SINDICATE EDUCAŢIE: Pe 1 iunie va avea loc un marş de amploare, dacă până joi Guvernul nu găseşte o soluţie

Laura Boico
Politică / 24 mai 2016

Actualizare 19:50 BNS: Aplicarea unui sistem unitar de salarizare a bugetarilor e imposibil de realizat, fără resurse consistente

Aplicarea unui sistem unitar de salarizare în sectorul public, în situaţia actuală, este imposibil de realizat fără resurse consistente şi fără a afecta vreun salariu în plată, consideră reprezentanţii Blocului Naţional Sindical (BNS), potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Conform unei analize prezentate astăzi, într-o conferinţă de presă, "unele categorii s-au dus atât de sus faţă de categoriile similare din alte instituţii/sectoare similare încât în multe cazuri ar trebui dublat salariul unor categorii şi chiar mai mult în unele cazuri".

Astfel, în opinia liderilor BNS, se impune revizuirea politicii de resurse umane din sectorul public şi, de asemenea, instituirea unor măsuri care să permită cunoaşterea în timp util a resurselor umane angajate în sectorul public şi principalelor elemente asumate de angajatorul statul român.

"Chiar în măsura în care ajustările salariilor se vor face diferenţiat pe familii ocupaţionale ar trebui să se urmărească un tipar comun, altfel, introducerea unui sistem unitar de salarizare va fi un obiectiv din ce în ce mai greu de atins. Ar trebui urmărite inclusiv obiective ce ţin de funcţionalitatea instituţională, de exemplu o creştere a salariilor consistentă doar la nivel central pentru autorităţile cu structuri teritoriale va crea cu siguranţă tensiune şi distorsiuni în punerea în execuţie a politicilor promovate de centru", spun reprezentanţii BNS.

Potrivit acestora, în prezent, în majoritatea familiilor ocupaţionale ne confruntăm cu "o pulverizare" a sistemului ierarhic din cadrul sectoarelor şi între sectoare.

"Legislaţia în domeniul salarizării stabilea nişte ierarhii, între funcţii şi între sectoare, acest lucru permitea menţinerea unui echilibru între şi în interiorul sectoarelor. Implementarea salarizării în sectorul public a fost un fel de haiducie, fiecare instituţie/categorie s-a descurcat cum a putut în a obţine astfel de creşteri salariale. Creşterile procentuale ale salariilor, de jos până sus, nu au făcut decât să risipească încă o şansă de a echilibra sistemul. Spre exemplu, în cadrul consiliilor judeţene, salariul de bază mediu pentru clasa 10 este 1.780 lei, pentru 20 este 1.461 lei. În învăţământ, avem clasa 28 cu un salariu mediu de 1.505 lei şi clasa 31 cu salariul mediu 1.473 lei. În sănătate, clasa 12 - salariul de bază mediu - 1.400 lei, în clasa 20 - salariul de bază mediu - 1.362 lei. În unităţile administrativ teritoriale - salariul mediu în clasa 16 - 1.282 lei, salariul mediu în clasa 15 - 1.361 lei", menţionează analiza.

De asemenea, aceasta semnalează că elementele avute în vedere pentru determinarea salariului nu mai au relevanţă în sistem şi au pierdut orice urmă de standardizare. De exemplu, la clasa de salarizare 40, situaţia actuală este: în învăţământ - între 1.544 şi 1.974 lei, în consiliile judeţene între 1.250 şi 3.193 lei, în cultură între 1.050 şi 1.867 lei şi în sănătate între 1.313 şi 2.822 lei.

Reprezentanţii BNS mai precizează că modul în care s-a răspuns demersului de a obţine informaţii cu privire la salariile în plată arată deficienţe de pregătire în rândul personalului care lucrează în resurse umane în sectorul public. În multe cazuri, informaţiile primite au necesitat prelucrări care pot afecta acurateţea informaţiei. Deşi informaţiile au fost cerute pe o grilă construită de Ministerul Muncii, modul de furnizare a informaţiei a fost în multe cazuri defectuos, mai transmite comunicatul.

O altă problemă este lipsa bazelor de date în ceea ce priveşte numărul personalului plătit din fonduri publice şi salariile acestora.

"În acest moment, la nivel central, nu există o evidenţă cu persoanele angajate în sistemul public şi condiţiile contractuale cu acestea (încadrare, salariu de bază, sporuri, durata contractului, durata muncii etc.). În mod centralizat, la Ministerul de Finanţe se ştie numărul de posturi ocupate pe ordonatori de credite şi fondul de salarii necesar comunicat de ordonatorii de credite. În aceste condiţii, evaluările de impact realizate până în prezent şi parţial şi în acest moment sunt afectate de o marjă însemnată de eroare. Este imposibil de evaluat un impact real, atâta timp cât nu se cunoaşte situaţia în plată pentru 1,2 milioane de salariaţi angajaţi în sectorul public. Lipsa acestei informaţii a alimentat evoluţiile atât de discrepante între salariile ce aparţin unor funcţii asimilate", specifică reprezentanţii BNS.

Potrivit acestora, din cauza lipsei bazelor de date, modelele de estimare erau unele generale, care se bazau pe salarii medii în plată şi numărul de salariaţi. În acest moment, în baza datelor primite, se urmăreşte construcţia unor modele bazate pe salariile reale existente în plată.

(L.B.)

---------------

Actualizare 14:28 Hadăr, Alma Mater: "Am fost printre cei mai nemulţumiţi astăzi"

Liderul Federaţiei Sindicale din Învăţământul Superior Alma Mater, Anton Hadăr, a declarat astăzi că este nemulţumit de discuţiile cu oficialii Guvernului.

Acesta i-a invitat atât pe vicepremierul Vasile Dîncu, cât şi pe ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, să participe la mitingul organizat de sindicalişti pe 1 iunie, deoarece "peste 6-7 luni vor fi şi ei colegi de catedră şi vor fi nemulţumiţi de cuantumul salariilor".

"Cred că am fost printre cei mai nemulţumiţi astăzi pentru că, deşi s-a vorbit despre corecţii, în învăţământul superior acestea au fost inexistente, ba chiar am constatat că avem de-a face şi cu reduceri salariale faţă de ceea ce avem acum. Dintre cele 34 de poziţii pe care le are grila de salarizare din învăţământul superior doar patru au primit maximum 214 lei în zona asistentului universitar şi 90 de lei la un şef de lucrări. Practic, din 34 de poziţii din ierarhie doar pentru patru poziţii sunt reaşezări sau corecţii", a afirmat Anton Hadăr, la finalul discuţiilor, potrivit unor surse din media.

Hadăr a mai spus că în cursul zilei de astăzi va mai avea o întâlnire cu reprezentanţii de la Educaţie pentru a regândi această grilă care "a fost făcută foarte rapid, fără calcule şi fără discernământ".

"Domnul Dâncu este şi profesor de meserie, la fel şi domnul Curaj, şi au spus că această problemă trebuie rezolvată. Mergem chiar acum către Ministerul Educaţiei ca să vedem cum putem să dăm şi noi învăţământului superior o altă faţă. În ceea ce priveşte salarizarea, la noi nici măcar 1% nu reprezintă creştere salarială, ba dimpotrivă, avem ştiţi cum se spune creştere zero sau creştere negativă, 97% din ceea ce aveam, rămâne acum salariul. Trebuie să se regândească această grilă pentru că din punctul meu de vedere a fost făcută foarte rapid, fără calcule, fără discernământ şi fără dorinţa de a îmbunătăţi ceva. Probabil au vrut să scape mai repede de discuţiile cu noi, dar iată că se prelungesc. Noi nu avem nicio o intenţie să facem proteste dacă suntem şi noi trataţi în mod similar cu celelalte sectoare prioritare ale României. Aşteptăm ca în discuţiile pe care le avem azi şi mâine să rezolvăm problemele legate de sporul de doctorat, care ba este, ba nu este. Îmi spunea domnul ministru Pîslaru (ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru - n.r.) că se poate aplica pentru că acolo este un articol. Dacă nu se scrie concret în legislaţie că acest spor se dă, nimeni nu îl va avea. Lucrurile acestea sunt făcute mereu la voia întâmplării sau sunt scrise prin colţurile legii. Trebuie să fie scrise la loc clar, ca să se ştie că se poate aplica legea", a adăugat preşedintele Alma Mater.

Hadăr s-a arătat dezamăgit de faptul că ministrul Finanţelor, Anca Dragu, nu participă niciodată la aceste discuţii, deşi posedă date suplimentare despre buget.

"Nimeni nu mă va crede dacă spun că nu are ţara bani şi că îmi arată primul ministru buzunarele goale. Doamna ministru (Anca Dragu, ministrul Finanţelor n.r.) nu a venit şi nu ştiu de ce nu a fost inclusă în delegaţia de la Palatul Victoria pentru că ea posedă date suplimentare despre buget. Niciodată ministrul Finanţelor nu a participat şi este un fenomen îngrijorător. Au venit domnul Curaj, evident domnul vicepremier Dâncu, doi colegi cărora le-am propus, mai în glumă mai în serios, să vină alături de noi la miting, dacă nu se rezolvă problema, pentru că peste 6-7 luni vor fi şi ei colegi de catedră şi iarăşi o să fie nemulţumiţi de cuantumul salariilor", a mai afirmat Hadăr.

(S.A.)

----------

Sindicaliştii din Educaţie declară că vor menţine graficul de proteste anunţat şi marşul programat pe 1 iunie, dacă Executivul nu va găsi până joi o soluţie acceptabilă la solicitările lor, potrivit unor surse din presă.

"Aşa cum s-a anunţat, pe 1 iunie va avea loc un marş de mare amploare în Bucureşti, pe traseul Piaţa Victoriei -Palatul Cotroceni. Dacă Guvernul găseşte până joi o soluţie acceptabilă, evident că acest lucru se poate suspenda. Dar, deocamdată, rămâne graficul aşa cum l-am stabilit", a declarat preşedintele FSLI, Simion Hăncescu, la finalul discuţiilor de astăzi, de la Guvern.

La rândul său, preşedintele FSE Spiru Haret, Marius Nistor, a anunţat că pe 25 şi 27 mai, elevii şi cadrele didactice vor ieşi în curtea şcolii în pauza mare şi va suna clopoţelul, pentru a da un semnal că problemele Educaţiei trebuie tratate cu prioritate şi rezolvate rapid.

"Împreună cu colegii noştri şi în urma discuţiilor pe care le-am purtat cu părinţii şi elevii, în data de 25 şi 27 mai, sub deviza Împreună pentru Educaţie, în pauza mare elevii şi cadrele didactice vor ieşi în curtea şcolii, iar clopoţelul va suna pe toată durata respectivă. Este un semnal pe care noi dorim să-l tragem în momentul de faţă Guvernului României, preşedintelui României şi celor care reprezintă o majoritate parlamentară sau fac parte din opoziţie că problemele Educaţiei trebuie tratate cu prioritate şi trebuie rezolvate rapid. Copiii noştri nu mai au răbdare să aştepte acele perioade când cineva va putea să investească în Educaţie. Există o solidaritate deplină între elevi, profesori şi părinţi. Învăţământul va trebui tratat ca un tot", a specificat Nistor.

Sindicatele din învăţământ au revenit, astăzi, la negocieri cu reprezentanţii Guvernului, în condiţiile în care, la sfârşitul săptămânii trecute, au refuzat propunerea premierului Dacian Cioloş de creştere a salariilor, în medie, cu 10% de la 1 august 2017.

Liderii de sindicat au cerut membrilor Guvernului ca Ordonanţa privind salarizarea în sectorul public să se aplice nediscriminatoriu de la 1 august 2016, cel târziu 1 ianuarie 2017, la fel ca la Sănătate, şi au subliniat că nu vor accepta o diferenţă de un an în aplicarea acestui act normativ.

O nouă întâlnire ar urma să aibă loc joi.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Vor, vor si iar vor.

    Si invatamantul e praf, sindicalizat si produce inculti si fara rost pe piata muncii. 

    Numai avantaje : ore saptamanale foarte putine, nu au raspundere de fapt, incarca elevii fara rost.

    Bani aruncati. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb