SIF5 reacţionează la acuzaţia că o propunere de modificare a Actului Constitutiv al societăţii este nelegală

A.I.
Piaţa de Capital / 24 iunie 2020

SIF5 reacţionează la acuzaţia că o propunere de modificare a Actului Constitutiv al societăţii este nelegală

SIF-ul din Craiova susţine că, în convocatorul AGEA SIF1 din 6 iulie, există un punct care practic este similiar cu cel despre care SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia spun că este nelegal, în cazul SIF Oltenia

În convocatorul AGEA SIF Banat-Crişana (SIF1) din data de 6 iulie, adunare ce va avea loc în vederea aprobării de către acţionari a modificării Actului Constitutiv al societaţii, pentru corelarea cu Legea FIA, există un punct care practic este similiar cu cel despre care SIF1 şi SIF Muntenia (SIF4) susţin că este nelegal, în cazul SIF Oltenia, se arată într-o completare de ieri a raportului societăţii din Craiova din data de 22 iulie, ce a fost remisă Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Este vorba despre solicitarea primită de SIF Oltenia din partea grupului format din SIF1 şi SIF4 în care se cere completarea ordinii de zi a AGEA SIF5 din data de 14 iulie, cu o serie de elemente privind modificarea actului constitutiv al societăţii în vederea conformării cu Legea FIA care, comparativ cu propunerea iniţială înaintată de conducerea SIF5, nu include o modificare despre care SIF1 şi SIF4 susţin că este nelegală şi încalcă dreptul acţionarilor de a stabili direct şi consensual cadrul şi modul în care se formează voinţa socială.

Cele două SIF-uri au indicat către art. 7, alin. 14 din convocator ce arată că: "În situaţii deosebite, hotărârile adunărilor generale ale acţionarilor se pot adopta şi prin altă procedură de consultare a acţionarilor permisă de lege. Responsabilitatea stabilirii modului de exercitare a votului în astfel de situaţii revine Consiliului de Administrare al societăţii".

În notificarea de ieri, SIF Oltenia arată că, includerea completării art. 7, alin. 14, a fost făcută de de Consiliul de Administraţie al SIF5 pornind de la situaţia excepţională creată de pandemia de COVID-19, când s-a constatat că introducerea de către organele abilitate a unor restricţii referitoare la numărul de persoane care pot participa la evenimente private în spaţii închise poate conduce la necesitatea luării de către board a unor decizii privind modul de organizare a Adunării Generale a Acţionarilor.

SIF5 aminteşte că, în justificarea solicitării de eliminare a paragrafului menţionat, actionarii SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia argumentează necesitatea demersului astfel: "Modificarea propusă anterior ca art. 7 alin. (14) de către consiliul de administraţie spre a fi introdusă în Actul Constitutiv al SIF Oltenia conţine o prevedere nelegală, care încalcă dreptul acţionarilor de a stabili direct şi consensual cadrul şi modul în care se formează voinţa socială. Modificarea propusă introduce o incertitudine inadmisibilă cu privire la cadrul şi regulile în care se formează voinţa socială, acestea devenind imprevizibile şi lăsate la aprecierea administratorilor, care au interese contrare societăţii, rezultate din raporturile de mandat. Modificarea propusă ca art. 7, alin. (14), este nelegală şi pentru că încalcă normele referitoare la mandat prin substituirea voinţei acţionarilor cu cea a administratorilor, ca mandatari ai societăţii, şi excede atribuţiilor Consiliului de Administraţie, care nu are puteri de reglementare în domeniul regulilor de formare a voinţei sociale."

Dar, SIF-ul din Craiova subliniază că, în cererea de convocare a Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor SIF Banat-Crişana pentru 6 iulie, se regăseşte propunerea de modificare a articolului 6, alin (19), din actul constitutiv al SIF1, astfel: "... Hotărârile adunării generale ordinare sau extraordinare se pot adopta şi pe baza voturilor exprimate prin corespondenţă sau/şi prin altă procedură de consultare a acţionarilor permisă de lege. Consiliul de Administraţie are responsabilitatea stabilirii procedurii de vot în adunările generale ale acţionarilor, în limitele prevăzute de lege".

În aceste condiţii, SIF Oltenia constată că este vorba, practic, de aceeaşi solicitare ca la SIF Oltenia.

"Mai mult, SIF Oltenia a considerat că numai în situaţii deosebite hotărârile AGA se pot adopta şi prin alte proceduri de consultare a acţionarilor şi nu la modul general aşa cum este prevăzut în convocatorul AGEA SIF Banat-Crişana. Ne punem întrebarea, oare numai în cazul SIF Oltenia această prevedere este nelegală?", se arată în comunicatul SIF5, în care se adaugă: "Considerăm că toţi emitenţii sunt egali în faţă legii".

Solicitarea de completare a ordinii de zi a Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor SIF Oltenia din data de 22 iulie este acum supusă spre analiza Consiliului SIF5, urmând ca decizia adoptată să fie comunicată investitorilor şi acţionarilor societăţii, în termenele legale.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Au fost nu mai știu câte completări la ordinea de zi a SIF Craiova și nu mai știu câte convocări de AGA la SIF Craiova și Ciurezu nu le-a dat curs. SIF 1 și SIF4 au dreptate. Cirezu vrea sa conducă singur, pe el nu-l interesează voința socială, cred ca este paranoic sau in orice caz sănătos la cap nu este!

    1. Exista o vorba, nu e prost cine cere e prost cine da. Cand iti cere un hot ceva ii dai flit sau intri in banda cu el. Adevarul e ca iti trebuie un pic de tacaneala sa te pui cu najibii. Sa ramai milogu lu Lakis e usor dar putin cam nesigur pentru linistea noptilor:)))

      Da. Așa e...Dar Ciurezu mai are câteva luni , după care acest HOT pe nume Ciurezu va merge la puscarie împreuna cu toți angajații sau foști angajați ai sif5( pauna, Tenea, Patrichi, carmen popa, Stoian , Anina Radu, baltateanu , Viorica balan, Vigaru, Calițoiu ( amanta lui Ciurezu ) ) și mulți alții.

    TUDORICAAAAAA

    ESTI DE BALAMUC TATA

    PESTE 1 LUNA CE MAI FACI CA NU MAI E PRAG?  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb