Sindicatele, cu gândul la Revelion

C.D.
Ziarul BURSA #Politică / 28 iulie 2008

Sindicatele, cu gândul la Revelion

Executivul a aprobat creşterea salariului minim în două tranşe: cu 40 lei de la data de 1 octombrie 2008 şi cu 60 de lei începând cu 1 ianuarie 2009

Sindicatele şi patronatele au semnat, vineri, la Palatul Victoria, acordul propus de Guvern privind creşterea salariului minim brut pe economie, de la 500 de lei la 540, începând cu data de 1 octombrie 2008. După trei ore de negocieri, cele două părţi au bătut palma pentru o majorare a venitului minim pe economie cu 40 de lei, începând cu 1 octombrie 2008, şi pentru o nouă creştere a salariului minim, cu 60 de lei, de la data de 1 ianuarie 2009. La finalul negocierilor, premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat că în funcţie de indicatorii economici se urmăreşte ca salariul minim pe economie să atingă, în 2014, o cotă de 50% din salariul mediu brut. Premierul a precizat că Guvernul său nu intenţionează să menţină salarii mici pentru ca România să devină atractivă pentru investitori, întrucât un asemenea raţionament este caracteristic lumii a treia. "România trebuie să fie o ţară competitivă la nivel european nu prin salarii, ci mediul de afaceri care să atragă investitorii, iar o economie cu salarii mici este caracteristică lumii a treia şi nu unei ţări care pretinde a fi europeană", a declarat Tăriceanu.La rândul său, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat că majorarea salariului minim a fost posibilă doar datorită creşterii economice record din ultimul timp.

"Deşi condiţiile stabilite anterior cu sindicatele privind creşterea salariului minim pe economie - creşterea economică, productivitatea şi inflaţia - nu au fost îndeplinite deoarece nu s-a atins ţinta de inflaţie, s-a ajuns la soluţia de compromis a majorării de la 1 octombrie, şi nu de la 1 iulie", a precizat ministrul.

Pe de altă parte, partenerii sociali - sindicatele şi patronatele s-au declarat mulţumite de finalitatea negocierilor. Preşedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat, pentru Agerpres că salariul mediu ar putea depăşi prognozele salariale actuale, fapt ce ar trebui să conducă şi la majorarea salariului minim, care va reprezenta 33% din salariul mediu pe economie, anul viitor.

Hossu a precizat că acordul semnat, vineri, la Palatul Victoria implică modificarea actualului Contract Colectiv de Muncă la nivel naţional.

Reprezentanţii patronatelor au anunţat că au negociat modificarea anumitor articole din actul iniţial, referitoare la posibilitatea modificării grilelor de salarizare. "Patronii" au menţionat că se vor realiza două analize anuale, urmate de o hotărâre de guvern pentru aplicarea acordului semnat.

"Articolul V menţionează că toate prevederile vor fi translatate către Contractul Colectiv de Muncă la nivel naţional, avându-se grijă ca raportul prins în acest Acord să fie menţinut prin mici modificări asupra grilei", a explicat prim-vicepreşedintele UGIR 1903, Dragoş Mihalache.

Preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatului din Româ­nia (UNPR), Marian Miluţ, a mai precizat că au fost programate discuţii bianuale cu Guvernul pentru negocieri privind parametrii sustenabilităţii salariului minim, avându-se în vedere mai ales inflaţia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb