SIF "Transilvania": câştigă în procesul "Cocor", dar pierde în piaţă

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 iulie 2008

SIF "Transilvania": câştigă în procesul "Cocor", dar pierde în piaţă

Mihai Fercală: "Cererea de a rebloca titlurile SIF Transilvania, iniţiată de societatea Cocor, poate fi trecută la categoria glume"

Societatea "Cocor" Bucureşti a solicitat Comisei Naţionale a Valorilor Mobiliare reblocarea titlurilor SIF "Transilvania" rezultate în urma majorării de capital din aprilie 2007, pe motiv că există un alt proces în care este contestată majorarea de capital şi care, potrivit societăţii bucureştene, s-ar putea încheia cu invalidarea creşterii capitalului.

Preşedintele SIF "Transilvania", Mihai Fercală, ne-a declarat: "Cererea, iniţiată de societatea Cocor, de a rebloca titlurile SIF Transilvania poate fi trecută la categoria glume.", domnia sa adăugând că "societatea Cocor nu are dreptul legal de a face o asemenea solicitare".

"Cocor" a contestat în justiţie majorarea de capital a SIF cu acţiuni gratuite, decisă în Adunarea Generală din aprilie 2007.

Oficialii companiei "Cocor" susţin că majorarea capitalului SIF Transilvania este lipsită de resurse financiare, şi că nu are acoperire legală. În replică, Mihai Fercală spune că "SIF Transilvania avea rezerve mult mai mari obţinute din profiturile din anii anteriori şi chiar dacă s-ar anula rezultatele financiare de la 31 decembrie 2006, tot ar exista suficiente resurse financiare pentru a face majorarea de capital".

Pe 24 iunie 2008, SIF "Transilvania" a câştigat procesul intentat de societatea "Cocor" Bucureşti, deoarece avocatul societăţii bucureştene nu a achitat taxa de timbru pentru recursul înaintat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, această hotărâre fiind definitivă şi irevocabilă.

În cursul zilei de ieri, cotaţia acţiunilor SIF3 a înregistrat o depreciere de 6,31%, până la 1,04 lei/acţiune, principalul motiv fiind deblocarea acţiunilor gratuite. Mihai Fercală ne-a declarat că "era de aşteptat sa fie înregistrată o scădere, dar nu aşa de mare, deprecierea mai fiind influenţată de căderea generală a Bursei şi de criza financiară internaţională".

Procesul dintre SIF "Transilvania" şi societatea "Cocor" a generat efecte negative asupra SIF3, iar acţionarii SIF3 intenţionează să dea în judecată societatea bucureşteană, potrivit preşedintelui SIF3.

Domnul Fercală a adăugat că, prin solicitarea de reblocare a acţiunilor, "societatea bucureşteană realizează un abuz, vrea să inducă în eroare acţionarii SIF Transilvania şi să manipuleze piaţa de capital din ţara noas­tră".

Societatea "Cocor" deţinea peste cinci milioane de acţiuni SIF3 înainte de Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor (AGEA) în care se decidea majorarea capitalului social, iar în momentul în care a fost atacată în instanţă decizia de majorare a capitalului social al SIF3, mai deţinea doar un milion de acţiuni.

Mihai Fercală ne-a declarat: "Indiferent de valoarea acţiunilor gratuite, acţionarii au câştigat mai mult decât din valoarea dividendelor".

Domnia sa mai menţionează ca, în momentul actual, "piaţa de capital din ţara noastră se află într-un moment de criză, o criză care ar fi trebuit să se termine şi tranzacţiile să revină la normal". Preşedintele SIF "Transilvania" este de părere că "nimeni nu ar trebui să îşi vândă acţiunile la aceste preţuri atât de mici".

În ceea ce priveşte evoluţia acţiunilor SIF3, Gabriel Aldea, broker la SSIF "Intercapital Invest" ne-a declarat: "Dacă facem o comparaţie cu celelalte SIF-uri, constatăm că, în ultima perioadă, SIF Transilvania a înregistrat o scădere mai puternică tocmai ca urmare a anunţului privitor la deblocarea acţiunilor gratuite. Din acest punct de vedere, acţiunile emitentului pot deveni mai atractive decât cele ale celorlalte patru societăţi de investiţii."

Acţiunile emise de SIF3 ar putea prezenta interes pentru investitori şi datorită faptului că "valoarea activului net este cu 97% mai ridicată decât preţul din piaţă, dar şi pentru că, în momentul de faţă, acţiunile se tranzacţionează cu un discount de 63% faţă de preţul atins în urmă cu un an", a menţionat brokerul citat.

În cursul zilei de ieri, acţiunile SIF "Transilvania" au fost cele mai lichide, înregistrând schimburi de 13,86 milioane lei, în total fiind transferate 13,06 milioane de acţiuni în cadrul a 1631 de tranzacţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb