Curtea de Apel Braşov a respins cererea de revizuire formulată de Constantin Fraţilă împotriva Deciziei civile din 27.11.2015, prin care constatase abuzul de minoritate săvârşit de către acesta în relaţia cu SIF Transilvania, a anunţat, ieri, SIF3, printr-un comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti.
Astfel, instanţa l-a obligat pe Constantin Frăţilă să plătească SIF Transilvania suma de 1.000 lei cu titlu de cheltuieli de judecată.
Şi pe 27 noiembrie, Curtea de Apel Braşov l-a obligat pe Frăţilă la despăgubiri de 295.156,77 lei cu titlu de despăgubiri.
Constantin Frăţilă, unul dintre cei mai mari acţionari ai SIF3 Transilvania, se află, de o bună bucată de vreme, în conflict cu Mihai Fercală, preşedintele executiv al SIF3. Scandalul s-a iscat după ce fostul arbitru de fotbal şi-a dat demisia din funcţia de administrator şi preşedinte al CA de la COMCM Constanţa, deoarece, conform noului regulament de funcţionare al SIF Transilvania, domnia sa nu poate avea funcţii executive sau să fie membru în consiliile companiilor din portofoliul SIF3.
La finalul anului trecut, un grup de acţionari, cu deţineri cumulate de 8%, din care face parte şi Constantin Frăţilă, alături de Radu Toia, fonduri Certinvest şi Broadhurst, a cerut convocarea Adunării Generale pentru schimbarea conducerii, acuzând managementul defectuos al SIF3.
Ulterior, instanţa a suspendat cererea grupului de acţionari, deşi conducerea SIF3 apucase să convoace AGA, pentru 15/16 februarie 2016. După decizia Tribunalului, Directoratul şi Consiliul de Supraveghere al SIF3 Transilvania au decis să revoce convocarea Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor.
În februarie, omul de afaceri Constantin Frăţilă, care controlează 5% din SIF Transilvania, a renunţat la judecata apelului declarat de Tribunalul Braşov, împotriva sentinţei prin care instanţa suspendase cererea grupului de acţionari de convocare a Adunării Generale pentru schimbarea conducerii SIF3
Atunci, Constantin Frăţilă ne-a declarat, referitor la renunţarea la apel: "Completul de judecată este acelaşi care a judecat suspendarea şi care, conform normelor judecătoreşti ar fi trebuit să se recuze.
Nu are nici un sens să mă duc să mă judec la acelaşi complet care a dat abuz de minoritate şi care a şi respins suspendarea".
Conducerea SIF3 Transilvania a propus un dividend brut de 0,02653 lei/acţiune din profitul pe anul trecut, adică distribuirea către acţionari a sumei de 57,94 milioane de lei.
Acţionarii SIF3 au fost convocaţi, pe 28 aprilie, la Adunarea Generală de Bilanţ, unde urmează să discute distribuţia de dividende, precum şi bugetul pe 2016 şi programul investiţional pentru anul 2016.