Medicii sunt grav prejudiciaţi de refuzul autorităţilor noastre să transpună prevederile directivei europene privind timpul de muncă, potrivit Federaţiei "Solidaritatea Sanitară", membră a sindicatului CNS "Cartel Alfa".
Sindicaliştii susţin că prevederile legale din ţara noastră privind timpul de muncă al medicilor încalcă flagrant normele Uniunii Europene în domeniu şi acuză indiferenţa guvernanţilor, anunţând că vor deschide o serie de acţiuni, pentru recuperarea prejudiciilor membrilor de sindicat afectaţi.
Orele de gardă efectuate de medici trebuie să fie considerate timp de lucru, în conformitate cu prevederile europene actuale şi interpretările date de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, potrivit sursei citate.
Sindicaliştii arată că medicii pot să fie obligaţi să lucreze un număr nedefinit de ore pe săptămână sau pe lună, în funcţie de decizia unităţii medicale, nerespectarea acesteia fiind sancţionată ca abatere disciplinară.
Potrivit sursei citate, media orelor de lucru ale unui medic, aferente unui contract individual de muncă, echivalează cu 64 ore/săptămână, fiind cazuri numeroase când se ajunge la peste 80 de ore lucrate pe săptămână.
"Medicii constituie singura categorie profesională pentru care nu există o limită a obligaţiei în ceea ce priveşte timpul de lucru săptămânal, respectiv lunar", apreciază sindicaliştii "Solidaritatea Sanitară", subliniind: "Această situaţie ilegală are două consecinţe extrem de grave asupra medicilor: Medicii nu beneficiază de drepturile legale aferente timpului de lucru pentru gărzile efectuate. Ei sunt, în mod practic, în situaţia muncii forţate, fiind obligaţi să lucreze cu mult peste limita legală a timpului normal de lucru, sub ameninţarea sancţiunilor disciplinare".
Federaţia "Solidaritatea Sanitară" susţine că va solicita Comisiei Europene deschiderea procedurii de infringement împotriva ţării noastre, pentru netranspunerea în mod adecvat a legislaţiei UE privind timpul de muncă, respectiv Directiva 2003/88/EC.