SIF MOLDOVA VREA 49,96% DIN SAI MUNTENIA Baciul moldovean şi cel bănăţean îl împart frăţeşte pe cel muntean

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 august 2013

Baciul moldovean şi cel bănăţean îl împart frăţeşte pe cel muntean

Costel Ceocea, SIF2: "Cred că suntem compatibili (n.r. cu SIF Banat Crişana)

Liniştea şi pacea s-au instalat de-a binele la SAI Muntenia, administratorul SIF4 Mun­tenia. După ce a obţinut avizul pentru preluarea a 99% din SAI Muntenia, SIF1 Banat Crişana este dispusă să împartă, frăţeşte, societatea de administrare cu SIF2 Moldova.

În aceleaşi condiţii de preţ, SIF2 ar urma să cumpere 49,96% din SAI Muntenia Invest, dacă va primi şi ea aprobarea Consiliului Concurenţei şi Autorităţii de Supraveghere Financiară.

În urmă cu un an, SIF4 era teatru de război între reprezentanţii SAI Muntenia, sub conducerea lui Gabriel Filimon, şi un grup de acţionari, al cărui lider s-a evidenţiat omul de afaceri Gheorghe Iaciu. Acum, toată lumea pare că se înţelege cu toată lumea.

Gheorghe Iaciu a pus armele în cui, cel puţin deocamdată, spunând că este mulţumit de schimbările de la SAI, dar că aşteaptă rezultate.

Gabriel Filimon, care era inamicul public numărul unu pentru acţionarii autointitulaţi revoluţionari, şi-a păs­trat postul de director general al SAI Muntenia, însă a renunţat la cel de preşedinte, în favoarea SIF1.

Dragoş Bîlteanu, preşedintele SIF1, s-a interpus între cei doi. "De acum, vorbiţi cu mine ce aveţi să transmiteţi adversarului", pare să fi spus Bîlteanu şi s-a lăsat liniştea.

În ecuaţie, intră acum şi Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova, care nu s-a arătat a fi o fire conflictuală, singurele sale reacţii violente în spaţiul public fiind de dată recentă şi îndreptate împotriva conducerii Bursei de Valori Bucureşti.

Ceocea: "Teoretic, nu pot fi surprize privind avizul ASF şi CC"

Pentru pachetul de 49,96% din SAI Muntenia, SIF Moldova ar urma să plătească o sumă apropiată de cea achitată de SIF Banat-Crişana pentru pachetul de 50,01% (8,2 milioane lei).

Costel Ceocea ne-a declarat că aspectele tranzacţiei au fost bine analizate şi, teoretic, nu pot apărea surprize în obţinerea avizului ASF şi CC.

Domnia sa ne-a precizat că scopul final nu este un parteneriat pentru crearea unui "mega SIF", ci SIF Moldova vizează să îşi crească performanţele, urmând ca fiecare dintre SIF-urile implicate să îşi menţină particularităţile.

Costel Ceocea a detaliat: "În ultimii patru ani, SIF Moldova a investit peste 450 milioane de lei, în condiţiile în care a menţinut o politică de dividende atractivă, distribuind peste 300 milioane de lei.

În aceste condiţii, se impune adoptarea unor decizii de anvergură motivate şi de contextul actual, respectiv de modificarea structurii acţionarilor SIF-urilor, schimbarea portofoliului SIF2 şi limitele pieţei, aşteptări privind revizuiri ale legislaţiei în sensul ridicării unor restricţii de deţinere (n.r. pragul limită de deţinere la SIF-uri este de 5%) şi modificării actelor constitutive. Un exemplu ar fi să ne implicăm în proiecte, inclusiv de interes naţional".

Una din schimbările la care face referire preşedintele SIF 2 este intrarea reprezentanţilor grupului Banca Transilvania în conducerea SIF Moldova, în urma alegerilor din aprilie 2013 - Horia Ciorcilă, preşedintele băncii, şi Radu Hanga, directorul general al BT Asset Management.

Costel Ceocea spune că SIF1 şi SIF2 pot beneficia din faptul că au expertize complementare.

"Credem că suntem compatibili. Ne vom păstra abordarea, dar nu putem să nu recunoaştem expertiza crescută a colegilor noştri în domenii de activitate în care noi avem nişte limite", ne-a spus domnul Ceocea, adăugând: "Acţionarii vor o politică de dividend atractivă şi trebuie să ne îndreptăm şi către sectoare de activitate care pot asigura performanţe mai mari, chiar în condiţiile asumării de riscuri. Trebuie să ne potenţăm activitatea".

Din calitate de acţionar cu un pachet de control la SAI Muntenia, obiectivele SIF Moldova sunt implementarea principiilor de guvernanţă corporativă şi crearea premiselor îmbunătăţirii strategiei investiţionale, potrivit domnului Costel Ceocea.

ASF a aprobat, pe data de 17 iulie, preluarea SAI Muntenia Invest de către SIF Banat Crişana (simbol SIF1), după ce Consiliul Concurenţei avizase operaţiunea, la finele lunii iunie. Celor două autorităţi le-au trebuit, în total, cinci luni, să avizeze tranzacţia.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Stimata doamna Adina,

    este adevarat ca balada Miorita poate era timpul sa fie retratata, insa filonul de moralitate ar trebui totusi sa ramana. De aceea este extrem de important pentru domnul Balteanu sa-i amintim ca suma de 8 milioane de lionezi nu reprezinta decat UNU la SUTA din capitalul social al SIF Muntenia. Tinand cont de faptul ca investitorii sunt interesati de rapoartele IFRS si nu de cele in sistemul mioritic este totusi extrem de interesant ca domnia sa in calitate de consultant financiar nu-i sunt cunoscute aceste detalii :-) Poate chiar de aceea a reusit aceasta punere in scena actualizata a baladei noastre nationale pentru faptul ca este 100% cu ingrediente romanesti. Faptul ca iata fara sa avem o imixtiune a statului unele "politici de economie europeana" nu sunt tratate corespunzator este inca un motiv sa ma numesc in continuare BARBAR :-)

    lupii tineri sunt cei care parcheaza in portofoliul sif-urilor toate investitiile lor nerentabile. vezi Azuga turism care a vandut 27 camere de hotel la 200.000EUR bucata catre SIF1, bine ca nu avea hotelul 300 camere ca lua pe ele 1 % din EBS la cat sunt de infometati lupii tineri...

    1. Lasa ca Filimon a dat 1 mil.euro pe o carciuma(elements)si intr-un an a dat faliment!cine se aseamana se aduna...

    Aceasta "alianta strategica", pezentata atat de generos de sforaitor, ca va implementa principiile guvernantei corporative si va fi condusa bazat doar pe baza managementului performant, nu este decat preambulul unui viitor MEGAFNI. Ceocea afirma ca "Teoretic, nu pot fi surprize privind avizul ASF şi CC"...normal ca Ursache nu iese din vorba lui Hrebenciuc. Nu stiu de ce romanii nu invata din istoria lor si vor neaparat s-o repete...o fi din motive de adrenalina sau de prostie? Oricum dormisti linistiti stimati actionari ai SIF1, SIF2, SIF4, ca Bilteanu-Ciorcila=Hrebe lucreaza ca voi sa primiti dividende grase, ce gluma buan!!!!

    Dl. Ceocea, teoretic POT fi surprize privind avizul ASF si CC.....Practic insa, NU POT....sau d-voastra aveti alte informatii decit noi, cei de la ASF?????

    1. Hai ca devine foaaarte interesant... domnule ASF aveti curaj sa apareti p'aici? Da' cand se vorbea la maxim despre SIF1 si Balteanu si cumparare obligatiuni Romenergo acu' cateva saptamani, de ce nu v-ati facut auzit glasul dulce??

      Un clasic presedinte in viata v-ar fi spus: "nu stiu daca e bine domnule ASF?" ...iar ciumpalacii de investitori si pensionarii privati spun: "domnule ASF nu-i imbuiba numai pe ei, mai lasa si ceva pentru prostime!"

    de o vreme

    se intampla lucruri interesante la sif-uri,ar fi bine ca dna sa se implice un pic 

    Ati auzit bine, privatizare. Asta trebuie la SIF-uri. Privatizare.

    1. SIF-urile sunt private100% iar pragul o sa se ridice cand trebuie...nu cand vreti voi!!! Daca va ganditi sa faceti speculatii pe prag... renuntati...e o prblema deja fumata! Principala intrebare care trebuie pusa acum...cui profita misacarea? Cine gaseste raspunsul...o sa aibe profit...

      Ce sa mai speculezi pe prag, bre? S-au dus vremurile alea. Acum poate sa se desfinteze pragul, la cat de amortita e bursa nici n-o sa se simta. Iar SIF-urile nu sunt private 100%, sufla praful de pe toba.

      SIF-urile sunt private... statul nemaivand niciun fel de participatie din momentul infiiintarii FPP-urilor si apoi din momentul transormarii in SIF-uri.

      Practic, statul nu conteaza in ce priveste actionariatul SIF-urilor.

      Problema principala este ca aceste entitati private scapa controlului actionarilor fiind preluate sau in curs de preluare de catre o serie de actionari minoritari care prin achizitia mascata a cca.10-20% din fiecare SIF preia controlul acestuia si initiaza politici de preluare totala. Neplata de dividende este o operatiune menita sa diminueze interesul investitorilor si scaderea pretului pentru a facilita cumpararea actiunilor de catre cei care deja au preluat controlul. Diferenta consta in faptul ca cei care au preluat controlul SIF-urilor au acum si controlul resurselor SIF pe cand ceilalti fluera a paguba... 

      SIF-urile au fost intotdeauna controlate politic. Ciocoii vechi incep sa plece, dar vin ciocoii noi, lupi tineri si flamanzi... Dar depinde de noi daca ii taxam sau nu. Dar ca sa putem sa-i taxam ca lumea, trebuie sa dispara pragul. Sa controleze cine merita, adica cine scoate banul.

    Ce sa invete cei de la sif2 de la sif1?cum sa fure dividendele?

    1. Da cei de la sif1 pot acorda o expertiza complementara in acest domeniu...

      "cine se aseamana se aduna", spune o vorba din popor

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb