Consiliul Bursei de Valori Bucureşti, al cărui mandat expiră la începutul anului viitor, şi-a amintit, brusc, cu o întârziere de un an şi jumătate, că, în aprilie 2013, acţionarii BVB au aprobat, la cererea SIF Moldova, mandatarea conducerii pentru a propune proximei adunări generale a acţionarilor modificarea Actului constitutiv al Bursei, în sensul schimbării formei de administrare, din sistem unitar în sistem dualist.
Astfel, acţionarii BVB au fost convocaţi, pe 28 octombrie, să aprobe modificarea Actului Constitutiv, urmând ca societatea să fie condusă de un Consiliu de Supraveghere, format din şapte membri, şi un Directorat, format din trei membri.
La capitolul "Dispoziţii Finale şi Tranzitorii" din statutul propus, se arată că Directorul General devine preşedinte al Directoratului, iar membrii Consiliului Bursei, membrii Consiliului de Supraveghere.
Acest paragraf pare să aibă ca scop să îl instaleze automat pe actualul CEO, Ludwik Sobolewski, în fruntea Directoratului, în condiţiile în care mandatul CA-ului este oricum la final, iar cei nouă membri nu se pot aşeza, oricât ar vrea, pe cele şapte scaune din Consiliul de Supraveghere.
Documenul nu specifică durata mandatelor conducerilor "tranzitorii".
Actul Constitutiv, în forma propusă, spune clar că Directoratul este desemnat de Consiliul de Supraveghere, care îl poate şi revoca.
Unii spun că locul lui Sobolewski la conducerea executivă a BVB este în joc, în condiţiile în care SIF-urile îşi doresc o influenţă mai mare asupra Bursei, în timp ce alţii, dimpotrivă, susţin că acesta îşi negociază continuitatea şi că ar avea aliaţi de seamă.
În orice caz, mai multe voci din piaţă precizează că ar trebui renegociat contractul directorului general, în conformitate cu noile atribuţii.
Potrivit Actului Constitutiv, stabilirea remuneraţiei membrilor Directoratului este în sarcina Consiliului de Supraveghere, sumele fiind în limitele aprobate de Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor.
Unele surse spun că alegerile de la BVB nu sunt tranşate, un cuvânt important de spus urmând să aibă SIF-urile, care şi-au arătat forţa cu ocazia alegerilor de la Depozitarul Central.
De asemenea, piaţa aşteaptă o mişcare şi din partea Autorităţii de Supraveghere Financiară, care a transmis, în mai multe rânduri, că va elimina dispoziţiile referitoare la incompatibilităţile între funcţii pe piaţa de capital. Dacă acest lucru se va întâmpla până la alegerile BVB, atunci SIF-urile ar putea să se prezinte cu pretendenţi din linia întâi în lupta pentru Consiliul de Supraveghere al BVB.
• Costel Ceocea: "Susţinem conducerea dualistă"
SIF Moldova a fost unul dintre primii acţionari care, încă de la alegerile precedente pentru actualul CA al BVB (când s-au stabilit "obiectivele" pentru Contractul de management la numirea Directorului Genetal al BVB), a solicitat conducerea dualistă la Bursa de Valori Bucureşti, ne-a spus Costel Ceocea, preşedintele SIF2 Moldova, adăugând că susţine această propunere.
Domnia sa ne-a declarat: "Recenta amânare a promovării pieţei noastre la statul de piaţă emergentă ne îngrijorează. Trebuie ca acţionarii să aibă o atitudine fermă şi explicită. Exemplul Adunării Generale a Depozitarului Central arată că acţionarii se pot mobiliza pe subiecte importante".
Potrivit domniei sale, ASF va trebui să clarifice aspectele de incompatibilitate, generate de conflictul de interese.
În opinia preşedintelui SIF2, Consiliul Directoral trebuie să vină cu o strategie clară, pe care acţionarii să o asume.
"Competenţa şi consecvenţa lui Ludwik Sobolewski arată că, în orice formulă de conducere, poate fi unul dintre membri de care orice echipă ar avea nevoie", ne-a spus Costel Ceocea, referitor la păstrarea unei funcţii de conducere de către actualul CEO al BVB.
Preşedintele SIF2 sesizează unele scăpări în proiectul de act constitutiv, propus de BVB, precum faptul că nu se precizează nimic despre alegerea preşedintelui Consiliului de Supraveghere. Totuşi, legea 31 specifică faptul că alegerea acestuia se face de către ceilalţi membri.
Conform domnului Ceocea, actul constitutiv prevede că membrii Directoratului nu pot fi acţionari, administratori, agenţi, control intern al unui intermediar, însă nu face nici o menţiune referitoare la incompatibilităţi cu administratorii altor organisme de plasament colectiv sau fonduri de investiţii alternative.
• Fercală: "Bursa trebuie să dea un exemplu"
Şi Mihai Fercală, preşedintele executiv al SIF3 Transilvania, subscrie la ideea conducerii dualiste la BVB. Domnia sa ne-a spus: "Bursa trebuie să fie cea care să dea exemplu. Conducerea dualistă răspunde mult mai bine principiilor guvernanţei corporative decât conducerea unitară. Subscriu la această idee".
SIF Transilvania este unul dintre cei mai mari acţionari ai Bursei de Valori Bucureşti, cu o deţinere de 7,17%, conform raportării de la jumătatea anului.
Recent, Iulian Stan, vicepreşedintele SIF3 Transilvania, a anunţat că SIF3 doreşte un parteneriat, pe termen lung, cu Bursa de Valori Bucureşti, fără să explice cum vede, concret, acest parteneriat.
Faţă de alegerile precedente, pragul de deţinere la Bursă a fost ridicat la 20% şi un nou jucător important şi-a făcut apariţia în peisaj - BERD, care a achiziţionat, anul trecut, 5% din titlurile BVB.
Deţineri de 5% din acţiunile BVB mai au SIF2 Moldova şi SIF5 Oltenia, în timp ce SIF4 Muntenia are 4,32%, conform raportărilor de la jumătatea anului.
• Propuneri ale conducerii BVB
Potrivit actului constitutiv, propus de conducere, BVB va fi administrată în sistem dualist de către un Directorat şi de un Consiliu de Supraveghere.
Consiliul de Supraveghere este format din 7 membri persoane fizice. Membrii Consiliului de Supraveghere sunt aleşi de către Adunarea Generală a Acţionarilor pentru un mandat de 4 ani (începând cu data validarii de către ASF). Aceştia nu pot fi realeşi decât o singură dată.
Membrii Consiliului de Supraveghere nu pot fi membri ai Directoratului sau angajaţi ai Societăţii.
Consiliul de Supraveghere alege din rândul membrilor săi un Vicepreşedinte.
Potrivit documentului, conducerea Societăţii este asigurată de un Directorat, format din 3 membri, desemnaţi de Consiliul de Supraveghere pentru un mandat de 4 ani. Membrii Directoratului trebuie să îndeplinească condiţiile de calificare şi experienţa profesională stabilite de prevederile legale relevante.
Membrii Directoratului, soţul/soţia sau rudele acestora, precum şi afinii până la gradul al doilea inclusiv nu pot fi acţionari, administratori, cenzori, angajaţi, agenţi pentru servicii de investitii financiare, reprezentanţi ai compartimentului de control intern la un intermediar sau persoane implicate cu acesta.
Consiliul de Supraveghere numeşte Preşedintele Directoratului, cu votul majorităţii membrilor săi, precum şi pe ceilalţi membri ai Directoratului.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.09.2015, 09:54)
Ce continuitate? Merge bine bursa si nu e nevoie de nici o schimbare? De aceea ne gandim la continuitatea dg-ului? Nici vorba de plus valoare. O schimbare a directoratului ar fi chiar binevenita. Atata timp cat nu sunt rezultate, trebuie incercate solutii noi!
2. daca va ameninta si astia
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 15.09.2015, 09:54)
CE faceti atunci doamna Adina. Vorbiti cu maestrul sa faca niste copii dupa scuzele la CCR
3. fără titlu
(mesaj trimis de Vanat în data de 15.09.2015, 10:32)
Ceocea ar trebui mai intai sa isi dea cu parerea despre actiunile cumparate la SIF 4 in urma cu 1,5 ani si despre votul SIF2 impotriva acordarii dividendelor la SIF4. O mare magarie facuta cu banii SIF-ului (adica ai actionarilor pentru ca ei sunt proprietarii SIF-ului).
In alta ordine de idei, nu inteleg de ce nu sunt publicate opiniile unor cunoscatori ci ale unor mamuti care nu si-au demonstrat competenta nici macar in domeniul pe care il gestioneaza - activitatea SIF (ci dimpotriva)? Ceocea si Fercala - "meseriasii" burselor!!
4. fără titlu
(mesaj trimis de george în data de 15.09.2015, 11:49)
pai daca ceocea vrea conducere duala de ce nu o face la sif.