SIF TRANSILVANIA SUB PRESIUNE Mihai Fercală a rezistat puciului

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 aprilie 2004

CNVM i-a invalidat calitatea de preşedinte lui Mihai Fercală

Dar AGA l-a reales cu 92%, în Consiliul de Administraţie

Detronarea lui Mihai Fercală de la conducerea SIF Transilvania a fost pierdută în ocazia Adu-nării Generale a Acţionarilor de la sfîrşitul săptămînii trecute din Braşov, fiind reales în Consiliul de Administraţie cu un vot de 92%, deşi adversarii săi primise-ră un sprijin surprinzător de la CNVM, care îi invalidase mandatul de preşedinte încre-dinţat cu trei ani în urmă.

Adunarea Generală a Acţionarilor SIF Transilvania fusese convocată, pentru zilele de vineri şi sîmbătă, la alegeri, în vederea ocupării celor două locuri (din şapte) ale Consiliului de Adminis-traţie, devenite vacante prin demisiile a doi demnitari (urmare a incompatibilităţii), prilej pentru adversarii preşedintelui Mihai Fercală să încerce să i se impună.

Cu o lună în urmă, Dan Paul, cunoscut în piaţa de capital drept preşedintele casei de brokeraj "Finaco Securities", ceruse instanţei judecătoreşti să interzică votul prin mandat al acţionarilor SIF Transilvania, apreciind că formula mandatului perpetuează "sine die" actuala conducere. Întrucît instan-ţa i-a respins solicitarea, Dan Paul a făcut Apel şi a cerut judecătoriei să decidă amînarea AGA la SIF Transilvania, pînă după finalizarea procesului.

Vineri dimineaţa, la primul termen al Adunării Generale (care a constatat lipsa cvorumului şi a amînat AGA pentru a doua zi), a fost făcută publică res-pingerea amînării de către instanţă, dar, după-amiază pozi-ţia lui Dan Paul a primit un sprijin surprinzător din partea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Sosită prin curier, o decizie adoptată în regim de urgenţă de preşedintele CNVM, Gabriela Anghelache, l-a invalidat pe Mihai Fercală în calitatea lui de preşedinte, man-dat obţinut cu trei ani în urmă.

Ştirea a picat ca o bombă, generînd explozia de la Adunarea de a doua zi, cînd Mihai Fercală a afirmat că decizia CNVM contravine legii şi că o va contesta, cu atît mai mult cu cît sus-pec-tează că a fost adoptată de Gabriela Anghelache în nume personal, fără îndeplinirea cvorumului comisarilor.

Mihai Fercală a mai spus că, pe subiectul incompatibilităţii s-a judecat deja cu grupul de acţionari care îl contestă şi că a cîştigat toate procesele. El a declarat că decizia de acum a CNVM survine în urma unei adrese din partea Inspectoratului General al Poliţiei care nu are căderea să se pronunţe în subiect.

Referirea la implicarea Poliţiei, ca şi surprinzătoarea brus-cheţe cu care CNVM şi-a modificat atitudinea, riscînd (din cauza pripelii) să adopte o decizie contestabilă, sugerează intervenţia unui actor nou, de mare forţă, în conflictul de la SIF Transilvania.

Ne amintim că, la începutul mandatului său, înainte de scandalul de la Banca Română de Scont (BRS), premierul Adrian Năstase a remis o scrisoare către CNVM, în care lansa o serie de suspiciuni, greu de înţeles, la adresa SIF-urilor.

Tensiunea dintre echipa lui Adrian Năstase şi SIF-uri îşi găseşte o posibilă explicaţie în faptul că, deşi, iniţial au fost membri ai actualului partid de guvernămînt, şefii SIF-urilor s-au profesionalizat între timp, îndepărtîndu-se de deciziile economice adoptate pe baza comenzii politice.

Întrucît atenţia premierului asupra SIF-urilor a revenit ciclic, era de aşteptat să reapară şi în anul acesta, al alegerilor. Cel mai probabil, o intervenţie de această putere ar explica bruscheţea schimbării de atitudine şi mobilizarea autorităţilor împotriva lui Mihai Fercală, lider al independenţei în deciziile SIF-urilor.

Situaţia i-a venit ca o mănuşă lui Dan Paul, speculînd-o în Adunarea Generală de vineri, împotriva manevrelor lui Mihai Fercală. Preşedintele SIF Transilvania (deşi contestă invalidarea hotărîtă de CNVM) s-a trecut pe lista candidaţilor la cele două locuri vacante din Consiliul de Administraţie, fiind ales cu un vot de 92% şi asigurîndu-şi, cu viclenie, revenirea la conducerea SIF-ului, în orice situaţie.

Dan Paul i-a contestat, însă, dreptul să candideze, invocînd decizia de incompatibilitate sosită de la CNVM (şi este de aş-teptat că i-o va contesta şi în instanţă), dar acuzînd şi o serie de decizii din administrarea SIF-ului cu care nu este de acord.

Aparent, întregul conflict de la SIF Transilvania ar fi declanşat pentru cîştigarea controlului asupra sa de către unul dintre cele cinci grupuri de acţionari despre care se vorbeşte că ar fi cumulat deţineri de acţiuni cu ponderi cuprinse (aproximativ) între 2-3% şi 7-12%. Lupta s-ar da în contextul proiectului noii legi a pieţei de capital, despre ale cărei norme, se zvoneşte că (la presiunea organismelor financiare internaţionale) vor ridica pragul maxim permis al deţinerilor la 5%, faţă de 0,1% cît este prevăzut în Statutele actuale ale SIF-urilor.

Ceea ce ar deschide calea către preluarea controlului asupra SIF-urilor de către un grup de interese sau altul, în drum spre transformarea lor în societăţi private fără restricţii, aşa cum se spune că recomandă consultanţii străini.

În realitate, această luptă nu poate fi dată înaintea anului 2005 (cînd se sfîrşeşte mandatul actualelor conduceri ale SIF-urilor) şi n-ar trebui confundată cu încleştările de acum care au primit un neaşteptat şi puternic imbold "exogen", dar, de fapt, au motive mult mai vechi. Ceea ce s-a petrecut acum, pare să fie o întîmplătoare intersecţie a intereselor unor acţionari SIF Transilvania, cu interesul politic de a-l subordona.

O menţiune: Sorin Ovidiu Vîntu, a fost zărit la Braşov, în preajma sălii unde s-a desfăşurat AGA, discutînd cu cîţiva acţionari.

Vineri şi sîmbată, acţionarii SIF "Transilvania" Braşov s-au reunit la International Trade Center din Braşov pentru adunarea generală, cu următoarele principale puncte pe ordinea de zi: aprobarea rezultatelor financiare pe 2003 şi a bugetului pe 2004; repartizarea profitului net; alegerea a doi membri pe locurile rămase libere în Consiliul de Administraţie. Mihai Fercală primise cu o zi înainte decizia CNVM prin care era invalidat din funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al SIF "Transilvania". Acesta a considerat decizia CNVM ilegală şi şi-a depus candidatura pentru posturile vacante concurînd cu Chelu Cătălin Constantin, Budeanu Valerica, Paul Dan Viorel, Rîmneanţu Marin. La şedinţă au fost prezenţi 718 acţionari, iar prin mandat au fost reprezentaţi 73.085. În total, participarea la AGA s-a ridicat la 73.831 de acţionari, care deţin peste 190 milioane de acţiuni, reprezentînd 34,82% din capitalul social. Au fost aleşi în funcţii Mihai Fercală cu 92,25% din voturi afirmative şi Marin Rîmneanţu, cu 89,24%. Alegerile s-au desfăşurat în pofida încercărilor unui grup de acţionari să amîne AGA, amînare care ar fi avut drept consecinţă nerepartizarea dividendelor, imposibilitatea depunerii rezultatelor anului 2003 la Adminis-traţiile Financiare şi o eventuală suspendare de la tranzacţionare a acţiunilor SIF-ului, întrucît bugetul lipsit de aprobare ar fi făcut contestabile oricare dintre deciziile Consiliului de Administraţie. Toate cele opt puncte de pe ordinea de zi au fost aprobate cu peste 90% din voturi pentru fiecare. SIF "Transilvania" va distribui acţionarilor săi dividende în valoare de 299 miliarde de lei. Dividendul pe acţiune se ridică la 420 lei, reprezentînd o rată de distribuire de 65,1% din profitul net realizat. (IULIA GROSU)

Invalidarea lui Mihai Fercală - scurtă istorie

În anul 2001, Dan Paul a contestat la CNVM dreptul lui Mihai Fercală să deţină mandatul de preşedinte al SIF Transilvania, arătînd că, în conformitate cu normele, acesta este incompatibil cu funcţia sa în Consiliul de Administraţie al Băncii Comerciale Române (BCR), unde fusese trimis să reprezinte SIF-ul.

Contestaţia a fost respinsă de CNVM, cauză pentru care Dan Paul a acţionat Comisia în instanţă, cîştigînd la Curtea Supremă de Justiţie. Cu toate astea, CNVM a tărăgănat să aplice hotărîrea judecătorească (a cărei consecinţă era tocmai invalidarea preşedinţiei lui Mihai Fercală), astfel că actuala decizie a Gabrielei Anghelache a picat ca un trăznet.

Decizia este cu atît mai surprinzătoare cu cît, la 6 aprilie, Mihai Fercală a demisionat din Consiliul de Administraţie al BCR, astfel că acum pare să fi fost invalidat retroactiv, pentru o incompatibilitate care nu mai este actuală. (LUCIA DUMITRESCU)

Dan Paul a declarat zi-a-rului BURSA:

"În prezent, Mihai Fercală este o persoană particulară şi nimic mai mult. Nu avea dreptul să figureze pe lista can-didaţilor în Consiliul de Ad-ministraţie al SIF Transilvania".

Scrisoarea premierului Adrian Năstase către CNVM, la 6 septembrie 2001

-fragment-

"Observînd diversele informaţii publice despre cumpărări sau transfer încrucişat de acţiuni între SIF-uri şi alte societăţi financiare, bancare sau comerciale prezente pe piaţa românească, vă rog să ne prezentaţi modalitatea de control şi autorizare pe care instituţiile abilitate, în principal Comisia Naţională de Valori Mobiliare, o uzitează în asemenea cazuri, inclusiv cu propuneri pe care le consideraţi oportune pentru asigurarea unei mai mari rigurozităţi şi pentru o structurare a funcţionării pieţei, astfel încît să fie preîntîmpinate acţiunile cu tentă de formare de oligopoluri şi care ar putea aduce prejudicii grave acţionarului minoritar."

Cine cu cine s-a luptat?

Mihai Fercală este primul şi singurul (pînă acum) pre-şedinte al SIF Transilvania.

MARIN RÂMNEANţU

Fost preşedinte al SVM "Delta Valori Mobiliare", este reprezentantul unor investitori israelieni, cel mai des nume vehiculat fiind Jacob Fonea, alături de care Râmneanţu apare în mai multe companii: "Alpha Import Export 2000", "Alpha Metal" şi "Alfa Oil Prod", toate din Bucureşti, precum şi fabrica de textile "Dorobanţul" Ploieşti sau Cooperativa de credit cu acelaşi nume.

DAN PAUL

În vîrstă de 36 de ani, Dan Paul s-a remarcat ca jucător activ pe piaţa noastră de capital, fiind cunoscut drept preşedintele SVM - "Finaco Securities". Surse din piaţa de capital susţin că ar reprezenta interesele lui Victor-Alexandru Băldescu, cunoscut pentru afacerile derulate în portul Constanţa, prin firmele "Romned" şi "Romned Port Operator" SA, dar şi ca un investitor important pe piaţa de capital. Legătura între cei doi oameni de afaceri pare să se verifice prin faptul că Dan Paul apare în mai multe consilii de administraţie sau ca asociat în mai multe societăţi alături de Victor Alexandru Băldescu: "Ro-mned" SA Constanţa, "Au-to Solution" SRL Bucureşti şi "Dorna Estival" SA Constanţa (societate mixtă în-fiin-ţată de "Neptun Olimp" şi "Romned Port Operator").

CĂTĂLIN CHELU

În vîrstă de 36 de ani, Cătălin Chelu s-a lansat în afaceri în 1993, cînd a înfiinţat, la Galaţi, compania de cablu "Cony Sat". Afacerea i-a adus lichidităţi pe care omul de afaceri gălăţean le-a investit pe piaţa de capital. În ultimii doi ani a înfiinţat, tot în Galaţi, zeci de firme cu acelaşi profil de activitate: radiocomunicaţii şi ac-tivi-tăţi de televiziune.

VALERIA BUDEANU

Valeria Budeanu este reprezentantul legal al firmei "Cony Sat", controlată de Cătălin Chelu. Valeria Budeanu s-a ocupat de înfiinţarea multor companii gălăţene controlate de Cătălin Chelu, alături de care apare şi în două societăţi listate pe piaţa "Rasdaq": "Saco" Slobozia şi "Cora" Tîrgu Mureş.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb