Sindicaliştii din sănătate, nemulţumiţi de legea salarizării

Ziarul BURSA #Companii / 14 februarie 2019

Sindicaliştii din sănătate, nemulţumiţi de legea salarizării

Legea salarizării, cu modificările operate prin Ordonanţa 114/2018, pune în pericol posibilitatea de asigurare a continuităţii asistenţei medicale, avertizează Federaţia Solidaritatea Sanitară.

Potrivit unui comunicat al Federaţiei: "Semnalul cel mai vizibil al aces­tui pericol îl constituie protestele spontane ale salariaţilor, care se des­făşoară în această perioadă în diferite spitale din ţară, ele având ca temă principală scăderea veniturilor determinată în primul rând de reducerea drastică a recompenselor salariale menite să cointereseze salariaţii în asigurarea continuităţii asistenţei medicale. Aceasta este principala nemulţumire a salariaţilor de la spitalele din Tulcea, Neamţ, Paşcani, Sighetu Marmaţiei şi a celor din spitalele în care estimăm că se vor ivi în continuare proteste spontane". Potrivit Federaţiei, sporul pentru activitatea desfăşurată în zilele de sărbători legale şi cele de repaus săptămânal a fost redus. În ceea ce priveşte sporul de tură, OUG 114/2018 stabileşte că acesta nu se acordă prin raportare la salariul de bază actual, ci prin raportare la salariul anterior, respectiv cel aplicabil la 1 ianuarie 2018: "În condiţiile în care mărimea procentuală a sporului de tură, stabilită prin lege, este de 15%, blocarea lui la nivelul lunii ianuarie 2018 înseamnă de fapt reducerea lui la circa 10% din salariul de bază actual. Cu alte cuvinte, prin OUG 114/2018 Guvernul le-a furat salariaţilor care efectuează ture circa 5 puncte procentuale din valoarea sporului de tură, adică circa 33% din el. Federaţia Solidaritatea Sanitară cere Guvernului să demareze urgent negocierile pentru remedierea acestei situaţii, reluând solicitarea de-a aplica, prin ordonanţă de urgenţă, cele două soluţii cumulative: mutarea cheltuielilor cu indemnizaţia de hrană în suma salariilor de bază - prin această modificare legislativă se eliberează o parte din presiunea existentă la ora actuală la nivelul unităţilor sanitare pentru scăderea sporului pentru activitatea desfăşurată în zilele de sărbători legale şi cele de repaus săptămânal, această intervenţie având un impact pozitiv asupra posibilităţii de asigurare a continuităţii serviciilor medicale - şi scoaterea sporului pentru activitatea desfăşurată în zilele de sărbători legale şi cele de repaus săptămânal din categoria celor aferente limitei de 30%. Reamintim Guvernului că primul pas l-am făcut deja împreună prin Acordul încheiat în luna mai 2018, în care am convenit scoaterea sporurilor pentru gărzile suplimentare normei de bază din limita de 30%. Acum este necesară implementarea celui de-al doilea pas (pe care l-am solicitat şi la negocierile anterioare): scoaterea din limita de 30% a sporului pentru activitatea desfăşurată în zilele de sărbători legale şi cele de repaus săptămânal".

Sindicaliştii afirmă că prin blocarea tarifului orar al gărzilor medicilor la nivelul din luna ianuarie 2018, Guvernul întoarce de fapt medicii la situaţia din prima parte a anului 2016, când activitatea din gărzile suplimentare era plătită cu mult mai puţin decât cea des­făşurată la norma de bază.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb