SIF MOLDOVA CERE: Schimbarea conducerii Bursei şi dezvoltarea pieţei

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 iulie 2013

Schimbarea conducerii Bursei şi dezvoltarea pieţei

Consiliul Bursei spune că va propune acţionarilor modificarea formei de administrare a BVB în una dualistă

SIF Moldova, unul dintre cei mai mari acţionari ai Bursei de Valori Bucureşti, cu o deţinere de 5%, a transmis, ieri, o scrisoare deschisă către acţionarii BVB, Consiliul Bursei şi Lucian Anghel, preşedintele BVB, în care face apel la concentrarea eforturilor pentru dezvoltarea BVB şi critică conducerea Bursei.

Printre altele, SIF2 cere schimbarea formei de administrare a BVB prin trecerea la sistemul dualist de administrare.

Consiliul Bursei spune că urmează să propună acţionarilor modificarea formei de administrare în una dualistă, în răspunsul la scrisoarea deschisă a SIF2, transmis la solicitarea ziarului BURSA.

Redăm, mai jos, scrisoarea SIF Moldova, precum şi poziţia BVB referitoare la aceasta.

Scrisoare deschisă a SIF Moldova

În calitate de acţionar al Bursei de Valori Bucureşti S.A. reluăm în mod consecvent solicitarea adresată tuturor acţionarilor Bursei pentru concertarea eforturilor în vederea dezvoltării BVB şi pieţei de capital româneşti în ansamblul ei.

În acest context, considerăm că neîntrunirea cvorumului necesar adoptării deciziilor în cadrul AGA 27/28.06.2013 este consecinţa unor acţiuni ezitante şi neconvingătoare ale Consiliului Bursei, a lipsei de viziune şi de iniţiativă în structurarea unor propuneri concrete adresate acţionarilor. Deficienţele de comunicare ale BVB în relaţia cu ASF şi celelalte instituţii ale pieţei de capital, ezitări în asumarea unui angajament clar şi determinat al board-ului BVB au condus, cel puţin în acest moment, la imposibilitatea înfiinţării Contrapărţii Centrale (CCP), cu consecinţe pe termen lung în evoluţia pieţei de capital din România şi menţinerea ei în categoria pieţelor de frontieră.

Apreciem că inclusiv ieşirea unui investitor instituţional important din acţionariatul BVB reprezintă un semnal negativ privind managementul şi performanţa BVB.

În acelaşi timp, deficitul de comunicare cu acţionarii s-a manifestat şi în procesul de numire a noului Director General al Bursei de Valori Bucureşti, comunicată public în data de 01.07.2013.

Recunoaştem însă şi apreciem meritele D-lui Ludwik Sobolewski pentru perioada în care a ocupat poziţii importante în conducerea Bursei din Varşovia, aceasta devenind cea mai mare bursă din Europa Centrală şi de Est, rezultat datorat în mare măsură colaborării cu statul polonez în privatizarea marilor companii prin intermediul bursei (IPO).

Din această perspectivă şi având în vedere experienţa noului Director General al BVB, reiterăm sprijinul pentru atingerea obiectivelor pe care le considerăm esenţiale în procesul de dezvoltare al BVB:

- Modificarea statutului BVB în sensul reducerii cvorumului pentru Adunările Generale Extragordinare ale Acţionarilor ar optimiza în mod evident procesul de adoptare a deciziilor.

- Schimbarea formei de administrare a BVB prin trecerea la sistemul dualist de administrare, aceasta în contextual implementării principiilor de guvernanţă corporativă pe fondul preconizatei colaborări cu BERD privind dezvoltarea practicilor de guvernanţă corporativă.

- Înfiinţarea Contrapărţii Centrale rămâne un obiectiv prioritar pentru gestionarea riscului de credit al contrapartidei şi pe cale de consecinţă pentru dezvoltarea pieţei de capital româneşti, accederea la statutul de piaţă emergentă, facilitarea accesului pe piaţa românească a marilor bănci/firme de investiţii etc.

- Mandatarea Consiliului de Administraţie/DG privind consolidarea colaborării cu instituţiile specializate ale statului (OPSPI) privind derularea unui număr cât mai mare de IPO-uri, care să conducă atât la dezvoltarea BVB, cât şi la dezvoltarea şi creşterea performanţelor companiilor listate.

- Elaborarea unei strategii de dezvoltare a pieţei de capital româneşti armonizată cu actualele proiecte ale ASF (reglementarea pieţei RASDAQ, revizuirea Legii 297/2004 în sensul alinierii la legislaţia pieţelor europene, tranzacţionarea obligaţiunilor ipotecare, eliminarea oricăror restricţii impuse în tranzacţionarea liberă a acţiunilor unor emitenţi - ex: SIF-uri etc.) şi cu proiectele în materie la nivel regional (CESEE).

Cu convingerea că solicitarea noastră, care se raliază unor poziţii exprimate de către specialiştii din piaţa de capital, va fi corect percepută, rămânem deschişi oricăror altor propuneri constructive pentru atingerea obiectivelor comune privind BVB şi piaţa de capital românească în ansamblul ei.

Cu consideraţie, Dr.ing.ec. Costel Ceocea, Preşedinte Director General

Răspunsul BVB

- CB al BVB a propus acţionarilor BVB şi susţine în continuare obiectivele propuse de SIF Moldova. Aceste obiective au fost pe agenda adunărilor generale desfăşurate pe parcursul acestui an. În ceea ce priveşte colaborarea cu instituţiile pieţei în vederea creşterii lichidităţii acesteia şi susţinerii desfăşurării ofertelor publice prin Bursă, aceasta este o activitate permanentă a Consiliului Bursei şi a reprezentanţilor săi.

- În ceea ce priveşte politica de business, CB nu numai că a susţinut înfiinţarea Contrapărţii Centrale, dar a şi alocat resurse semnificative pentru buna fundamentare a acestui proiect. Astfel, întrucât participarea BVB la înfiinţarea Contrapărţii Centrale depăşeşte limita de competenţă legală a Consiliului Bursei, a fost convocată adunarea generală extraordinară a acţionarilor pentru a aproba acest proiect, propunerea Consiliului Bursei fiind susţinută de o fundamentare temeinică care a prezentat necesitatea proiectului, beneficiile acestuia, costurile înfiinţării Contrapărţii Centrale, dar şi proiecţiile privind rentabilitatea investiţiilor analizate în contextul componentei strategice a acestui proiect.

- Constatând existenţa unui blocaj decizional la nivelul adunării generale extraordinare a acţionarilor BVB, Consiliul Bursei a supus aprobării acţionarilor, în două iteraţii separate, propunerea de reformare structurală a actului constitutiv, reformare care include nu numai diminuarea cvorumurilor de prezenţă astfel încât proiectele strategice ale BVB să poată fi promovate de acţionarii care se implică activ în viaţa societăţii, dar şi o serie de modificări menite să faciliteze exercitarea drepturilor acţionarilor BVB.

- Luând act de solicitările acţionarilor BVB, Consiliul Bursei urmează să propună acţionarilor modificarea formei de administrare în una dualistă, având în vedere şi hotărârea AGAO a BVB din aprilie a.c. Menţionăm faptul că la nivelul Consiliului Bursei s-au depus eforturi, în limitele permise de lege şi de cadrul de guvernanţă corporativă, cum ar fi prin simplificarea semnificativă a formalităţilor aferente exercitării dreptului de vot, pentru încurajarea participării acţionarilor BVB la adunările generale, eforturi care în ceea ce priveşte adunările generale extraordinare au rămas până în prezent fără rezultat, situaţie de natură a avea efecte negative asupra dezvoltării BVB, dar care nu se află sub controlul Consiliului Bursei, ci al acţionarilor acesteia.

- Totodată, Consiliul Bursei este alături de instituţiile statului şi OPSPI în vederea derulării ofertelor publice prin Bursă, promovând activ implementarea programului de privatizare. De altfel, protocolul încheiat cu OPSPI şi menit să susţină realizarea programului de privatizare prin intermediul pieţei de capital se derulează prin sesiuni susţinute de workshop-uri cu companiile care urmează să fie listate având ca finalitate pregătirea adecvată acestora pentru derularea ofertelor publice şi pentru viitorul statut de companie listată.

- De asemenea, BVB şi BERD au lansat proiectul privind îmbunătăţirea cadrului de guvernanţă corporativă pe piaţa de capital din România, de care vor beneficia actorii pieţei de capital, ca dealtfel şi BVB în calitate de emitent listat.

- Rămânem fideli tuturor obiectivelor noastre de a dezvolta şi promova piaţa de capital din România şi, în proxima şedinţă, Consiliul Bursei va lua în discuţie solicitările primite de la SIF Moldova.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Astia chiar nu au nici un pic de rusine

    de ce vreti schimbari cand totul incepe sa mearga bine

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb