Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Cătălin Drulă, a fost informat greşit în ceea ce priveşte motivul pe care l-a invocat pentru desfiinţarea Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM), se precizează într-un comunicat remis astăzi de Sindicatul Liber al Marinarilor din ARSVOM, transmite Agerpres.
Organizaţia sindicală subliniază că ministrul Transporturilor a invocat, ca argument pentru desfiinţarea ARSVOM, faptul că o "barcă" a ARSVOM nu a putut să iasă din port pentru a asista o navă ucraineană, însă în realitate nava ARSVOM a ieşit din port în acel caz.
"Motivul principal care stă la baza deciziei de desfiinţare şi care a fost invocat de domnul ministru Cătălin Drulă, că acea 'barcă' nu a putut să iasă din port pentru intervenţia şi salvarea vieţii omeneşti pe mare în speţa incidentului in care a fost supusă nava ucraineană, considerăm că domnul ministru a fost greşit informat şi putem dovedi în acest sens cu documente justificative. Nava a primit semnalul de alertare, a ieşit din port până la distanţa de 40 de mile marine după care aceasta a fost intoarsă din drum de către Centrul de coordonare al Autorităţii Navale Române", se menţionează în comunicatul sindicaliştilor din ARSVOM.
În plus, organizaţia sindicală subliniază că, chiar în momentele în care ministrul anunţa public intenţia de desfiinţare a ARSVOM, a navă a agenţiei acţiona în zona Corbu.
"Mai mult decât atât, pe data de 04.07.2021, când domnul ministru făcea declaraţii de presă în care anunţa că va desfiinţa ARSVOM, o navă din cadrul acestei Agenţii, la solicitarea Centrului de coordonare al Autorităţii Navale Române, acţiona în zona Corbu", potrivit comunicatului.
Sindicatul Liber al Marinarilor din ARSVOM solicită ministrului Transporturilor o întrevedere, pentru clarificarea situaţiei.
"Precizăm faptul că Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare este o instituţie in subordinea Ministerului Transporturilor, cu buget aprobat de către acesta, cu toate planurile de investiţii. Pe această cale solicităm public o întrevedere cu domnul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, în vederea clarificării viitorului pe care îl va avea această Agenţie în cadrul Ministerului pe care îl conduce", se precizează în comunicatul semnat de preşedintele Sindicatului Liber al Marinarilor din ARSVOM, Boris Alexe Lucian.
Organizaţia sindicală arată că viteza adoptării deciziei desfiinţării ARSVOM ridică mari semne de întrebare în rândul angajaţilor, în contextul în care singura informaţie venită de la ministerul de resort este că atribuţiile ARSVOM vor fi preluate de IGSU.
"Decizia luată la nivelul ministerului considerăm că a fost o eroare, fără a avea la bază o analiză temeinică, iar consecinţele în timp s-ar putea dovedi catastrofale. Mai mult decât atât, rapiditatea cu care s-a luat această decizie ridică mari semne de întrebare în rândul angajaţilor, precizându-se că doar atribuţiile acestei Agenţii vor fi preluate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (l.G.S.U.)", se menţionează în comunicatul sindicatului din Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare.
Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a anunţat duminică, la Timişoara, că Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM) va fi desfiinţată, atribuţiile acesteia urmând să fie preluate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), menţionând că şi-a exprimat acordul în acest sens şi premierul Florin Cîţu.
Drulă a salutat recenta acţiune a procurorilor în cazul ARSVOM şi a subliniat că la respectiva instituţie s-a derulat un control pornit la cererea sa.
"În martie s-a scufundat un vas ucrainean, iar vasul ARSVOM nu a prea putut ieşi din port pentru că era vreme rea, iar barca pe care ei au dat milioane de euro nu poate funcţiona pe vreme rea. Am trimis un corp de control acolo, control încheiat, care a ridicat o serie largă de probleme pe zona de achiziţii. Anunţ că această agenţie va fi desfiinţată, am discutat şi cu premierul României şi şi-a dat acordul, iar atribuţiile sale vor fi preluate de IGSU, pentru că, de fapt, nici nu-şi prea avea rostul, iar prin felul în care au acţionat - şi vedem şi aceste acuzaţii, este un dosar în curs care va trebui finalizat - arată că sunt suspiciuni mari de integritate, de competenţă grave şi vom desfiinţa această agenţie", a explicat Cătălin Drulă într-o conferinţă de presă.
Directorul ARSVOM, Daniel Manole, a fost revocat din funcţie, săptămâna trecută după ce a fost reţinut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de luare de mită.