Sindicatele, aliate împotriva Guvernului

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 23 decembrie 2019

Guvernul se află sub presiunea marilor confederaţii sindicale, care solicită menţinerea actualui mod de calculare a sporului pentru condiţii vătămătoare. Conform legislaţiei în vigoare, sporul res-pectiv reprezintă maximum 15% din salariul fiecărui angajat, ceea ce în opinia premierului Ludovic Orban este o inechitate în rândul angajaţilor.

Şeful Guvernului a declarat, recent, la o întâlnire cu reprezentanţii mediului de afaceri: "M-am uitat pe structura salarizării în sectorul public. (...) Există tot felul de prime şi de sporuri. Am văzut spor de condiţii deosebite, care se alocă acum, probabil sunt radiaţii de la antenă, unde sunt microbi şi aşa mai departe. Se alocă 15% din salariul brut. Stăteam şi mă întrebam, cum adică să aloci un spor de condiţii deosebite procent din salariul brut? Pentru că şi eu care câştig 4000 de lei sunt la fel de expus la radiaţii ca şi cel care câştigă 12000 de lei. Nevoile mele, să spun, să iau medicamente sunt aceleaşi pe care le are şi cel care are un venit mai mare decât mine. Cum să stabilesc sporul de condiţii deosebite raportat la salariul brut al fiecărui angajat?".

De aceea, guvernul Orban a iniţiat, în cadrul unui proiect legislativ, modificarea modului de calcul a acestui spor şi propune ca acesta să fie 25% din salariul minim brut pe economie (adică aproximativ 500 de lei în acest moment), o sumă care asigură echitatea între salariaţii sistemului cu privire la suma încasată cu titlu de spor.

Până acum, toţi bugetarii primeau 15% din nivelul salariului pe care îl aveau. Cu cât aveau un salariu mai mare, cu atât creştea şi suma pe care o primeau. Dacă până acum la un salariu, să spunem, de 5000 de lei un bugetar primea 750 lei, de la 1 ianuarie 2020, dacă va fi aprobată procentul fix de 24% din salariul minim brut, suma va fi de 557 lei, pe brut. Practic, toţi bugetarii vor avea acelaşi spor. Pentru cineva cu un salariu sub 3700 lei înseamnă mai mulţi bani.

Măsura respectivă nu este pe placul sindicatelor din sistemul public, care ameninţă cu proteste de amploare şi chiar cu declanşarea grevei, dacă Guvernul va adopat acest proiect de act normativ.

Confederaţia sindicală Cartel ALFA şi Sindicatul Sanitas din sănătate cer guvernului să elimine din proiectul de lege pe care îşi va asuma răspunderea prevederile referitoare la modificarea modului de calcul al sporurilor. Sindicaliştii susţin că proiectul de lege nu a făcut obiectul nici unei comisii de dialog social şi nici a unei minime dezbateri publice şi "afectează grav drepturile unor categorii largi dintre membrii noştri - salariaţi ai sistemului de sănătate şi ai sistemului de asistenţă socială".

Federaţia Salariaţilor din Administraţia Publică Centrală şi Locală din România - "COLUMNA", organizaţie care reprezintă interesele a peste 20.000 de salariaţi din administraţia publică, asistenţă socială, justiţie şi sistemul instituţional Administraţia Naţională Apele Române, dezaprobă, la rândul ei, intenţia Guvernului privind stabilirea unui alt mod de calculare a sporului privind condiţiile vătămătoare de muncă.

Angajaţii din administraţia publică afirmă că promovarea acestui act normativ, prin ocolirea dezbaterilor parlamentare, este inacceptabilă. Ei atrag atenţia că "măsurile propuse vor afecta grav veniturile salariaţilor din toate sectoarele bugetare".

Printre nemulţumiţi se numără şi cei afiliaţi Federaţiei Naţionale Sindicale din Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului - FNS Pro.Asist. Într-un comunicat de presă, Federaţia respectivă arată: "Nu suntem de acord cu raportarea sporului la salariul minim brut pe ţară, aceasta fiind discriminatorie având în vedere că salariile sunt diferite şi sporurile ar trebui să fie diferite prin raportarea lor la salariul de bază al fiecărui salariat".

FNS Pro.Asist mai tranmit: "Considerăm că măsurile care se doresc a fi adoptate nu au fundament real, ci sunt emanate din dorinţa de a fi scăzute veniturile celor care lucrează în sistemul bugetar şi nu înţelegem pornirea executivului în acest sens, pornire pe care o interpretăm ca pe o răutate asupra unei categorii de salariaţi aflată oricum numeric în minoritate faţă de sistemul privat. Având în vedere cele enumerate anterior, vă transmitem că nu vom tolera adoptarea actului normativ în forma propusă".

Membrii Pro.Asist fac referire la sectorul privat, în condiţiile în care salariile din sectorul public, după ultimele majorări aplicate de guvernele PSD, au depăşit net veniturilor celor mai mulţi angajaţi din sectorul privat.

Un alt sindicat nemulţumit de măsura egalizării sporului respectiv este SindFISC, sindicat naţional specializat în reprezentarea sindicală a angajaţilor sistemului instituţional al Ministerului Finanţelor Publice. Membrii acestuia îşi exprimă dezacordul cu privire la intenţia Guvernului de a modifica prevederile legale referitoare la compensarea bănească stabilită în cotă procentuală aplicată la salariul de bază de care puteau beneficia funcţionarii publici, respectiv acordarea sporului pentru condiţii vătămătoare şi periculoase astfel cum acesta a fost stabilit la adoptarea legii salarizării unitare. SindFISC consideră că, procentul de până la 15% din salariul brut reprezintă o sumă stabilită corect şi realist, subliniind însă faptul că, modul de stabilire a factorilor generatori şi procedura de acordare a sporului puteau fi îmbunătăţite. Organizaţia sindicală susţine că, prin modificarea modului de calcul al acestui spor, o parte importantă a salariaţilor va constata o diminuare semnificativă a veniturilor salariale, fapt ce va conduce la o demotivare a lor, în contextul în care munca finanţiştilor are un rol primordial în atragerea şi creşterea veniturilor bugetare.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Premierul dovedeste ca nu stie care sunt indictorii care stau la baza acordarii acestui spor. offff

    Favorizați cei cu salarii peste 1000 €. Votez PSD

    Mi se pare corecta egalitatea in sanatate .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb