SIF-URILE SI FONDUL PROPRIETATEA / GHEORGHE PIPEREA: "Nu mai durează mult şi acţionarii «instituţionali - vulture» ai FP vor reuşi exit-ul total prin lichidare"

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 31 ianuarie 2018

"Nu mai durează mult şi acţionarii «instituţionali - vulture» ai FP vor reuşi exit-ul total prin lichidare"

(Interviu cu avocatul Gheorghe Piperea)

"CEDO a spus încă din 2010 că mecanismul de despăgubire prin Fondul Proprietatea a fost (încă este) nefuncţional, Statul român având încă obligaţia de despăgubire faţă de un număr foarte mare de persoane (probabil, peste 50 de mii)"

"Restituirile de capital sunt scutite total de impozite, taxe şi contribuţii, în timp ce dividendele ar fi presupus atât un impozit pe profit şi unul pe dividende, cât şi contribuţii sociale"

Reporter: Care este opinia dumneavoastră cu privire la faptul că Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, a ales să ofere acţionarilor bani din reduceri de capital, în loc să dea dividende?

Gheorghe Piperea: Cred că este o operaţiune de optimizare fiscală din care câştigă acţionarii instituţionali ai Fondului şi pierd Statul român, acţionarii nesemnificativi ai Fondului, foştii proprietari de imobile naţionalizate şi piaţa de capital (care, în acest ritm, va rămâne fără cea mai mare societate listată). Restituirile de capital sunt scutite total de impozite, taxe şi contribuţii, în timp ce dividendele ar fi presupus atât un impozit pe profit şi unul pe dividende, cât şi contribuţii sociale (că tot este la modă formularul 600). Decizia administratorilor Fondului ridică şi alte două probleme: (i) conform Legii societăţilor comerciale, restituirea unei părţi din aportul la capitalul social nu este posibilă decât în cazul în care reducerea de capital presupusă de această restituire nu este motivată de pierderi ale societăţii (or, Fondul are, cel puţin conform IFRS, pierderi anuale consistente după 2014); (ii) restituirea capitalului, accelerat de programul de răscumpărare de acţiuni derulat pe repede înainte de Fond face iminentă lichidarea Fondului, ceea ce va crea în piaţă mari turbulenţe şi va periclita trecerea BVB la statutul de piaţă de capital emergentă.

Reporter: Care este situaţia actuală a procesului de rectificare a valorii nominale iniţiale a acţiunilor Fondul Proprietatea, de la 1 leu la 0,7 lei, pe care l-aţi iniţiat anul trecut?

Gheorghe Piperea:: Procesul încă nu a fost iniţiat. Potenţialul reclamant a abandonat tacit iniţiativa. Asta nu înseamnă că nu se poate declanşa un proces colectiv, mai ales în interesul celor circa 3.000 de acţionari semnificativi, care ar putea obţine, odată cu această reducere a valorii nominale, o cât mai aproape de valoarea sa reală acoperire a prejudiciului suferit prin naţionalizarea caselor, reunită cu imposibilitatea restituirii în natură sau a achitării la timp şi integral a echivalentului valoric al acestora. Acţionarii vor putea solicita plata cash a restului de 30% din "despăgubirea" în acţiuni, cotată la un nivel mult mai mare decât nivelul real iniţial.

Reporter: Consideraţi că FP şi-a îndeplinit obiectivul de la lansare, acela de despăgubire a foştilor proprietari?

Gheorghe Piperea:: Nu, nici pe departe. Nici titularii de despăgubiri care au avut "şansa" obţinerii unor acţiuni supraevaluate (cu circa 30%), nici restul acestora, care nu au mai încăput în lista de acţionari ai FP şi nici pe listele de la ANRP (pentru că acestea erau ocupate de cesionarii de drepturi litigioase) nu au fost despăgubiţi, ceea ce, precum ştiţi, a dus la crearea unui al doilea fond de despăgubire (despre care, în prezent, nu prea mai auzim nimic, semn că ori este nefuncţional, ori se pregătesc alte preluări ostile sau prin acumularea de pe piaţă a "punctelor" de despăgubire). Lumea a uitat, dar în cauza pilot Anastasiu s.a. contra României, CEDO a spus încă din 2010 că mecanismul de despăgubire prin Fondul Proprietatea a fost (încă este) nefuncţional, Statul român având încă obligaţia de despăgubire faţă de un număr foarte mare de persoane (probabil, peste 50 de mii).

Reporter: Credeţi că FP va fi lichidat?

Gheorghe Piperea:: Da, asta este convigerea mea, mai ales bazată pe mişcările din ultimii ani şi pe stabilirea în favoarea administratorilor şi a membrilor Consiliului Reprezentanţilor Acţionarilor de bonusuri pentru lichidare şi răscumpărări ale propriilor acţiuni ale Fondului. Nu mai durează mult şi acţionarii «instituţionali - vulture» ai Fondului vor reuşi exit-ul total prin lichidare, şi nu prin vânzarea pachetelor de acţiuni pe care le posedă (vânzare care, şi aceasta, ar fi purtătoare de impozite şi taxe, motiv pentru care este preferată lichidarea).

Reporter: Aţi declarat, anul trecut, că lipsesc cam 5 miliarde de lei din capitalul iniţial al FP. Vă rugăm să ne explicaţi.

Gheorghe Piperea:: Nu este o declaraţie a mea, ci o constatare a presei din anul 2007, din care rezultă că preşedintele de atunci al FP atrăgea atenţia asupra includerii în capitalul social subscris al FP a unor active în valoare de circa 5 miliarde de lei, dar care lipseau din inventar. Printr-o neconvingătoare OUG, această "inadvertenţă" a fost corectată, astfel că la Registrul Comerţului capitalul social subscris nu a mai fost de 14 miliarde, ci de 9 miliarde. E o chestiune care, dacă nu este luată rapid în considerare de cei care au competenţă de anchetă, urmează a se prescrie curând.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Ati fost consilierul lui Tudose de ce nu ati propus o legislatie care sa favorizeze distribuitia de dividende si nu jocurile "legale" care au loc la multe societati care functioneaza in Romania?

    1. Puteai sa-l intrebi asta cand Piperea era consilier si Tudose premier.

      De ce nu l-ai intrebat? 

    buna ziua,ce recomanadre ne faceti noua,actionarii mici,cei despagubiti,avem de castigat daca vindem actiunile in programele de rascumparare,cum este si cel prezent sau sa pastram actiunile pana la lichidarea fondului?va multumesc

    1. Nu e recomandare ci parere! Probabil la lichidare pretul va fi ceva mai bun decat cel din piata, dar nu semnificativ mai mare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb