Siluirea electoratului USR

SORIN ROŞCA STĂNESCU
Politică / 6 februarie 2022

Siluirea electoratului USR
SORIN ROŞCA STĂNESCU

USR-PLUS? Sau USR-MINUS? E o întrebare pe care şi-o pun din ce în ce mai intens, mai dramatic, electorii acestui partid. Cetăţenii din Bucureşti. În special cetăţenii Sectorului 1. Braşovenii. Timişorenii. Şi alţii. În mai toate localităţile României, în care acest partid, care s-a retras de la guvernare, continuă să deţină o putere de natură administrativ-teritorială. Acum se vede mai bine ceea ce uneori era difuz, atunci când USR se afla în Executiv. Acest partid reprezintă un eşec.

Prea puţin contează că USR-PLUS este un eşec din perspectiva laboratoarelor care i-au dat viaţă. Fie aceste laboratoare ale serviciilor secrete. Fie ele ale unor state partenere din UE. Cert este că neomarxiştii nu numai că nu s-au descurcat, dar s-au pus în mare viteză pe furat. Eşecul nu putea fi decât răsunător. Şi se vede în căderea abruptă a încrederii cetăţenilor. În sondaje. Intrarea în opoziţie a USR-PLUS îi scoate în evidenţă mult mai bine carenţele. Atunci când funcţionau într-o coaliţie aflată la putere, useriştii aveau posibilitatea să paseze, cel puţin imagistic, eşecurile în grădina partenerilor de coaliţie. Acum trebuie să şi le asume.

Pe acest fond, în care funcţionează şi legea compensaţiei universale şi principiul vaselor comunicante, în acest context, în care ceea ce pierde USR în materie electorală se transferă altor partide, se declanşează o luptă crâncenă în plan intern. Partenerii se acuză reciproc de incompetenţă, de rea voinţă şi de prostie. În mare, şi unii şi alţii au dreptate. Şi se încaieră pe ceea ce a mai rămas încă viu din electoratul acestui partid. Oricâte eforturi aş face, nu mă pot pune în pielea unui votant entuziast şi de bună credinţă al USR. Ar trebui să am frisoane numai când mă gândesc la prăpădul pe care l-a făcut acest partid la guvernare în două guverne şi la prăpădul pe care îl face în prezent şi urmează să-l mai facă în materie de guvernanţă locală. Dacă pentru mine ar fi o grea încercare să mă pun în pielea unui simplu votant USR, îmi imaginez cum se simte sau ar trebui să se simtă preşedintele Klaus Iohannis, principalul vinovat pentru propulsarea acestui partid la putere. Dacă nu ar fi existat Guvernul Zero, dacă nu ar fi fost paraşutat Dacian Cioloş de către Klaus Iohannis, în postura de prim premier "al său", probabil că această mişcare neomarxistă, alimentată destul de consistent de fundaţii internaţionale de aceeaşi sorginte, nu s-ar fi transformat niciodată într-un partid politic. Ar fi rămas undeva la marginea societăţii şi ar fi continuat să-şi petreacă sfârşitul de săptămână fluierând prin pieţele publice. Dar Klaus Iohannis, utilizându-şi puterea lui de preşedinte, utilizând discreţionar atributele constituţionale pe care le are, a transformat gloaba într-un armăsar, pe care l-a plasat la vârful Executivului. Ce mai face acum Klaus Iohannis? De partea cui e? De partea lui Cioloş sau de partea lui Barna?

Dan Barna, pilotat de oamenii din servicii care i-au stat în spate, dar şi de factorul extern, interesat să aducă neomarxismul la putere şi în România, a reuşit să transforme un ONG într-un partid politic, să-l înşurubeze într-o alianţă îndreptată împotriva "ciumei roşii" şi să preia o parte a administraţiei publice centrale şi locale. În urma bătăliei interne, a învins însă Cioloş. Acesta este noul preşedinte USR-PLUS. Preşedintele a două ONG-uri transformate în partide politice şi sudate, atât cât de sudate sunt, sub o conducere unică. Dar în ciuda victoriei sale în alegerile interne, Dacian Cioloş este lipsit de instrumentul conducerii colective. În biroul politic, majoritatea o are Barna. De aceea, USR-PLUS, aşa cum sugerează de altfel şi denumirea sa, a rămas un partid bicefal. Iar la vârf bătălia este în toi. Dacian Cioloş, sub forma unui ultimatum, vine cu o soluţie. Fără să o spună în mod explicit, el vizează prin această soluţie reîntoarcerea partidului politic la statutul de ONG. Un ONG pe persoană fizică. Pe care l-ar putea conduce cu o mână de fier. Dar numai şi numai dacă îl debarcă pe Barna.

Ce muniţie au cei doi? În mod cert, Dacian Cioloş, care conduce cea de-a treia familie politică europeană, numită Renew Europe, o invenţie a preşedintelui Franţei, se bucură de susţinerea factorului extern. A neomarxiştilor din lumea întreagă. Dar Barna? Descendenţa lui directă este legată de Securitatea statului comunist, de urmaşii acesteia, dintre care cei mai mulţi sunt rezervişti. Va prevala factorul extern sau va prevala factorul intern? Şi, până la urmă, pentru a încheia acest prohod al unui partid politic, mă întreb din nou cum Doamne iartă-mă m-aş simţi eu, dacă aş fi creditat prin vot acest partid. Sau acest ONG.

Opinia Cititorului ( 26 )

  1. 'Factorul extern' conteaza. Electoratul usr este format din ciumeti si papagali si nu conteaza ca este siluit.

    1. Este format din tradatori pusi pe imbogatirea lor si a acolitilor lor iaf fei care au inghetat in puatz ca sai aduca la putere au luat ce au dat psd ului,opinii politice,adica m...

    Domnule SRS, ce intelegeti prin neo-marxism? Eu inca nu am gasit o definitie exacta, doar ceva de genul:

    Neo-Marxism is a loose term for various twentieth-century approaches that amend or extend Marxism and Marxist theory, usually by incorporating elements fr om other intellectual traditions, such as: critical theory, psychoanalysis or Existentialism. Erik Olin Wright's theory of contradictory class locations, which incorporates Weberian sociology, critical criminology, and anarchism, is an example of the syncretism in neo-Marxist theory. As with many uses of the prefix neo-, many theorists and groups designated as neo-Marxist have attempted to supplement the perceived deficiencies of orthodox Marxism or dialectical materialism. Many prominent neo-Marxists, such as Herbert Marcuse and other members of the Frankfurt School, were sociologists and psychologists. Neo-Marxism comes under the broader framework of the New Left. In a sociological sense, neo-Marxism adds Max Weber's broader understanding of social inequality, such as status and power, to Marxist philosophy. Strains of neo-Marxism include: critical theory, analytical Marxism and French structural Marxism. The concept arose as a way to explain questions which were not explained in Karl Marx's works. There are many different "branches" of Neo-Marxism often not in agreement with each other and their theories. 

    Acum daca tot ii catalogati pe Barna si Ciolos ca si neo-marxisti, poate ne spuneti si carui curent neo-marxist apartin si motivele pentru care ii clasificati curentului respectiv. 

    1. Pana raspunde srs ne putem aminti ce a declarat 'roata motrice' a usr:

      ”Cred că un pas important al omenirii va fi cel al renunțării la proprietate. Când nu vor mai exista teritorii care să aparțină unui om, trib, neam sau corporație, vom reuși să conviețuim armonios pe planeta Pământ. Eu am încredere că acest lucru se va întâmpla în timpul vieții mele”

      ”Aș desființa agricultura și nu aș domestici animalele. Cred că am fi oameni mult mai buni dacă, în calitate de descendenți ai vânătorilor și culegătorilor, nu am avea proprietăți și am trăi în grupuri în loc de cupluri”, a fost răspunsul Oanei Bogdan la întrebarea ce ar schimba dacă ar avea puterea să schimbe trecutul. 

      Mulțumesc de răspuns. Dar in opinia mea, asta e mai degrabă o părere personală.

      Eu mă așteptam de la SRS sa ne explice in detaliu ce e neo-marxismul, care sunt curentele principale ale neo-marxismului si de care dintre aceste curente sunt influențați barna si ciolos. Fără detaliile astea, articolul pare o mica denigrare. Oricum, părerea mea e ca cei doi nu aduc nici o plusvaloare politicii românești.  

    daca srs are dreptate si barna a fost pilotat de servicii , inseamna ca noi platim cu salarii grase serviciile ca sa ne atace cu asemenea oameni si partide ? cum asa ? a ajuns o banalitate asta ?

    Ma asteptam sa citesc o analiza fundamentata, bazata pe fapte. Opinia mea este ca articolul este strict manipulator, nici macar original, pentru ca nu face decat sa preia o serie de acuze din campaniile electorale adaugand un pic de sare si piper pe ici pe colo. Titlul ar fi trebuit sa fie "Nu votati USR ca este de toata jena", iar articlul trebuia etichetat cu litere CAPS, bold si in rosu ca "OPINIE".

    Afirmatii care ar trebui insotite macar de exemple si/sau dovezi: 

    - "(...) Fie aceste laboratoare ale serviciilor secrete. Fie ele ale unor state partenere din UE." 

    - "s-au pus în mare viteză pe furat" 

    - "când mă gândesc la prăpădul pe care l-a făcut acest partid la guvernare în două guverne (...)" 

    - "dacă nu ar fi fost paraşutat Dacian Cioloş de către Klaus Iohannis, în postura de prim premier "al său" (...). (USB s-a format inainte de numirea lui Ciolos si, apoi, dupa transformarea in USR a fost cel care a urcat in sondaje. nu PLUS) 

    - "Dan Barna, pilotat de oamenii din servicii care i-au stat în spate, dar şi de factorul extern" 

    - "Dar Barna? Descendenţa lui directă este legată de Securitatea statului comunist" 

    Judecati de valoare: 

    - "Acest partid reprezintă un eşec" 

    - "Partenerii se acuză reciproc de incompetenţă, de rea voinţă şi de prostie. În mare, şi unii şi alţii au dreptate" 

    - "(...) şi la prăpădul pe care îl face în prezent şi urmează să-l mai facă" 

    - "Guvernul ZERO" (sintagma mult indragita si mediatizata de PSD, ca parte a strategiei electorale, dupa demisia de "onoare" a lui Ponta) 

    - "(...) numită Renew Europe, o invenţie a preşedintelui Franţei". (Renew Europe de fapt s-a format in 2019, doar prin extinderea ALDE cu "Renaissance" a lui Macron) 

    Ar fi fost mai multe, dar nu voiam sa preiau tot articolul. Toate cele de mai sus in contextul abordarii peiorative a conceptului (pentru ca inca nu este curent) de "neo-marxism". Remarca un pre-opinent ca acest concept nu este clar inca definit, ca exista multe directii de gandire care sunt in prezent cumva aruncate intr-o oala etichetata drept "neo-marxism". Dar cel mai interesant este ca, desi nu este clar definit, nu stim exact ce este, prin exprimarea peiorativa i se pune eticheta de "rau, de evitat, nefrecventabil". Oare masura lui Nasui de eliminare a impozitului pentru salariul minim este neo-marxista? Daca da, cred ca multora le-ar fi placut acest neo-marxism. In plus, inseamna ca britanicii, de exemplu, sunt neo-marxisti de decenii, acolo existand o suma minima care nu se impoziteaza . 

    Ce este de necontestat, este faptul ca, din nou, a aparut galceava in USR. Ca a dat ministrii si primari a caror competenta este discutabila. Iar noi, "bietii votanti turmentati ai USR" ii judecam dupa asta, dupa performanta sau lipsa ei, si nu dupa ce ne spun altii.  

    Pierderea procentelor de catre USR este de fapt imbucuratoare, demonstreaza faptul ca electoratul lor este capabil sa le sanctioneze inabilitatea, spre deosebire de alte partide care isi pastreaza masa electorala indiferent de cat de jalnica ar fi prestatia acestora, fiind un electoral captiv. Daca in cazul USR exista o sansa ca acesta sa isi analizeze si indrepte greselile luand nota de reactia votantilor, in cazul celorlalte partide, mai ales al unuia dintre ele, sansa este mica, avand un bazin electoral constant, pe care se pot baza. 

    1. Deci dezastrul fritz se poate rezolva prin faptul ca electoratul usr 'sanctioneaza' tampeniiile si hotiile primarului dar nasol este ca la ceilalti electoratul e captiv. Cam la fel explicau si bolsevicii.

      Crezi ca atunci cand vede moaca lui SRS, are careva vreun dubiu ca este vorba despre o OPINIE ? Eu cred ca nu e nici un dubiu pentru nimeni ca SRS nu semneaza stiri. Deci, ideea ta ca "articlul trebuia etichetat cu litere CAPS, bold si in rosu ca "OPINIE" este de necunoscator si indica puternic faptul ca iti dai si tu cu presupusul, fara nici o responsabilitate.

      am avut 2 opinii. una am punctat-o ca atare (articol manipulator) iar a 2-a este legata de sansele de redresare a USR vs. alte 2 partide. in rest, am lucrat cu "materialul clientului". si, daca nu era de ajuns, eu sunt sunt jurnalist. si cu toate acestea, am incercat sa aduc argumente chiar din corpul materialului.

      bolsevicii nu explicau. bolsevicii impuscau

      Bolsevicii au impuscat dupa ce au devenit puternici. Pana sa puna mana pe putere, bagau abureli si puneau piedici.

      Tu stii, ca ai fost contemporan si stii, tu stii!

      1 - Daca cineva nu a fost contemporan cu Napoleon inseamna ca nu stie ce a facut? Ma refer la un om normal nu la un userist.

      2 - Se stiu multe despre bolsevici si ce au facut.  

      uimeste-ne cu eruditia ta. ce inseamna "bolsevic" si ce au facut?

      Mai bine te duci la scoala, inveti si lasi prafurile, FB, usr si restul prostelilor,

      evident. raspunsul unuia care nu stie de fapt. nu stie, dar pretinde ca stie.

      SSR unul dintre groparii presei scrise din Romania acum se da cu expertiza politica. Din pacate expertiza politica este 0

    nu trebuie sa faci analize sofisticate sa ajungi la concluziile lui SRS , se vad din avion . au fost adusi cu un singur scop sa saboteze Romania si sa fure . ex cu vvv si cele doua de la sanatate ar fi suficiente . toti primarii usr sint catastrofe . daca am fi avut justitie si nu bufoni ca la dna , majoritatea ar fi in penitenciare .

    1. dar dati mah si voi exemple concrete, astia care stiu ca au furat/fura/vor fura. hai, nu condamnari, dar macar procese penale pe rol

      aia de la care astepti procese pe rol impart prada cu hotii . dosarele sint facute la misto , ori putrezesc in sertare sa vina prescrierea sau pentru santaj . la cat s-a furat din sanatate sub vlad voiculescu , si nimic , NIMIC !!!

      Cei din dna ar trebui sa fie si ei prin penitenciare in frunte cu sefii ei

      si totusi, ceva concret? o dovada, macar palida? nu ce spune unul sau altul. sau ce va dau aia la antena 3. macar o incepere de urmarire penala, daca proces pe rol nu se poate. asa, pot sa afirm si eu despre tine sau despre oricine altul ca este hot. oricine poate spune orice, mai ales sub protectia anonimatului. dar, ca sa fi credibil, trebuie sa aduci niste fapte in discutie, nu doar afirmatii fara nici o acoperire

    Domnule Stănescu,

    Articolul nu are nicio bază fundamentată in fapte, in realitate. Este tendențios și manipulator. 

    USR-PLUS este singur împotriva cleptocrației care a pus stăpânire pe România. Și e greu sa fii singur împotriva unei pseudo-mafii. Au făcut și greșeli? Cu siguranță. Unii dintre membrii marcanți ai USR-PLUS au un ego prea mare? Absolut. Dar per ansamblu, este cea mai buna șansă a României pentru un viitor mai bun. 

    1. Cred ca faci parte din cei care au abonament din banii de consultanta pe pnnr,

    Lolek și Bolek groparii USR-ului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb