SIF Moldova vrea să scape de acţionarii reziduali

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 noiembrie 2015

SIF Moldova vrea să scape de acţionarii reziduali

Costel Ceocea: "Nu este vorba despre o răscumpărare de acţiuni, ci de o plată a aportului în numerar"

Acţionarii SIF2 Moldova au fost convocaţi, pe 13 ianuarie 2016, să decidă aprobarea consolidării valorii nominale a unei acţiuni SIF2 de la 0,1 lei/acţiune la 2,5 lei/acţiune, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

AGEA va hotărî procedura de consolidare, cu acordarea dreptului tuturor acţionarilor de a opta pentru întregire a numărului de acţiuni până la completarea unei acţiuni consolidate prin aport în numerar sau restituire aport la capitalul social, la valoarea nominală de 0,1 lei.

Unele voci consideră că, în condiţiile în care titlurile SIF2 se tranzacţionau, ieri, la 0,82 lei/unitate, nu este corectă despăgubirea la 0,1 lei a celor care nu îşi completează pachetele, mai ales că mulţi acţionari sunt inactivi.

În schimb, Costel Ceocea, preşedintele SIF2 Moldova, ne-a spus că propunerea pentru Adunarea Generală este un demers tehnic, care a mai fost discutat.

"Ceea ce ne-a determinat să facem această operaţiune au fost schimbările din structura acţionariatului şi menţinerea unui număr mare de acţionari cu deţineri minoritare", ne-a spus domnul Ceocea, adăugând: "Va fi o creştere a valorii nominale concomitent cu o scădere a numărului de acţiuni".

Domnia sa le răspunde criticilor că, în acest caz, nu este vorba despre o răscumpărare de acţiuni, ci de o plată a aportului în numerar.

"Acţionarii pot să îşi exercite opţiunea", a mai precizat domnul Ceocea. Potrivit domniei sale, în structura acţionarilor SIF2, acţionari care deţin cumulat în jur de 5% din capital au pachete de câte 5-10 acţiuni, toate primite indirect prin procesul de privatizare în masă.

"Propunem o soluţie pentru gestionarea unei situaţii, fundamentată din punct de vedere tehnic şi juridic", a menţionat preşedintele SIF Moldova, care adaugă că mulţi acţionari nu îşi exercită drepturile, în ciuda demersurilor făcute pentru clarificarea aspectelor legate de obligaţiile fiscale ale acestora.

"În scenariul nostru, acţionarii care vor subscrie vor fi în număr mai mare decât cel al acţionarilor care nu vor subscrie", a subliniat Costel Ceocea.

Acţionarii SIF2 vor mai decide, la AGEA, aprobarea Raportului de activitate al Consiliului de Administraţie cu privire la stadiul implementării strategiei multianuale 2014-2018 şi a investiţiilor efectuate.

La începutul anului trecut, un acţionar al Raiffeisen Bank România a reclamat decizia băncii să majoreze de un milion de ori valoarea nominală a acţiunilor.

Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) Raiffeisen a hotărât, pe 12 decembrie 2013, ca valoarea nominală a titlurilor sale să urce de la 0,1 lei la 100.000 lei pentru o acţiune. Operaţiunea nu a afectat nivelul capitalului social, care a rămas neschimbat, la 1,2 miliarde lei.

Acţionarii care, anterior majorării, deţineau acţiuni care nu erau multiplu de un milion au trebuit să aleagă între rontunjirea în minus, care a presupus să fie compensaţi de Raiffeisen Bank la preţul de 0,27 lei pentru fiecare acţiune neconsolidată, şi rotunjirea în plus, pentru care ar fi trebuit să plătească diferenţa până la nivelul unei acţiuni consolidate, calculată tot la preţul de 0,27 lei/acţiune neconsolidată.

Opinia Cititorului ( 24 )

  1. In 1997 cand s-a infiintat SIF2 au fost circa 11 milioane de cetateni romani care au primit cate 5 actiuni din dividendele nedistribuite ale lui FPP2. Deci in 1997 ar fi trebuit sa primeasca 0.44 USD dividende de la FPP2 si am primit 5 actiuni SIF2.

    Daca SIF2 ar fi platit acele dividende in loc sa le capitalizeze ar fi trebuit sa plateasca circa 24 milioane de USD 

    In 2015 la SIF2 au ramas circa 5.5 milioane actionari reziduali, care in urma majorarii de capital detin fiecare cate 10 actiuni. Acesti 5.5 milioane de actionari nu au ridicat niciodata dividende si nu stiu ca sunt actionari, adica au fost ignoranti. Ignoranta lor a facut ca din anul 2000 - pana in 2012 sa fie prescrise dividendele care li se cuveneau in valoare de 72.9 milioane lei, urmand ca in urmatorii doi ani sa mai fie prescrise inca vreo 52 milioane de lei, deci per total circa 126 milioane lei, circa 31 milioane USD. 

    Acum administratorii SIF2 propun consolidarea actiunii SIF2, de la 0.1 la 2.5. Daca ignorantii nu se prind SIF2 vrea sa le restituie capialul investit, adica 1 leu fiecarui detinator a 10 actiuni. Daca le-ar plati contravaloare de piata a detinerilor individualre ar trebui sa plateasca fiecatui actionar 8 lei. 

    Acum sa sintetizam din perspectiva cheltuielilor lui SIF2 

    - in 1997 ar fi trebuit sa scoata din visterie 24 milioane de USD; 

    - in perioada 1997 – 2015, ignorantii care nu si-au ridicat dividendele au pierdut fiecare cumulat 5.46 lei, iar SIF2 a realizat cumulat „alte venituri” in valoare de 126 milioane lei, sau 31 milioane USD, in loc sa-i cheltuie; 

    - acum vrea sa scape de cei 5.5 milioane de actionari pe care i-a creat in 1997, platindu-le la valoarea istorica capitalul aportat, adica 1 leu. Efortul financiar al SIF2 ar fi de maxim 5.5 milioane lei, adica 1.34 milioane USD.  

    Balanta totala a celor 18 de ani de actionariat rezidual este interesanta ...cam 50 milioane de USD economisiti, valoare care insa nu acopera nici pe departe valoare imensa a FPP2 mostenita si „managiuita profesionist” timp de 20 de ani, de specialistii care acum sunt platiti cu zeci de mii de EUR lunar.

    1. Foarte inteligenta miscare din parte lui Ceocea si Ceorcila!!!! Daca mai fac o majorare in primavara cu profitul din 2015 ar f foarte tare. Poate ca din motive prudentiale Ceocea ar trebui sa reduca detinerea la BT....

    Ce treaba are "aprobarea Raportului de activitate al Consiliului de Administraţie cu privire la stadiul implementării strategiei multianuale 2014-2018 şi a investiţiilor efectuate" cu AGEA ? De ce nu o lasati pt AGOA?

    Care e smecheria cu raportul, ca pe cea cu consolidarea am inteles-o ? 

    o idee diabolica.bravo celui care a gindit-o.asta era bun de prim ministru.

    1. e hotie curata.numai buna pentru diicot.

      La cate hotii am asistat inca una nici nu se observa.....

      ..ca smecheria sa fie completa, ar fi cazul ca actiunile achizitionate in acest mod de catre SIF2 sa fie cesionate integral administratorilor;, pentru performanta unica de a-si fura si pacali pentru a nu stiu cata oara actionarii.

      Multi habar n-au ca sunt actionari la SIF-uri PROPUN caSIF-urile sa-i instiinteze ca au actiuni si modul de a le vindeMulti dintre actionarii reziduali sunt probabil morti(au trecut 25 de ani ,cu aproximatie.)

      s-au inversat poli smecheriilor .din oltenia in moldova.cineva trebuia sa ii ia locul lui dinel staicu.

    numarul actiunilor dupa consolidare nu poate fi stabilit acum.

    numarul actiunilor dupa consolidare nu poate fi stabilit acum.

    ex. 2 actiuni detinute de un investitor inainte de consolidare duce la o actiune .

    aceleasi 2 actiuni detinute de 2 actionari duce la 2 actiuni dupa consolidare si aport. 

    1. Consolidarea valorii nominale înseamnă operaţiunea de crestere a valorii nominale a

      acţiunilor emise de SIF Moldova S.A. de la 0,1 lei la 2,5 lei, operatiune efectuata 

      concomitent cu reducerea numarului de actiuni;

      25 actiuni cu valoare nominala de 0,1 lei/actiune = 1 actiune cu valoare nominala de 2,5 lei/actiune. 

      Efecte implicite ale operatiunii de consolidare (in date valabile la 31.10.2015):

       VUAN – cresterea de la 1,47 lei/actiune la 36,91 lei/actiune

       Pret piata SIF2 – crestere de la 0,797 lei /actiune la 19,93 lei/actiune 

      mai idiot de postac.asa este .dar lucrezi si manipulezi prin omisiune.actiunile care le am astazi vor fi mai putine cu de 25 de ori.mi-e sila si scirba cind vad asemenea argumente.

      In prezent (lei) 103,817,918 1,038,179,176 0.10

      Rezultat consolidare (teoretic) 103,817,918 41,527,167.04 2.50 

      Pachete ce nu pot intra in consolidare (nu sunt multiplu de 25) 5,903,065 59,030,651 0.10 

      Majorare maxima in cazul exercitarii optiunii de aport de catre toti actionarii 5,903,065 59,030,651 0.10 

      Diminuare maxima in cazul exercitarii optiunii de restituire de catre toti actionarii 5,903,065 59,030,651 0.10 

      Rezultat maximal (actionarii cu drept de optiune subscriu in totalitate) 109,720,983 43,888,393 2.50

      Rezultat mimimal (nici un actionar cu drept de optiune nu aporteaza VN) 97,914,853 39,165,941 2.50 

    Astia au fost cei mai buni actionariau sustinut prin inactiunea lor escrocii astia de la conducere, li sau furat dividendele zeci de ani si acum hotul de CEOCEA vrea sa le ia si actiunile de parca nu ar fi listata societatea . Si ce se intampla cu cei care depasesc pragul de 5% din operatiunea asta ilicita?

    Se elimina si pragul ! E studiu de impact la cafe baru lu ursache ? 

    Piata de capital ??????????????

    Se fura mai ceva ca la piata cu aprobare de la asf ! 

    1. pai daca se fura de ce nu faci o plingere penala ptr inselaciune sau furt.impotriva ca.sif moldova si asf.nu cred ca ceocea e tartorul in aceasta decizie.

      Asa am sa fac, ma la Regisco sa vad daca mai am actiunile ca dividende nu am primit .

      Da fugă la regisco apoi fă plângere ca nu le găsești... Îs la depozitar bey ampicilină

      "...Balanta totala a celor 18 de ani de actionariat rezidual este interesanta ...cam 50 milioane de USD economisiti" Cat s-au dat dividende au fost buni rezidualii. Deci, adio dividende iar rezidualii, acum, ne cam incurca.Restructurare portofoliu,restructurare personal, restructurare actionariat, asteptam restructurare CA si comisii.

      ... si comitete, toate fff bine remunerate.

    pina la urma va da trenul si peste voi.echestie de timp.

    Și dinel se credea doctor în inginerii financiare și a ajuns un amarat de pârâiaș, Ceocea e curând legenda. Hoția smechera nu se confunda niciodată cu inteligenta domnule ceocea, opriți va pana nu ajunge funia de par.

    Cit ATI plătit pentru hotel Sport la Cluj?!,

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb