De la listare şi până în prezent, cele cinci SIF-uri au fost în topul companiilor tranzacţionate la BVB, de multe ori dominând categoric topurile lichidităţii şi până în 2007, anul declanşării crizei economice, în topurile randamentelor oferite investitorilor, consideră Nicu Grigoraş, broker la "Intercapital Invest".
Domnia sa a mai adăugat că, datorită structurii activelor şi a modului de organizare, au fost şi sunt în continuare văzute ca investiţii mai speculative şi au atras întotdeauna investitorii cu apetit ridicat la risc.
Nicu Grigoraş ne-a mai spus: "Piaţa de capital fără SIF-uri ar fi fost în prezent într-un stadiu de dezvoltare şi mai incipient. Deşi, uitându-ne la nivelul tranzacţiilor din ultima perioadă, la structura emitenţilor sau la numărul investitorilor, ne este greu de conceput un nivel de dezvoltare mai scăzut decât cel prezent, fără SIF-uri sigur această situaţie era foarte posibilă.
O dată cu listarea FP la BVB, SIF-urile au pierdut supremaţia în topul lichidităţii. Calitatea portofoliului de active, dar şi managementul propus de FP acţionarilor au făcut titlurile acestei companii mult mai atractive comparativ cu cele cinci SIF-uri. Dacă în perioada imediat următoare, SIF-urile nu se reinventează (schimbarea stategiilor de investiţii, îmbunătăţirea management-ului etc) există toate şansele ca aceste companii care au dominat piaţa să îşi piardă treptat din importanţă. Strategia de distribuire a dividendelor, urmată de SIF-uri în ultimii ani, deşi a fost apreciată de investitori şi este un aspect pozitiv pentru piaţă, poate reprezenta o mare problemă pentru SIF-uri în anii care vin".