Reprezentanţii confederaţiilor sindicale reprezentative din ţară - BNS, CNS Cartel ALFA, CNSLR Frăţia, CSDR şi Meridian, au respins propunerile de modificare a Codului Muncii, prezentate de Ministerul Muncii Solidarităţii Sociale şi Familiei (MMSSF). O bună parte din schimbările dorite de MMSSF coincid cu modificările propuse, la începutul săptămînii, de ADER (Alianţa Pentru Dezvoltarea Economică a României).
Preşedinţii celor cinci confederaţii sindicale au înaintat premierului Călin Popescu Tăriceanu şi ministrului muncii, Gheorghe Barbu, o scrisoare comună prin care au anunţat că orice discuţie referitoare la modificarea Codului Muncii este prematură şi contraproductivă, în condiţiile în care legislaţia subsecventă nu a fost adoptată. În urma întîlnirii cu patronatele şi reprezentanţii MMSSF, sindicatele au refuzat să mai discute despre schimbările ce vor fi aduse Codului Muncii, considerînd documentul modificat "un produs al Băncii Mondiale, care atinge grav atît drepturile şi libertăţile sindicale, cît şi ale lucrătorilor". Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical, a declarat: "Propunerile prezentate de MMSSF aparţin experţilor Băncii Mondiale. Nu înţelegem de ce Guvernul nu a angajat experţi de la Organizaţia Internaţională a Muncii - singura instituţie abilitată şi recunoscută pe plan internaţional în domeniul relaţiilor de muncă. Am cerut, în cadrul întîlnirii ce a avut loc la MMSSF, reluarea de urgenţă a negocierilor referitoare la legislaţia subsecventă (cea care aplică Codul Muncii), pe care o considerăm prioritară. De un an şi jumătate, de cînd a plecat Marian Sîrbu de la MMSSF nu s-au mai purtat discuţii pe acestă temă. BNS şi-a exprimat mereu disponibilitatea pentru negocierea unui pachet legislativ care să completeze Codul Muncii, însă nici Elena Dumitru şi nici Dan Mircea Popescu (n.r. foşti miniştri ai muncii) nu au fost interesaţi de acest subiect. Înainte de orice modificare a Codului Muncii cerem să fie adoptată legislaţia subsecventă, în conformitate cu cerinţele europene şi internaţionale în materie".
Reprezentanţii confederaţiilor sindicale şi patronale au cerut rapoarte din partea Inspecţiei Muncii şi a asistenţilor judiciari privind problemele reale pe care le-au întîlnit în urma aplicării Codului Muncii în varianta actuală. Liderul BNS a mai precizat: "Vrem să ştim, la modul concret, din economia reală şi nu din teoriile Băncii Mondiale, care sînt problemele iscate de acest Cod. Inspecţiia Muncii este în măsură să facă un astfel de raport, iar asistenţii judiciari ne pot spune despre cazurile ajunse în instanţă. Dorim să ştim clar ce prevederi din cod, ce articole au creat dificultăţi şi necesită modificări sau îmbunătăţiri". Dumitru Costin a anunţat, de asemenea, că BNS respinge calendarul cerut de FMI, care prevede încheierea negocierilor pînă la începutul lunii martie.
Reprezentanţii celor cinci confederaţii sindicale i-au solicitat primului-ministru o întîlnire de urgenţă pe tema Codului Muncii şi au hotărît să reia negocierile abia după acea-s-tă întrevedre. Marţea viitoare, liderii celor cinci confederaţii sindicale vor organiza o conferinţă de presă comună pe acest subiect, între timp urmînd să fie declanşate pregătiri pentru acţiuni de protest la nivel naţional.