La împlinirea unui sfert de secol de la constituirea celor cinci Fonduri ale Proprietăţii Private (FPP) - actualele Societăţi de Investiţii Financiare (SIF) -, cetăţeanul mediu nu ştie dacă este acţionar la SIF, este de părere Cris-tian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM). Domnia sa subliniază: "Unii au aflat că sunt acţionari şi au primit 2 lei dividende numai atunci când ANAF-ul le-a anulat, la cererea Curţii de Conturi (?!?!), anumite ajutoare sociale, motivând că aveau «alte venituri», adică dividende de 2 lei. Au fost puşi să plătească retroactiv «avantajul» de a fi fost făcuţi «acţionari», fără consultarea lor, tocmai de cel care, în calitate de prim ministru, le-a «dăruit» cupoane. Anii au trecut, FPP-urile au devenit SIF-uri, organizaţii foarte profitabile pentru cei care le conduc (salarii de mii de euro/lună) şi cu ZERO avantaje pentru acţionari.
Mulţi dintre actionarii «din anii 90» au murit, certificatele de acţionar au fost transmise sau nu moştenitorilor legali (mulţi poate nu mai sunt în ţară sau nu ştiu ce înseamnă aceea moştenire), companiile la care «acţionarii» au optat să subscrie prin certificatul (cuponul) de privatizare au falimentat (privatizate fraudulos sau iresponsabil), astfel încât acţionarii au rămas cu buzunarul gol.
Filozofic vorbind, aşa «s-a născut capitalismul în România».
Ar fi important de făcut un raport public (poate chiar de catre Curtea de Conturi) care să arate care este situaţia la zi, comparativ cu data înfiinţării FPP-urilor. Nu se poate aştepta nimeni la un astfel de demers public, deşi mai sunt milioane de cetăţeni care deţin certificate de acţionar la SIF-uri sau companii administrate acum sau în trecut de SIF-uri".
Referitor la Fondul Proprietatea (FP), Domnia sa precizează: "FP, singura «invenţie financiară speculativă» legală imaginată în vreouna din ţările care au trecut de la socialism la capitalism, a mai «vândut» la preţul de zero lei o bucată din cea mai profitabilă parte a capitalului autohton. Operaţiunea s-a făcut în numele recunoaşterii dreptului la proprietate, favorizând în fapt introducerea în România a unui mecanism legal de îmbogăţire a unor iniţiaţi (unul ajuns chiar ministru de finanţe al României), urmare a unor tranzacţii netransparente (2 ani depozitarul central a înregistrat tranzacţii «speciale» cu acţiunile Fondului Proprietatea, care în această perioadă nu era listat la Bursa de Valori Bucureşti)".
Cristian Pârvan a mai subliniat că, referitor la tranzacţionarea unor drepturi litigioase ca urmare a unor pachete de acţiuni dobândite la Fondul Proprietatea de către persoane ce nu mai puteau fi despăgubite în natură, "nu există nici rapoarte independente, nici interes pentru instituţiile abilitatea de a afla astfel de informaţii".
Preşedintele PIAROM ne-a mai declarat: "Un fapt pozitiv este că Fondul Proprietatea a transparetizat «sinecurile financiare spectaculoase» acordate «fidelilor membrii de partid» numiţi la conducerea (sau în Consiliul de Adaministraţie) a celor mai profitabile companii, aflate în portofoliul FP. Am aflat, astfel, ce secretare de miniştri, ce consilieri s-au bucurat de «încrederea» decidenţilor politici aflaţi la putere. Şi cam atât!"
Fondul Proprietatea se va autodizolva, în favoarea unor acţionari "globali" care vor decide politica economică a companiilor componente în favoarea unor interese "geo strategice", apreciază domnul Pârvan, concluzionând că, aceste structuri ale "economiei de piaţă" ar trebui să revină la "a acţiona şi în interesul acţionarului anonim - «cetăţeanul român»".