Sindicaliştii de la Câmpia Turzii au cerut justiţiei să verifice conturile "Mechel", după cum ne-a spus Ioan Pascu, liderul Sindicatului "Industria Sârmei". Domnia sa ne-a precizat că, în ultima vreme, au fost vândute active şi fier vechi din companie.
Ioan Pascu ne-a declarat: "Joi am fost la DNA Cluj şi am depus o plângere penală, solicitând să fie cercetate conturile < Mechel > pentru că eu am informaţii că au fost vândute active din companie şi fier vechi. A fost vândut Depozitul din Bucureşti, din Gara Căţelu, pentru 3,2 milioane de euro către < Mechel Service >, deci au bani".
Liderul de sindicat ne-a precizat că există o scrisoare de intenţie pentru achiziţionarea activelor "Mechel", subliniind: "Sunt în posesia unei scrisori de intenţie, prin care se doreşte achiziţionarea întregului grup sau, în ultimă instanţă, a combinatului < Mechel > Câmpia Turzii".
Salariaţii şi foştii angajaţi ai combinatului de la Câmpia Turzii se află în cea de-a treia săptămână de proteste, din cauza faptului că nu le-au fost plătite integral salariile şi plăţile compensatorii.
"Oamenii s-au organizat, au un grup de iniţiativă care nu are nicio legătură cu sindicatele şi au obţinut aprobare să protesteze toată săptămâna, în intervalul 10.00-12.00. Plăţile compensatorii şi salariile neachitate ar fi trebuit achitate până în data de 15 martie. Aşa au promis, dar nu s-au ţinut nici acum de promisiune. Doar câţiva oameni şi-au primit avansurile", potrivit domnului Pascu.
În prezent, foştii angajaţi ai "Mechel" Câmpia Turzii mai au de primit restul de tichete de masă şi salariile compensatorii, iar cei angajaţi, care nu au fost plătiţi de o lună, trebuie să încaseze avansul pentru februarie şi restul de plată, ne-a mai spus liderul de sindicat.
Domnia sa ne-a declarat: "Am plecat la Bucureşti să vorbesc cu Victor Chumakov (n.r. noul proprietar al activelor "Mechel" din România), dar am fost deturnat către Târgovişte şi m-am întâlnit cu preşedintele Consiliului de Administraţie al diviziei < Mechel > de la Târgovişte. I-am cerut documente în baza cărora s-a făcut vânzarea activelor < Mechel > către < Invest Nikarom >, dar n-a avut ce să-mi arate, i-am cerut un grafic eşalonat pentru salarii şi au trimis peste câteva zile un grafic pe trei luni pentru salariile compensatorii. Deocamdată, aceşti noi < proprietari > nu apar pe nicăieri ca acţionari, cel puţin la Câmpia Turzii".
Noii investitori de la "Mechel" intenţionează să supună unităţile de producţie de la Brăila şi Câmpia Turzii unui proces de reorganizare, după cum a anunţat, recent, ministrul economiei Varujan Vosganian, în urma unei întâlniri cu Victor Chumakov, unul dintre acţionarii "Invest Nikarom", care a cumpărat, în februarie, activele "Mechel" din ţara noastră, pentru suma de 52 de euro.
"În funcţie de acest lucru (n.r. un plan de reorganizare), se va discuta şi numărul de salariaţi care vor fi reintegraţi. Acţionarul nu a exclus ipoteza unor disponibilizări, dar le-a pus în corelare cu reuşita acestei strategii", potrivit oficialului.
Domnia sa a spus că Victor Chumakov nu exclude ipoteza să vândă cele două combinate, dacă există un investitor interesat în acest sens.
Începând din iunie 2012, la "Mechel" Câmpia Turzii au fost disponibilizate colectiv, în mai multe etape, aproximativ 1.700 de persoane, în combinat rămânând în jur de 300 de angajaţi, la secţia Trăgătorie.
Producţia combinatelor "Mechel" de la noi a fost oprită temporar, anul trecut, angajaţii intrând în şomaj tehnic.
• A fost reluată producţia la "Mechel" Târgovişte
Programul de repornire a activităţii de la "Mechel" Târgovişte este în curs de implementare, potrivit unui comunicat al "Invest Nikarom". În data de 11 martie şi-a reluat activitatea în regim normal Secţia de pregătire materiale, iar în 15 martie a fost reluată activitatea Oţelăria Electrică.
Pentru 23 martie este programată şi repornirea la secţia Profile Mici, moment în care circuitul de producţie va fi complet, mai arată comunicatul. Acesta precizează: "În funcţie de rezultatele obţinute, de contextul pieţei din perioada care urmează şi de identificarea resurselor financiare necesare, programul de restructurare şi repornire a activităţii va continua şi pentru celelalte întreprinderi".
Angajamentul noului investitor a fost să repornească activitatea cât mai rapid, acolo unde acest lucru este posibil şi rentabil.
"Scopul este de a căuta şi identifica cele mai bune soluţii pentru a păstra câţi mai mulţi angajaţi, alături de care să reluăm producţia", potrivit comunicatului citat, care precizează: "Pe parcursul anului trecut, pe fondul lipsei de comenzi, angajaţii au stat o bună perioadă de timp acasă, primind, totuşi, 75% din salariu. Din momentul în care s-a făcut publică intenţia de disponibilizare - adică din luna octombrie 2012 - până la implementarea ei - adică luna februarie 2013 - au mai trecut încă patru luni în care, deşi nu au muncit, oamenii şi-au primit salariile şi au fost preveniţi de situaţia reală în care se află întreprinderea. De asemenea, toţi angajaţii au primit, în anul 2012, prima de Paşte, prima de Crăciun, prima de Ziua Metalurgistului şi prima de vacanţă. Tocmai de aceea considerăm că acuzele care se aduc sunt nefondate şi răuvoitoare, cu atât mai mult cu cât am propus soluţii realiste şi funcţionale pentru achitarea restului de plată din cele trei salarii compensatorii".
• Ponta: "Trebuie să existe o responsabilitate chiar penală pentru şefii societăţilor private care nu-şi respectă obligaţiile"
Premierul Victor Ponta a solicitat ministerelor Economiei şi Justiţiei să găsească soluţii juridice care să preîntâmpine situaţii cum este cea de la "Mechel". Potrivit oficialului, trebuie să existe o responsabilitate chiar penală pentru şefii societăţilor private care nu-şi respectă obligaţiile.
"Am cerut Ministerului Economiei şi Ministerului Justiţiei să vedem dacă putem găsi soluţii juridice care să preîntâmpine situaţia absolut revoltătoare de la < Mechel >, unde statul nu are nicio posibilitate să intervină direct, dar unde o companie privată trebuie să fie obligată într-un fel sau altul sau să existe o responsabilitate chiar penală pentru conducătorii unei societăţi private care nu respectă nişte obligaţii", a spus Victor Ponta.
Primul ministru a menţionat că înţelege nemulţumirea, suferinţa şi nedreptatea făcută celor de la Câmpia Turzii, precizând că, în baza legislaţiei actuale, Executivul nu are dreptul să intervină, fiind vorba despre o societate cu capital integral privat.