SIF "Banat-Crişana" a cum-părat hotelul "Eurohotel" din Ti-mişoara, aparţinînd societăţii "Valy-Tim", valoarea tranzacţiei s-a ridicat la 1,49 milioane de euro. Societatea "Valy-Tim" are un capital social de 54,34 miliarde de lei, împărţit în acţiuni cu valoarea nominală de 100.000 de lei. Potrivit reprezentanţilor SIF "Banat-Crişana", hotelul recent achiziţionat este al cincilea din portofoliu, urmînd ca, în perioada următoare, numărul aces-tora să se dubleze. "Eurohotel" este o unitate hotelieră de trei stele şi nu necesită investiţii majore. Societatea "Valy-Tim" a realizat anul trecut un profit preliminat de 5 miliarde de lei, la o cifră de afaceri de aproximativ 16 miliarde de lei. Reprezentanţii SIF "Banat-Crişana" ne-au precizat că hotelul are în vecinătate un teren de 2000 de metri pătraţi pe care ar putea fi construit un restaurant şi un centru de afaceri.
SIF "Banat-Crişana" intenţionează să înfiinţeze un lanţ hotelier în principalele oraşe din zona de vest a României. Pînă la acest moment, societatea de investiţii financiare deţine două hoteluri funcţionale "Meseş" din Zalău şi "Rusca" din Hunedoara. Hotelul "Meseş" are 3 stele şi servicii de 4 stele, iar "Rusca" are în prezent 2 stele, urmînd ca după finalizarea investiţiilor să obţină statutul de 3 stele. Alte două hoteluri pe care le-a cumpărat SIF "Banat-Crişana" în Cluj şi Baia Mare se află în curs de amenajare.
SIF "Banat-Crişana" a ales să achiziţioneze diverse clădiri cu altă destinaţie decît cea de hoteluri şi să le transforme în unităţi turistice, deoarece costurile sînt mult mai reduse. Reprezentanţii SIF ne-au declarat că au avut diverse oferte de preluare a unor societăţi hoteliere din partea unor fonduri de investiţii, dar că preţurile cerute erau foarte ridicate. SIF "Transilvania" şi SIF "Muntenia" sînt implicate, de asemenea, în investiţii de acest gen. SIF "Transilvania" vrea să formeze un lanţ de hoteluri poziţionate în staţiunile de pe litoral care se va numi "Turism Hoteluri, Restaurante Marea Neagră". Acest lanţ hotelier va fi constituit pe structura socie-tăţilor "Eforie" SA, "Venus" SA, "Saturn" SA, "Carmen Silva" SA şi "Mioriţa Estival" 2002 SA. SIF "Transilvania" este la momentul actual unul dintre cei mai importanţi investitori din turism, circa 13,7% din portofoliul său fiind reprezentat de participaţii la 70 de societăţi din acest sector.
SIF "Muntenia" a finalizat investiţia la hotel "Bucovina-Club de Munte" şi a fost integrată în lanţul hotelier "Best Western Hotels Romania". Tot anul trecut, SIF "Muntenia" a achiziţionat complexul turistic "Hanul Piraţilor" din Constanţa.