SIF Moldova a pus tunurile pe Conducerea BVB

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 iulie 2013

SIF Moldova a pus tunurile pe Conducerea BVB

Consiliul Bursei, solicitat să convoace acţionarii pentru sistemul dualist de conducere

SIF2 vrea, în două luni, o strategie de colaborare cu OPSPI şi un plan pentru înfiinţarea Contrapărţii Centrale

Între cererile SIF se numără şi încetarea mandatelor actualului CA

După o serie de avertismente şi critici la adresa conducerii Bursei de Valori Bucureşti, SIF2 Moldova i-a cerut acesteia să convoace, "în mod operativ", acţionarii, ca să decidă trecerea la sistemul dualist de conducere.

Totodată, SIF2 Moldova, care are o deţinere de 4,99% din BVB, cere şi reducerea cvorumurilor necesare ţinerii Adunărilor Generale Extraordinare, în conformitarte cu legea societăţilor comerciale, 31/1990.

Prevederile legii societăţilor comerciale stabilesc cvorum de 25% din drepturile de vot la prima convocare, respectiv de 20% la a doua convocare a AGEA, în timp ce, în prezent, prin statutul Bursei acestea sunt de 75%, respectiv 50% la prima şi a doua convocare.

"Unul dintre principiile de bază ale Guvernanţei Corporative îl reprezintă trecerea la sistemul de administrare dualist, ceea ce impune modificarea Actului Constitutiv al Bursei în acest sens", se arată în justificarea transmisă de SIF Moldova, care continuă: "Astfel se va asigura o separare clară a atribuţiilor executive de cele de supraveghere şi control, eliminându-se astfel orice incompatibilităţi şi/sau conflicte de interese. (...) Totodată, coborârea cvorumului de şedinţă la cel minim prevăzut de lege va conduce la eliminarea blocajelor în adoptarea hotărârilor de maximă importanţă pentru BVB".

Cererea SIF2 Moldova vine după ce AGEA BVB nu s-a ţinut, în repetate rânduri, anul acesta, din cauza neîntrunirii cvorumului. Astfel, proiectul înfiinţării unei Contrapărţi Centrale (CCP) locale nu a putut fi adoptat. CCP-ul este o instituţie impusă la nivel european, din toamnă, pentru decontarea derivatelor, fără de care această piaţă nu poate supravieţui.

De altfel, SIF Moldova a cerut ca, la AGEA, acţionarii să împuternicească Consiliul Bursei să iniţieze demersurile necesare astfel încât în termen de 60 de zile să prezinte acţionarilor o strategie şi un plan de acţiune privind colaborarea cu OPSPI pentru utilizarea mecanismelor specifice pieţei de captal în proiectele de privatizare dezvoltate de statul român, precum şi un proiect complet privind înfiinţarea CCP.

SIF2 a mai cerut şi convocarea AGOA pentru alegerea membrilor Consiliului de Supraveghere şi a preşedintelui acestuia, precum şi aprobarea contractelor de administrare şi mandat pentru membrii Consiliului de Supraveghere şi Directorat.

Dacă cererea de convocare AGA a SIF2 va fi aprobată, atunci acţionarii vor mai decide şi aprobarea încetării mandatelor membrilor Consiliului Bursei. Mandatul Consiliului Bursei îşi va înceta activitatea în momentul avizării de către Autoritatea de Supraveghere Financiară a cel puţin jumătate dintre membrii aleşi ai Consiliului de Supraveghere.

SIF Moldova a acuzat conducerea BVB de lipsă de viziune şi de iniţiativă în structurarea unor propuneri concrete adresate acţionarilor, într-o scrisoare deschisă transmisă săptămâna trecută.

SIF2 a considerat că BVB a avut un deficit în comunicarea cu acţionarii, care s-a manifestat şi în procesul de numire a noului Director General al Bursei de Valori Bucureşti, în persoana polonezului Ludwik Sobolewski.

Conducerea Bursei trebuie să convoace AGA dacă primeşte solicitări de la acţionari care deţin peste 5% din titluri, iar, anul acesta, a aprobat toate cererile în acest sens primite.

De data aceasta, SIF Moldova nu s-a mai aliat în cererea sa de convocare a AGA cu un alt acţionar, aşa cum a făcut anterior, astfel că CA-ul ar avea motiv să o refuze, pe motiv că nu deţine peste 5% din acţiunile BVB.

Astfel, actualul Consiliu are în mâini propria soartă şi rămâne de văzut dacă va avea curajul să dea piept cu acţionarii sau se va prevala de chichiţa absenţei a 0,01%.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Bravo! Va ganditi in acest sens sa-i concediati si sa-i anchetati si pe cei care au tinut pe loc Bursa pana acum? Vad ca va ganditi numai la functii, dar cine plateste pentru ce s-a facut rau pana acum?

    ceocea e unul din putini care poate face ordine la bvb.vedeti ce a facut la sif moldova.cel mai transparent dintre sif-uri.

    1. Ioane, ce a facut Ceoce la sif moldova? Transpareanta nu e totul si mai ales nu aduce profit. Hai sa nu mai laudam sau te alegi cu ceva ?....

      Ceocea

      a luat sif2 de pe ultimul loc si l-a adus pe locul1.asta a facut.

      in timp ce el are venituri uriase, ceocea a dat afara niste amarati de functionari.

      asta-i ceocea! 

    degeaba se incearca daca nu se strange 50% cvorum la AGAE

    totul e blocat 

    Cred ca Ceocea este cel mai indicat pentru BVB. A dovedit ca poate sa schimbe radical unul din principalii emitenti din piata. Cand se apuca de lucru...muta muntii pentru a obtine rezultate. E cel mai indicat din toate punctele de vedere si...este om din piata de capital autohtona pe care o cunoaste si cu bune si cu rele.

    ceocea e unul din putini care poate face ordine la bvb.vedeti ce a facut la sif moldova.cel mai transparent dintre sif-uri.

    Sa vina sa-i organizeze. Sa scape de parazitii de acolo. Poate colaborati cu fostul coleg din CA-ul Sif. .....

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb