sif 1.

    Opinia CA-ului. 

    La fundamentarea acestei propuneri, Consiliul de administrație a luat în considerare următoarele aspecte relevante: 

    • Contextul macroeconomic actual, caracterizat de persistența incertitudinii și volatilității prețurilor activelor la nivel global și local. Acest context creează totodată și apariția de oportunități investiționale, pe care conducerea le anticipează pentru anul 2022. În acest sens, suplimentar față de eforturile investiționale derulate, orientarea strategică a reprezentat-o și consolidarea unei rezerve de lichiditate suficiente pentru fructificarea eventualelor oportunități investiționale; 

    • Gradul de lichiditate al profitului net obținut în 2021, în condițiile în care cea mai mare parte a câștigului din investiții este reprezentată de impactul marcării la piață a deținerilor cotate și necotate (filiale deconsolidate și entități asociate), nefiind realizat efectiv/încasat; 

    • Poziția relativă a Societății în cadrul ciclului investițional (investiții noi, consumatoare de lichidități vs dezinvestițiile din active care nu fac parte din portofoliul „core”): proiectele investiționale noi fiind în etape incipiente în timp ce procesul de dezinvestiții/restructurare a portofoliului nu este finalizat, fiind dependent atât de contextul economic actual cât și de lichiditatea redusă a participațiilor non-core listate la BVB. 

    Adica procesul de dezinvestiții/restructurare a portofoliului nu este finalizat dar voi vreti actiuni gratuite sa va dea societatea ca nu va ajunge salariul si componenta variabila pe care o primiti?  

    Orientare mai mare spre actionari ca altfel va duceti la beciul domnesc se pare.

    Sa vedem acum ce spune conducerea Sif 5 cu aceasta propunere avand in vedere ca au renuntat la niste dosare deschise de catre Ciurezu impotriva celor de la Sif 1.

    Sif 1 au profit nerepartizat la dividende in anii 2012.2013,2015,2016,2017,2018, 2019,2020 si 2021.

    Asteptam propunerile lor. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb