Sindicaliştii din educaţie resping oferta Guvernului, greva continuă

T.B.
Miscellanea / 31 mai 2023

Sindicaliştii din educaţie resping oferta Guvernului, greva continuă

Sindicaliştii din Educaţie, care au avut o nouă rundă de negocieri la Palatul Victoria, au transmis că angajaţii din teritoriu resping oferta Executivului, iar greva va continua, conform news.ro. Guvernul a prezentat măsurile care vor fi luate, joi, printr-o Ordonanţă de Urgenţă.

"Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie «SPIRU HARET», în urma consultării organizaţiilor sindicale afiliate, au decis să nu acepte oferta Guvernului. Oferta a fost discutată cu sindicatele teritoriale, care la rândul lor au consultat membrii de sindicat. Majoritatea membrilor de sindicat, care sunt în grevă, a votat pentru continuarea acţiunii de protest", au transmis, miercuri seară, cele două federaţii sindicale, într-un comunicat de presă comun.

"Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, alături de ministrul Educaţiei, Ligia Deca, ministrul Muncii, Marius Budăi, şi secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu, au prezentat liderilor sindicatelor din Educaţie ordonanţa de urgenţă pe care Guvernul o va adopta în şedinţa de mâine, îndeplinind astfel cerinţele înaintate în baza mandatelor de negociere prezentate public", a transmis, miercuri seară, Guvernul, într-un comunicat de presă.

Măsurile vizează: Creşterea salariului începând cu luna iunie a.c., cu 1.000 de lei brut lunar pentru personalul didactic şi didactic auxiliar din învăţământ, respectiv cu 400 lei brut pe lună pentru personalul nedidactic din sistemul educaţional. Totodată, în noua grilă de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie şi va reprezenta punctul de referinţă al grilei de salarizare din educaţie. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranşă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor.

Potrivit Guvernului, textul actului normativ a fost deja publicat în transparenţă pe site-urile oficiale ale ministerelor Educaţiei şi Muncii.

"Coaliţia de guvernare face un nou apel la responsabilitate către toate cadrele didactice şi întreg personalul care contribuie la buna funcţionare a sistemului educaţional, pentru a înceta greva şi a permite reluarea accesului la educaţie pentru cei peste 3.000.000 de elevi din România, dintre care aproape 300.000 se pregătesc pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat", a mai transmis Guvernul, potrivit news.ro.

Opinia Cititorului ( 48 )

  1. Guvernul nu respecta legile tarii care specifica clar ca educatia

    trebuie sa primeasca 6% din PIB/an, asa ca profesorii au dreptate

    atat legal cat si moral sa continue greva 

    1. dar cei care creeaza PIB ul trebuie sa-i tina pe ei in spate cu salarii mai mici

      Fara educatie nu exista NATIUNEA ROMANA,

      patriotule spalat pe creier  

      Da, ai dreptate, au educat si pregatit 400.000 de videochatiste. Sti cifrele? Sa imi dau seama daca intelegi amploarea, desi nu cred.

      Moral era sa faca greva in vacanta mare cand oricum mare activitate nu au.

      Moral era sa faca greva in vacanta mare. Ce fac ei atunci???

      Iar tu minte prea "mare", ar trebuii sa primești salatiul după moartea ta

      Asta e nivelul unora dintre profesorii de azi. E greu.....

      Care educatie ,corifeule?

      Educatia cu cu materii de pe vremea lui Aristotel,facute pana in clasa a doisprezecea? 

      Educatia in care dai bac la romana dupa ce ai sustinut examen in clasa a opta la romana,invatand imbecilitati de comentarii livrate de hotii de profesori la pregatire pe 100 lei sedinta,6 gusteri minim? 

      Educatia cu istorie,geografie la profil mate calculatoare cand la o singura cautare pe goagle,afli mai mult decat de la orice profesor? 

      Pt ce atata analiza matematica pt toata lumea,alti musterii la pregatiri cand 90 % nu vor folosi vreodata vreo limita,derivata,integrala cu exceptia celor care urmeaza o facultate si care isi omoara inutil timpul invatandu le si neaplicandu le niciodata cu mici exceptii,dar aceia le pot intelege si fara profesori ca sunt elevi eminenti care fac instructie cu profesorii cu exceptia liceului int de inf din Buc si a maxim 10 colegii! 

      Din 1992 pana in 1995 am fost la olimpiada nationala de chimie,m am calificat la laborator la toate editiile ,dar profesoara nu m a pregatit deloc pt acea faza,neputand obtine medalie deoarece se insumau notele si eram pe vremea lui Ceausescu! 

      Am fost autodidact si acesta consider ca e cel mai bun lucru,!

      Din clasa a zecea,la probleme de olimpiada,profesosii din acel liceu,de prestigiu nu ma puteu intrece,ca sa fiu politicos! 

      nivelul profesorilor de azi,rusine...

    Sindicalistii din invatamant NU trebuie sa ceara bani in sine, ci ECHITATE SI EGALITATE salariala si in acest sens sa fie pusi pe acelasi nivel cu doctorii, magistratii si ofiterii, pentru ca nu sunt mai prejos decat aceste categorii si prin urmare nu trebuie sa fie retribuiti mai putin decat ele, iar punerea in egalitate se poate face nu neaparat prin ridicarea invatamantului la nivelul de salarizare al acestor categorii (pentru ca bugetul nu poate suporta asta), ci mai degraba prin aducerea acestora la un nivel median de salarizare astfel incat presiunea pe buget sa ramana aceeasi sau aproximativ aceeasi. Guvernul ar trebui sa ia de la cei care primesc rea mult si sa dea la cei care primesc prea putin si in paralel, mai ales, SA STOPEZE HOTIA SI RISIPA.

    NU sunt bani la buget, dar parlamentarii din comisia de invatamant au plecat pe banii statului in Indonezia (ca de, sunt zile libere si trebuie sa faca plaja in Bali pe banii nostri)!!!!!!! 

    Cum nu sunt bani? 

    Iata ca sunt!!! Pentru invatamant nu sunt, dar pentru plimbarile, burtile, buzunarele si clanurile parlamentarilor sunt intotdeauna.

    Opriti dumnezeului risipa si nesimtirea asta de la varful tarii!!!! 

    1. Dumneavoastra sunteti un profesor nostalgic dupa vremurile de odinioara, cu nea Nicu, cu "EGALITATE". Domnule profesor, s-au dus vremurile acelea (cred ca daca luati viza de Corea de Nord se rezolva!), azi salariu reflecta performanta muncii prestate NU prezenta ca pe timpuri. E ca si cand mergeti la magazin si preturile difera la un produs in functie de calitatea lui. Din aceasta cauza multi dintre dumneavoastra cumparati masini germane in loc de Logan. Pe timpurile dupa care tanjiti, daca aveati bani sa nu uitam si asta, cumparati doar Dacia, era "EGALITATEA" adorata de dumneavoastra.

      Ce-i drept domnul Zgonea de la ANCOM cu 11000 de euro pe luna (55000 de lei, 550 000 000 lei vechi) este teribil de performant. La fel ca si nea Nicu și colegii de la ASF. Etc. etc.

      Repeți și tu ca papagalul niște lozinci pe care se pare că nu le înțelegi teribil de bine.  

      Din moment ce statul are cvasi-monopol pe învățământ, mecanismele pieței libere nu se pot aplica in acest domeniu. 

      Într-o piață liberă ai fi plătit pentru educația plozilor până ți se făcea rău. În "piața" actuală niște fraieri îți subvenționează ție educația acceptând niște salarii sub orice critică. Să mergi să aprinzi o lumânare la biserică și să spui bogdaproste.  

    Dlor,copiați un model de salarizare din occident:Franța, sau Spania, Germania etc .Oricare! Ganditi-vă că în aceste țări democratice au fost în 80 de ani de după război, greve ,demonstrații, guverne de stânga ,de dreapta și până la urmă s-a găsit un compromis : cât câștigă un profesor față de un doctor,magistrat,polițist, militar etc

    Noi suntem o națiune de isterici și nu știm să dialogam iar nenorociții de la putere n-au bun simț și grijă față de cetățean !

    Așadar un model occidental și gata! 

    1. Dar și un muncitor afara câștigă peste 1200 de euro, 6000 Ron, pe când aici multi primesc in jur de 1800-2500 Ron pentru 8 ore pe zi, și 2x de zile de concediu plătit, unii lucrează și în 2-3 schimburi și sâmbăta. 2 milioane de persoane au primit vochere pentru energie că veniturile erau sub 2000 de Ron.

      N-ai înțeles nimic! Eu vorbeam de un raport echitabil între angajații statului! Nu am discutat de privați!9

      Da, voi bugetarii aveti banii vostrii separat. Si tu esti profesor? Vai de tara asta.

      angajatii statului sunt deasupra prostilor care creeza PIB ul?

    Niste prosti profesorasii astia… Nu merita nici banii pe care ii iau astazi pentru prestatia lor foarte slaba din scoala…. Nu au decat sa se lase de scoala ca oricum nu sunt buni de nimic… Guvernul are dreptate a oferit tot ce poate, nemultumitului i se ia darul…. Stati in greva cat vreti pe banii vostrii….

    1. Așa e.Pare că pe lista prezentată nu se spune nimic de meditații la negru

      Fara profesori acum nu puteati sa scrieti si sa comentati

      ca niste tradatori de neam, 

      FARA EDUCATIE nu exista NATIUNEA ROMANA,

      "desteptilor" fara creier 

      Fara invatatori,nu profesori,invatatorii duc greul,au raspundere mult mai mare decat profesorii care nu prea stiu de raspundere!

      Sa nu uit si educatorii aici,am facut scoala la tara ,din 1973,mai luam si cate o rigla la palma,si cate o castana,dar am iesit scolari cu bun simt si pregatiti! 

      Vara,cand erau in activitate prof de mate si romana ne chemai o data pe saptamana sa recapitulam,ne mai dadeau carti de la biblioteca sa citim,lectura obligatorie,sa nu vorbim de probleme din Gheba si Olivoto,multumesc d na Dumitrescu si d nul Neculaescu!

      Alta viziune,nu spagareala din ziua de azi in care profesorii de romanana,mate,fizica,chimie,bi ologie ,informatica se duc mai mult pt recrutare pt scoala altfel in sufrageria lor! 

      esti un penibil, vai de capul tau.

    Ii asteptam in privat ! E deficit! Dar, in privat se munceste si posibil sa nu primeasca banii care ii au ei astazi cand isi bat joc de copii. Greva trebuia sa se faca in vara cand....surpriza? De ce primesc salariu vara??? Ce presteaza? Nimic!!!

    1. O să te surprind cu afirmația că profesorii au un mare grad de adaptabilitate și s-ar descurca de minune în privat, iar dacă acest lucru se întâmplă precis nu ar mai reveni în învățământ!

      Apoi, dacă vrei ca profesorii să lucreze și vara ( cum nu se întâmplă în lume) cum crezi că elevii vor veni la cursuri?  

      Dar tu ce prestezi in concediu, desi primesti totusi salariu?

      Concediul profesorilor este mai scurt decat vacanta de vara care la randul ei este mai scurta decat vacanta parlamentarilor. 

      Corectarea lucrarilor elevilor, activitatile extrascolare si mai ales discutile interminable cu parintii au loc in afara programului si nu sunt platite. Medicii primesc 50 lei pentru efecctuarea unei injectii ce dureaza mult mai putin decat corectarea lucrarii unui elev.

      Daca este atat de bine si de avantajos in invatamant, cum cred unii, cum se explicat ca nu se inghesuie romanii sa se faca profesorii? Tu de ce nu esti profesor ca sa o duci bine?  

      Domnule profesor lasa gargara asta ieftina cu munca pe timpul vacantelor. Concediu in privat pleaca de la 21 zile lucratoare. Calculam cat aveti voi vacante? Si in final te intreb: te tine cineva cu forta profesor?

    pai toti profesorii nu pot merge 2 pasi fara masinile lor noute si sint imbracati Nekermann.....de unde atita saracie la ei?? in jurul scolilor nu ai loc liber de parcat, puzderie de masini.

    1. Masinile alea noute cum spui tu nu sint, cum prost scrii tu, ale profesorilor ci ale dealerilor de droguri, ale parintilor, sau ale celor care lucrează sau locuiesc in zona si parcheaza masinile langa scoli ca acolo "e locuri libere pentru ca profii nu are multe bani pentru masine".

      :))

    sa le fie de bine, vor sa lucreze 18 ore pe saptamana, sa aiba vacante luni de zile, dar si salarii ca doctorii din spitale, care oricum au mai multi ani de scoala si muncesc incomparabil mai mult si cu mult mai multa raspundere....

    1. Muncesc doctorii la privat, ca la stat tot 18 ore lucreaza si ei!

    Dragii nostrii profesori dar NU VA TINE NIMENI CU FORTA in aceasta meserie, traim intr-o tara libera, mergeti in privat. Cum? E mult de munca acolo? Nu va tin daca nu aveti rezultate? Nu se primesc cadouri de sarbatori? Sunt salarii mai mici? Concediu doar 21 de zile si nu e vara? Da e greu. Sa va intre in cap, salarii marite la nivelul dorit de voi.....trebuie prima data sa performati si voi si tara ca sa isi permita sa le plateasca.

    1. Ce logica,

      prima data lucrezi și pe urma vom vedea ce plata vei primi,

      la logica și inteligenta Nota -4 

      Toata viata ai fost bugetar asa e??? Nu prea iti place asta cu performanta??? Stiu, e greu de inteles, bine poate ai si un IQ mai micut. Ai pus si tu umarul la educarea celor 400.000 de videochatiste? Ala e rodul muncii voastre !!! Sa va intre in cap !!!

      ia du-te in privat si spune-i sa-ti dea bani cat vrei si apoi o sa vada patronul ce stii sa faci , la inteligenta si logica ai 0 , adica zero !

    Bravo lo ca nu s-au vandut pe 2 galbeni. Profii trebuie renumerati la adevarata lor valoare pentru societate. Adica cam la acelasio nivel ca si medicii.

    Speranta mea e ca profii sa fie un exemplu pentru alte branse. Avem nevoie de sindicate puternice si in mediul privat, care sa apere interesele angajatilor. 

    Problema in Romania nu e ca bugetarii castiga prea mult, ci faptul ca in mediul privat se castiga prea putin.  

    Cine spune ca un prof castiga mai mult decat in mediul privat, compara mere cu pere. Profii nu trebuie comparati cu vanzatorul de la profi, agentul imobiliar sau agentul de call center. Ca responsabilitate mai degraba cu un sef de magazin, sef de filiala bancara, teamleader intr-o multinationala etc. Desi cei enumerati nu au in responsabilitate copii.

    Tot comentati aici impotriva profesorilor de parca toti ati fi patroni. Daca sunteti angajati si lucrati din greu ar trebui sa fiti solidari cu profii. Si sa luati exemplu. Organizati-va in sindicate, luptati pentru drepturile voastre, nu va lasati exploatati! Raportul de forte intre un angajat si angajator (firma) e net in dezavantajul angajatului. Unde´s multi puterea creste! 

    1. Domnul Jiji, e ca la dumneavoastra acasa, traiesti in functie de venitul care il ai. Daca vrei un trai mai bun trebuie sa produci mai mult. Alta solutie nu ai, de unde bani? Asa si la nivel de tara, daca vom produce mai mult vom avea salarii mai mari. Sa iti dau un exemplu: daca la bugetari munca care va putea fi executata de 1 persoana va fi realizata de ea si nu de 5 persoane, restul de 4 persoane se vor angaja in alta parte, creste productivitatea, vor fi bani mai multi la buget, stiu multi se vor fura, dar vor ramane si pentru salarii marite, conditii in scoli, spitale etc. Insa asa doar pentru prezenta sa avem salarii mari....ramane doar sa ne imprumutam insa asta merge un timp scurt apoi vine scadenta. Sti si tu cum e cu un credit la banca. PS: Sper ca nu esti profesor, ma gandesc cu dezamagire ca daca ai fi....probabil vom creste numarul de pakistanezi care vor veni sa munceasca in Romania.

      Si domnul Jiji, medicii dupa ce au primit salariu la nivel mult mai mare decat ar fi normal pentru situatia economica actuala a Romaniei, nu mai cer si primesc spaga? Se comporta cu pacientul la nivel de tari civilizate asa cum au salariile? NU !!! Salarii mari tip vest, comportament josnic tip est. Asa va fi si cu profesorii, pentru ca asta e nivelul de educatie in aceasta tara si atunci vine intrebarea? De ca sa imprumutam in numele copiilor nostrii bani ca sa platim asta? Pentru ce? Ca sa crestem si deficitul comercial s8 inflatia? Ca vor pleca? Unde? Trebuie sa performeze ca sa piata pleca in vest. La privat? E mult de munca, sunt obisnuiti cu un ritm scazut.

      Nu sunt prof, am fost destul de destept sa-mi aleg un domeniu profitabil. In mare parte sunt de acord DAR:

      1. Sarcinile angajatilor sunt impartite de catre manageri. Angajatorii executa punctele din descrierea jobului cu ajutorul infrastructurii si materialului pus la dispozitie de angajator. Managerii sunt raspunzatori de motivarea angajatilor (zahar sau bici). Cu alte cuvinte "productivitatea" angajatilor e responasabilitatea angajatorului, care se poate regla prin masurile pe care acesta le are la dispozitie. Ca "bugetarii" nu sunt productivi, nu e treaba lor. Eu ca si angajat am o singura dorinta: sa-mi maximizez venitul. Cum reuseste angajatorul sa-mi creasca venitul e exclusiv treaba lui si nu a mea, ca si angajat. La fel si la bugetari: vina pentru productivitatea redusa trebuie cautata in ministere etc.  

      2. Referitor la spaga si la comportamentul estic al medicilor, profilor etc.: Asta nu se rezolva de azi pe maine. Schimbarea mentalitatii e un proces care dureaza minim o generatie, dar mai degraba doua.  

      3. De ce sa imprumutam in numele copiilor nostrii? Pentru ca reforma educatiei e un proces pe termen lung a carui roade le vor culege poate copii nostri, dar mai degraba nepotii nostrii. Intr-un fel sau altul trebuie crescuta atractivitatea joburilor vitale intr-o societate, astfel incat aceste joburi sa fie atractive pentru cei mai buni absolventi, care la randul lor sa pregateasca generatii noi de oameni capabili. Schimbarea asta nu se poate face de azi pe maine. Intai trebuie capete luminate, care sa dezvolte o strategie, sa adapteze programele si sa dezvolte calitativ urmatoarele generatii (de profi). 

      4. Referitor la munca in strainatate: Am studiat in strainatate, am lucrat cativa ani in cercetare intr-o universitate, am avut norocul sa lucrez vreo 20 de ani in firme cu sindicat puternic si ghinionul sa lucrez in firme fara sindicat. Diferenta de productivitate e in mare masura rezultatul managementului mai capabil si angajati mai bine calificati. Dar sa nu crezi ca altundeva oamenii sunt mai harnici sau mai lenesi.  

      Dar am si eu niste intrebari: 

      1. unde ii incadrezi pe profi ca valoare pentru societate? Eu consider educatia ca baza a oricarei societati si ar trebui apreciati (=platiti) in concordanta.  

      2. Cum putem noi, ca societate sau stat sa facem jobul de prof mai atractiv astfel incat oamenii capabili sa intre in invatatmant?

    Apropo domnilor profesori, zilele trecute am citit un articol care reflecta si munca dumneavoastra, ati pregatit si educat cu succes 400.000 de persoane pentru meseria de videochat. Si pentru asta cereti salarii marite?

    1. Cat mai e diurna postacule in zile de sarbatoare?

      Domnule profesor mergeti la scoala si prestati pentru salariu primit! Cresteti ingineri, doctori, profesori etc ! Vor veni si salariile marite!

      Nu mai vin, ca merg toti banii la lipitori de afisi si postaci ca TINE!

    Sper ca guvernul sa nu cedeze santajului? Daca vor ceda vor veni si alti "obositi" de atata munca sa ceara venituri de Germania. Trebuie cautata o cale sa se inchida greva. Libertate, libertate, dar nu e in regula, sa se intample asta. Nu poti bloca invatamantul asa, ca vor unii. Intrebare: daca acum se accepta marirea dorita, la anul ce facem? Daca vor sa dubleze? Dar peste 2 ani? Cine garanteaza ca nu se va intampla asta? Nu trebuie cedat.

    1. Postac PSD sau PNL?

    S-au activat postacii partidelor.

    PArca l-am vazut si pe Carbunaru scriind pe aici! 

    1. :))

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb