SIF "Moldova": "Listarea BCR, de maximă actualitate"

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 februarie 2011

SIF "Moldova": "Listarea BCR, de maximă actualitate"

Conducerea SIF "Moldova" susţine că listarea BCR la Bursa de Valori Bucureşti rămâne "de maximă actualitate", în condiţiile în care există indicii că pieţele de capital şi-au revenit şi apreciază că a venit momentul ca acţionarii băncii să ceară o evaluare la zi a contextului financiar. Declaraţia conducerii SIF2 survine la doar o zi după ce Dominic Bruynseels, preşedintele executiv al BCR, a afirmat că lichiditatea tranzacţiilor de la BVB ar trebui să crească semnificativ pentru ca lis­tarea Băncii Comerciale Române să aibă loc. Doar în aceste condiţii, a precizat Dominic Bruynseels, BCR ar putea fi evaluată la adevărata ei valoare.

Afirmaţiile şefului BCR nu par să fi fost pe placul conducerii SIF "Moldova", care a ţinut să le reamintească austriecilor de la "Erste" de obligaţiile pe care şi le-au asumat atunci când au cumpărat pachetul majoritar al BCR.

Claudiu Doroş, vicepreşedintele executiv al SIF "Moldova", a declarat: "Erste Bank şi-a asumat anumite obligaţii faţă de acţionarii minoritari din BCR, în mod repetat, înainte, în timpul şi ulterior preluării pachetului majoritar de acţiuni al BCR de la statul român, ce constau în principal în obligaţia de a lista BCR până la un termen limită care a fost depăşit.

La solicitarea Erste, acţionarii minoritari au acceptat o prelungire a termenului de listare, termen care nu este prea îndepărtat. Obligaţia de listare este completată cu obligaţia statutară a BCR de a asigura plata unui dividend corespunzător a cel puţin 40% din profit, stabilit conform standardelor internaţionale de contabilitate".

Vicepreşedintele SIF2 sugerează că argumentul utilizat de şeful BCR privind lichiditatea tranzacţiilor de la BVB nu stă în picioare, dat fiind că "Erste" este deja listată la Bursa de Valori Bucureşti.

Domnul Doroş a precizat: "Responsabilii BCR spun că vor lista banca < atunci când Bursa va deveni mai mare şi mai lichidă, astfel încât să aibă încredere că va reflecta valoarea corectă a BCR >. O bursă creşte când are emitenţi importanţi care se tranzacţionează. Noi nu putem să credem că valoarea acţiunii EBS pe Bursa de la Bucureşti nu este corectă, în acest caz, nu înţelegem de ce a fost listată.

Noi susţinem că listarea BCR rămâne de maximă actualitate în condiţiile în care importanţi indici ai pieţelor internaţionale de capital, recunoscuţi şi de analiştii Erste, ne arată că pieţele şi-au revenit foarte bine după perioada acută a crizei.

Mă refer, de exemplu, la MSCI World (calculat de reputata bancă de investiţii Morgan Stanley) ce reflectă evoluţia de ansamblu a pieţelor de capital din întreaga lume, care este la 1360 de puncte, cu numai 19% sub maximul istoric din 2007, când era 1680 de puncte.

Ca să fim siguri că am analizat temeinic toate semnalele, dar şi certitudinile de revenire a pieţelor, este momentul ca toţi marii acţionari să ceară unei reputate firme de investiţii internaţională independentă, o evaluare la zi".

Listarea BCR la bursă era programată să aibă loc în toamna lui 2009, însă SIF-urile şi "Erste" au căzut de acord să prelungească cu circa doi ani acest demers. La finele anului trecut, Dominic Bruynseels a declarat că SIF-urile au căzut de acord cu "Erste" ca listarea BCR să fie amânată până când vor fi întrunite "condiţiile propice de piaţă".

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. sa vina la BVB, lichiditatea a mai crescut, sunt si produse noi, lucrurile se imbunatatesc.

    1. si sa le dea bani actionarilor... ca au demonstrat pana acum ca nu pot maximiza averea actionarilor.

    Am impresia ca austriecii ne iau drept prosti si ne joaca cum vor.Trebuie dati in judecata pt nerespectarea clauzelor contractuale si cerute despagubiri.Un pic de duritate nu strica.Iar valoarea unei actiuni BCR este:1 BCR=1 EBS/6 daca vor sa le rascumpere.SIFURILE trebuie sa iasa din aceasta captivitate.

    Pragul de detinere la sifuri trebuie eliminat.urgent pt a relansa piata bursiera.E O PROBLEMA DE MARE ACTUALITATE.

    Clar trebuie desfiintat pragul de detinere la sifuri. SI BCR listata. Si alte companii de stat listate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb