Singur împotriva tuturor, SIF2 Moldova se ţine de propriile convingeri şi a solicitat listarea Băncii Comerciale Române, în ciuda faptului că, practic, şansale sale de reuşită depind numai de acţionarul majoritar,"Erste Bank", care a afirmat clar, prin vocea reprezentanţilor săi, că nu doreşte cotarea.
La cererea SIF2, acţionarii BCR vor discuta, pe 14 noiembrie, şi "iniţierea tuturor demersurilor legale privind admiterea la tranzacţionare pe piaţa reglementată operată de Bursa de Valori Bucureşti a acţiunilor BCR, în conformitate cu art. 13,2 din Contractul de privatizare".
"Ne-am dorit tot timpul listarea BCR", ne-a declarat, ieri, Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova, adăugând: "Ne aflăm sub imperativitatea mandatelor primite de AGA, unde au fost aprobate toate punctele de pe ordinea de zi (n.r. iniţierea listării şi negocierea lichidizării participaţiei).
Potrivit domniei sale, poziţia făcută publică de oficialii "Erste" reprezintă doar declaraţii publice, iar SIF2 aşteaptă o confirmare a lor. Domnul Ceocea ne-a mai spus că negocierile continuă până la momentul semnării efective a acordurilor cu "Erste Bank". Până acum, doar SIF Muntenia a semnat un astfel de acord, în timp ce acţionarii celorlalte trei SIF au înţelegeri cu "Erste" în acest sens.
Simion Tihon, broker la "Prime Transaction", este de părere că dis-cuţia privind listarea BCR va fi una mai mult formală, în contextul în care celelalte patru SIF-uri se află pe punctul de a încheia tranzacţia cu "Erste".
Acţionarii SIF Moldova au fost convocaţi pe 26 noiembrie pentru a discuta contractele care urmează să fie negociate cu Erste privind vânzarea acţiunilor deţinute la BCR şi pentru a mandata Consiliul de Administraţie (CA) să finalizeze tranzacţia.
Acţionarii societăţii au mandatat CA în luna septembrie să negocieze alternative pentru lichidizarea acţiunilor BCR, în situaţia în care listarea nu este posibilă din motive independente de SIF.
Erste a anunţat la jumătatea lunii septembrie că a încheiat un acord de principiu cu patru SIF-uri, respectiv SIF Banat-Crişana, SIF Transilvania, SIF Muntenia şi SIF Oltenia, pentru preluarea unui pachet de 24,12% din acţiunile BCR, prin mai multe operaţiuni care presupun plata în numerar şi schimb cu titluri emise de grupul austriac. SIF Moldova a fost singura societate care nu a semnat acordul de principiu.
La AGA din 14 noiembrie, acţionarii vor discuta majorarea capitalului social al Băncii Comerciale Ro-mâne cu 644 milioane de lei (aproape 150 milioane de euro), până la 1,7 miliarde de lei.