SIF Moldova vrea să se concentreze pe investiţii de tip private equity

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 ianuarie 2016

SIF Moldova vrea să se concentreze pe investiţii de tip private equity

SIF2 Moldova consideră că expunerea pe investiţii directe în economia reală prin investiţii de tip private equity reprezintă răspunsul la necesitatea generării de randamente superioare pentru acţionari, în contextul diminuării continue a randamentelor din pieţele monetare şi de acţiuni sau de creştere a volatilităţii din aceste pieţe, potrivit prezentării făcute de companie, înainte de Adunarea Generală din 13/14 ianuarie.

Reprezentanţii companiei au precizat că, în anul 2016, investiţiile din cadrul portofoliului "Deţineri Majoritare" se vor concentra pe sectorul real-estate, având în vedere potenţialul de creştere pe termen mediu şi lung al acestui sector: "Se va aborda în principal dezvoltarea rezidenţială a unor proprietăţi cheie din portofoliul SIF Moldova. O parte din programul investiţional va fi reprezentat de dezvoltarea proiectelor deja implementate (investiţii pentru modernizare/extindere etc)".

Potrivit companiei, obiectivul strategic de expunere al SIF Moldova pe acţiuni listate va fi în continuare asigurat prin orientarea societăţilor din portofoliul Deţinerilor Majoritare către piaţa de capital prin listare pe ATS, în scopul atragerii de surse pentru dezvoltare, prin cooptarea şi altor investitori: "În continuare, se va menţine expunerea pe sectorul energetic şi de utilităţi, în condiţiile în care acesta este capabil să furnizeze lichidităţi constante şi predictibile. Sectorul financiar-bancar, care în 2015 a indicat o reală stabilizare prin reluarea creditării, rămâne în atenţia SIF Moldova, care a alocat deja resurse importante într-o banca solidă, în continuă dezvoltare după absorbţia altui jucător local".

Operaţiunile derulate în perioada 01.01.2015 - 30.10.2015, au avut ca efect creşterea expunerii pe emitentul "Banca Transilvania" în activele totale ale SIF Moldova, în acord cu Programul de activitate 2015, a transmis SIF2: "Evoluţia ulterioară a acţiunii «Banca Transilvania» (TLV) a confirmat estimările/ aşteptările SIF Moldova, emitentul contribuind semnificativ la performanţa portofoliului.

Expunerea pe «Banca Transilvania» (TLV) se va menţine şi în 2016, datorită potenţialului de creştere al acţiunii, fundamentat de cantitatea mare de numerar şi echivalente de numerar deţinute (1/3 din active) şi de majorarea capitalurilor proprii, ca urmare a înregistrării profitului de 1,564 miliarde lei rezultat din achiziţia Volksbank. Aceste evoluţii pot crea premisele distribuirii de dividende pentru anul 2015".

Actionarii SIF2 vor discuta, la Adunarea Generală, Raportul de activitate al Consiliului de Administraţie cu privire la stadiul implementării strategiei multianuale 2014-2018 şi a investiţiilor efectuate.

Totodată, pe ordinea de zi, se regăseşte şi propunerea de consolidare a valorii nominale a acţiunilor, de la 0,1 lei/acţiune la 2,5 lei/acţiune.

Potrivit SIF2, operaţiunea se adresează doar acţionarilor care nu deţin un multiplu de 25 acţiuni care au posibilitatea de aport/restituire aport la capitalul social: "Operaţiunea asigură acţionarilor care nu deţin multiplu de 25 acţiuni vechi posibilitatea întregirii unei acţiuni consolidate. Valoarea aportului/restituirii aportului la capitalul social este cuprinsă între 0,1 lei şi 2,4 lei, reprezentând întregirea unei acţiuni consolidate.

Astfel, la nivel individual, un acţionar care nu deţine la data de înregistrare -15.02.2016 - un multiplu de 25 de acţiuni are opţiunea să efectueze aporturi suplimentare, calculate la valoarea nominală actuală a acţiunii, pentru a deţine un număr întreg de acţiuni noi (consolidate) sau să solicite restituirea aporturilor iniţiale, la valoarea nominală actuală a acţiunii".

Compania a apreciat că operaţiunea nu intră sub incidenţa prevederilor din Legea 31/1990 privind diminuarea sau majorarea capitalului social, luând în analiză opiniile juridice/tehnice independente ale specialiştilor ASF.

În cazul aprobării propunerii de consolidare a valorii nominale de către acţionari, în calendarul operaţiunii s-a estimat că aceasta va fi finalizată până la data de 15 aprilie 2016.

Conducerea SIF2 a arătat că această operaţiune face parte dintre măsurile de reducere a discountului dintre preţul de pe bursă şi activul net.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. sif2 are capitalizare 772 milioane. daca TLV plateste dividende de 1,564 miliarde se rastoarna prin traista pe la sif2 125 milioane. si dl Ceocea poate sa nii dea noua pe toti. cit vine asta, 15% dividend pe actiune? e bun

    1. Nu poti sa dormi si visezi cu ochii deschisi? Rezultatul net al TLV la 66 luni a fost de 190 milioane lei, iar P/BV este de 2....trebuie sa fi tare habarnist ca sa nu realizezi ca titlul acesta este umflat cu pompa...iar maestrul Ceocea are imobilizat 41% din averea lui in acest titlu. Ia sa calculam valoarea TLV la P/BV de 1... ce se intampla?....se evapora 300 milioane de lei din SIF2 cat ai zice psss

      ..nu 66 de luni ci iunie 2015...in rest ramane cum au stabilit...prosteala in public si hoteala in privat

      investitiile in privat equty sunt transparente?dividendul acum este de 15% la un randament de 100% stand pe un sac de provizioane si rezerve (cu ele randamentul ar fi de 200% mi se pare), priv.equity aduce altceva mai bun sau aiurea sifonelala si furticiune de fonduri?!sefilor de sifuri vedeti ca s-ar putea sa urmati, dupa directorasii si oamenii CA numiti aiurea pe la Regii si Societati Nationale luati in vizor de DNA , DIICOT cu ajutorul SRIdupa rapoarte si plangeri facute de CC sau altii.Cred ca vine randul vostru daca se sparge vreo basica cei cu firme offshore sunt primii pe lista.

      mai dady cine e acest cc.si cine sint cu offshore?

    La calculul aporturilor suplimentare sau a restituirilor se iau in calcul si dividendele neridicate ? (cu referire directa la actionarii cu detineri de pana la 10 actiuni) Sau acestea raman la sif pt bonusurile administratorilor?

    1. Se prescriu dupa trei ani si se trec la venituri iar

      Pe ultimi trei ani se vor prescrie ca nu le va ridica niciodata daca nu a ridicat pana acum.

      Gaseste acul in carul cu fan. 

      1.prescrierea nu e obligatorie, ci o POSIBILITATE

      2 dividendele neridicate pe ultimii 3 ani TREBUIE regularizate cu aporturile sau restituirile 

    peste doua zile este agea si acum se poate face ceva daca exista bunavointa din partea actionarilor sa participe la vot.

    1. Da, sa participam la vot alaturi de TLV si fondurile afiliate, de fondurile la care a subscris sif2 ca sa fie cumparate actiuni sif2 si de celelalte sife actionari la sif2 si care vor vota frateste

      ?????????? bunavointa din partea cui??????? gigi tu esti Becali altfel nu se explica cum ai idei atit de infantile

      bunavointa din partea tuturor actionarilor altfel cum poti schimba ceva daca nu votezi.

      nu exista "bunavointa" exista doar interese. interesele comune sunt ale celor ce le pun in comun. si cind acel comun este suficient pentru a misca balanta restul nu conteaza. acel comun poate fi 3-4 indivizi baiete

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb