SIF "Moldova" îşi face scenariile valorificării BCR

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 iunie 2011

"SIF-urile ar putea să negocieze mult mai bine, la BCR, dacă ar avea o poziţie comună", a declarat Costel Ceocea, preşedintele SIF "Moldova".

"SIF-urile ar putea să negocieze mult mai bine, la BCR, dacă ar avea o poziţie comună", a declarat Costel Ceocea, preşedintele SIF "Moldova".

Oficialii SIF se întâlnesc cu specialişti în pieţe de capital

Conducerea SIF "Moldova" urmează să se întâlnească astăzi cu mai mulţi specialişti pe piaţa de capital ca să discute scenariile valorificării deţinerii de 6% la Banca Comercială Română (BCR), a declarat, pentru ziarul BURSA, Costel Ceocea, preşedintele societăţii.

Surse din piaţă care nu au dorit să le fie menţionate numele susţin că SIF2 are în mod periodic astfel de consultări pe tema vânzării participaţiei la BCR.

SIF "Moldova" a cerut din ce în ce mai insistent listarea BCR, primind cu evidentă nemulţumire declaraţiile oficialilor băncii, de acum două luni, cum că nu ar exista încă un calendar pentru cotarea BCR la bursă.

Reprezentanţii SIF2 au declarat că sunt interesaţi şi de alte mijloace de valorificare a deţinerii la BCR, deşi listarea băncii rămîne prioritară.

"La întâlnirea de mâine (n.r. astăzi) vor participa specialişti străini, dar şi locali", ne-a spus preşedintele SIF2, fără să nominalizeze participanţii. Domnia sa a adăugat: "Întâlnirea va avea loc la sediul nostru. Ne interesează să discutăm despre potenţialele alternative ale valorificării participaţiei la Banca Comercială Română... Am făcut mai multe scenarii, luând în calcul emisiunea de warrant-uri sau lansarea de obligaţiuni pe baza acţiunilor BCR, dar şi care ar fi cea mai bună metodă de listarea a băncii şi ce ar presupune aceasta. Consultăm specialiştii cu privire la etapele tehnice pe care ar trebui să le parcurgem în eventualitatea valorificării participaţiei la BCR, dar şi asupra celor juridice, pentru că ne-am asumat mai multe obligaţii. Ne interesează o clarificare a acestor aspecte".

SIF "Moldova" şi-a convocat acţionarii, în urmă cu circa două luni, ca să îi consulte în privinţa valorificării totale sau parţiale a deţinerii la BCR, în condiţiile în care aceasta poate depăşi 20% din totalul activelor imobilizate, mai puţin creanţele. Deşi cvorumul necesar pentru întrunirea Adunării Generale Extraordinare (AGEA) nu a fost atins atunci, conducerea SIF2 nu este totuşi descurajată, considerând că nu este lipsit de importanţă că circa 30% din acţionarii societăţii s-au exprimat cu privire la punctele de pe Ordinea de zi a AGEA.

Listarea BCR la bursă nu este, însă, doar preocuparea SIF2, în condiţiile în care acordul pentru amânarea cu doi ani a cotării băncii, încheiat de SIF-uri cu oficialii "Erste", în toamna lui 2009, expiră în octombrie, anul acesta.

Ioan Cuzman, preşedintele SIF "Banat-Crişana" şi Tudor Ciurezu, preşedintele SIF "Oltenia", au fost în urmă cu două săptămâni la Viena, la invitaţia "Erste", surse din piaţă susţinând că subiectul vânzării deţinerii la BCR ar fi fost pe agenda discuţiilor. Alte surse suţin că o întâlnire similară ar urma să aibă loc la finele acestei săptămâni.

Conducerea SIF2 se declară nemulţumită de faptul că cele cinci societăţi de investiţii financiare nu au o poziţie comună în discuţiile cu "Erste" în privinţa BCR. La ultima întâlnire cu Erste, unii preşedinţi de SIF-uri au absentat.

Lipsa unei poziţii comune este sugerată şi de faptul că niciun alt SIF nu s-a raliat conducerii SIF2 în procesul deschis împotriva deciziilor luate în Adunările Generale de la BCR de la finele lunii aprilie, precum mjorarea capitalului social al băncii cu suma de 55,42 milioane de lei prin încorporarea profitului net din 2010, nedistribuirea de dividende şi aprobarea situaţiilor financiare pe anul trecut.

"În prezent, există opinii diferite în rândul celor cinci societăţi de investiţii financiare privind listarea băncii. SIF-urile ar putea să negocieze mult mai bine dacă ar avea o poziţie comună", şi-a exprimat părerea Costel Ceocea.

Cele cinci SIF-uri controlează împreună circa 30% din BCR.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Nu vindeti sub valoarea de cel putin 1/6 din actiunea ERSTE.1 BCR=1 EBS/6=33,99/6=5,665 EURO

    1. Pretul corect, tinand cont de manareala de la vanzarea bancii, ar fi de cel putin 7,5 EUR/ actiune. 

      nu mai aberati cu pretul corect !!!! pretul corect e radical din pretul Erste, deimpartit totul la pi si plus 1,2(3) RON. Listati compania si ala o sa fie pretul corect. Specialistii lu' peste

    Majoritatrea SIF-urilor nu agreaza listarea BCR deoarece cred ca listarea poate sa le scada pretul actiunilor BCR. E de altfel cea mai vehiculata opinie a "specialistilor" din aceste SIF-uri.

    1. De ce s-ar teme de scaderea actiunilor BCR? Din contra, BCR este mai profitabila decat Erste.

      Daca ar fi sa scada, de ce ar mai negocia acum cumpararea si nu ar astepta dupa listare scaderea si apoi cumpararea la un pret mult mai mic. Altul este motivul..., si cred ca tine mai degranba de ratiuni de transparenta in cadrul BCR. 

    Avand in vedere potentialul ERSTE, majoritatea presedintilor de SIF-uri "tremura" la gandul ca ar putea sa-i supere pe cei de la Erste si nu vor mai prinde inca un mandat.

    Ar trebui sa le transmitem mesaje clare ca nelistarea BCR conduce la pierderea sigura a pozitiilor pe care le detin.

    Nu inteleg de ce actionarii SIF-urilor nu reactioneaza. 

    DA ! DA ! DA ! In sfarsit se intampla ceva si la SIF-uri . Administratorii SIF-urilor ar trebui sa faca si mai mult pentru a pune in evidenta VALOAREA adevarata a acestor societati . In activul SIF-urilor 5 % din BRD figureaza la valoarea de pe bursa aprox. cu 100 mil EUR . 6% din BCR insa figureaza cu valoarea de aprox 70 mil de EUR , BCR nefiind listata . Chiar si asa 100+70=170 mil. EUR , ac. valoare depasind cu mult valoarea de piata a SIF-urilor pe BVB (exceptand SIF5) . De ce ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb