Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) solicită Guvernului să renunţe la ideea adoptării Codului Administrativ prin ordonanţă de urgenţă, afirmând că parcursul legislativ a fost superficial, nu se justifică urgenţa şi există grave indicii de neconstituţionalitate. În plus, sindicaliştii consideră că există "suspiciuni de vointă pur politică şi de nerespectare a principiilor bunei-credinţe" şi solicită dezbateri temeinice, scrie News.ro.
FNSA a transmis, astăzi, mai multe solicitări Guvernului, prima dintre acestea fiind renunţarea imediată la intenţia de promovare a Codului Administrativ prin ordonanţa de urgenţă şi demararea procedurilor de consultare a organizaţiilor reprezentative.
De asemenea, sindicaliştii cer ca, după consultări temeinice, Codul Administrativ să fie adoptat prin lege.
"Adoptarea Codului Administrativ, demers de o asemenea complexitate şi de o asemenea importanţă, prin ordonanţa de urgenţă, ȋn urma unui parcurs legislativ superficial şi în mare grabă, ridică suspiciuni de vointă pur politică şi de nerespectare a principiilor bunei-credinţe, dar mai mult decât atât, apreciem că suferă de grave vicii de neconstituţionalitate privind transparenţa decizională, precum şi privind dreptul de participare şi implicare a tuturor actorilor interesaţi la dialogul social institutionalizat ȋn adoptarea actelor normative de importanţă socială şi profesională deosebită", au transmis sindicaliştii, conform News.ro.
Aceştia susţin că modificările organizarea şi funcţionarea administraţiei publice, precum şi activitatea salariaţilor din administraţia publică "sunt domenii pentru care legea impune consultarea reală a reprezentanţilor salariaţilor prin federaţiile sindicale reprezentative ȋn domeniu".
"De asemenea, Constituţia României impune adoptarea modificărilor la legile speciale organice exclusiv prin lege, ȋn urma dezbaterilor parlamentare şi nu prin ordonanţe ale Guvernului, strict interzise ȋn aceste domenii majore. Nu ȋn ultimul rând , apreciem că nu se poate justifica urgenţa acestui parcurs legislativ", mai spun sindicaliştii.
Aceştia au mai transmis Guvernului o serie de solicitări:
1. Promovarea unui act normativ pentru interzicerea explicită a angajării la stat, ȋn domeniul administraţiei publice, a persoanelor care beneficiază de pensie de la bugetul de stat.
2. Ajustarea nivelului voucherelor de vacanţă la valoarea salariului de bază minim brut pe ţară, garantat ȋn plată, ȋn vigoare.
3. Promovarea unui act normativ pentru coroborarea vârstei de pensionare pentru limită de vârstă a tuturor categoriilor de bugetari care ȋsi desfăşoară activitatea sub legi speciale şi/sau ȋn regim de incompatibiliăţi.
4. Iniţierea unui proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Legii nr. 153/2017, în sensul celor semnalate în continuare:
- Modificarea şi completarea art. 11 alin. (1), ȋn sensul clarificării obligativităţii grilei ierarhice de salarizare aferentă fiecărei funcţii, unică la nivel de unitate administrative-teritorială, precum şi a stabilirii coeficienţilor de ierarhizare alături de salariile de bază, ca indicatori ai securităţii şi previzibilităţii veniturilor salariale ȋn administraţia publică locală;
- Modificarea art. 11 alin. (4), ȋn sensul ca salariul de bază (iar nu venitul salarial ȋn integralitatea lui) să nu poată depăşi indemnizaţia viceprimarului/vicepreşedintelui consiliului judeţean.
- Completarea art. 11 cu un text explicit prin care să se interzică diminuări abuzive ale veniturilor salariale, odată cu adoptarea hotărârilor de consiliu local, de la un an bugetar la altul.
"Solicităm Guvernului României ca în cel mai scurt timp să iniţieze discuţii cu reprezentanţii FNSA pe marginea acestor revendicări şi propuneri. În cazul în care solicitarile noastre nu vor fi soluţionate în mod favorabil, FNSA va iniţia, în calitate de federaţie sindicală reprezentativă, declanşarea în sectorul de activitate Administraţie Publică a formelor de protest legale", au mai transmis sindicaliştii, informează News.ro.