Sindicatele din învăţământ se întâlnesc cu premierul Mihai Tudose

Andrei Stan
Politică / 28 august 2017

Sindicatele din învăţământ se întâlnesc cu premierul Mihai Tudose

Sindicatele din învăţământ se întâlnesc astăzi cu premierul Mihai Tudose, printre temele de discuţie numărându-se necesitatea elaborării unei noi Legi a educaţiei naţionale care să acorde elevului rolul central în ceea ce înseamnă educaţia din ţara noastră, programele şcolare învechite, subfinanţarea sistemului, salarizarea angajaţilor din educaţie.

În ceea ce priveşte legea educaţiei, sindicaliştii consideră că un act normativ realizat cu responsabilitate şi supus dezbaterii publice va rezolva cea mai mare parte a problemelor cu care se confruntă de mai bine de 20 de ani sistemul de educaţie din ţară, ei urmând să solicite Guvernului să le somunice care este graficul elaborării, dezbaterii publice şi adoptării acestei legi, scrie News.ro.

Opinia sindicatelor din învăţământ referitoare la programele şcolare este că acestea sunt învechite şi neadaptate cerinţelor de pe piaţa muncii.

Sindicaliştii din Educaţie se întreabă: "Elevii nu sunt pregătiţi să facă faţă provocărilor din plan profesional şi nici măcar pentru a-şi gestiona singuri viaţa. Din cauza programelor, sistemul de educaţie este axat pe partea teoretică, mai puţin practică, iar programul elevilor este sufocant, încetinind dezvoltarea acestora. În opinia noastră, programele şcolare trebuie să fie regândite din temelii; ele trebuie adaptate la cerinţele reale ale pieţei muncii. Când va lua Guvernul României o asemenea decizie, aşteptată cu interes de milioane de elevi, de părinţii acestora, de cadrele didactice dar şi de mediul economic, care se plânge de slaba pregătire a absolvenţilor de învăţământ?".

Ei consideră că "subfinanţarea educaţiei plasează şcolile din România într-un alt secol" şi că lipsa dotărilor în cele mai multe dintre unităţile de învăţământ accentuează şi mai mult starea precară a sistemului de educaţie.

Sindicatele din învăţământ reclamă şi că banii câştigaţi în instanţă ajung în buzunarele cadrelor didactice, după lungi amânări, faptul că, deşi salariile brute ar urma să fie majorate cu 50%, creşterea salariilor nete în educaţie va fi de 25% în anul 2018, dar şi că în sistemul de educaţie pensia medie este de sub 1.000 de lei, comparativ cu alte sisteme, unde pensia medie este de peste 3.000 de lei.

O altă problemă pe care cadrele didactice vor să o discute cu premierul se referă la calculul incorect al sporurilor.

"Deşi conform H.G. nr/. 38/2017 salariile de bază s-au majorat, de la data de 1 ianuarie 2017, în medie, cu 15%, calcularea sporurilor, indemnizaţiilor prevăzute de art. 3 3 alin. (4) din O.U.G. nr. 57/2015, cu modificările şi completările ulterioare, nu se face la salariile de bază majorate de la 1 ianuarie 2017, ci aceste sporuri şi indemnizaţii sunt calculate prin raportare la salariul de bază din luna decembrie 2016, ceea ce conduce la o diminuare a drepturilor salariale care se cuvin personalului didactic", susţin sindicaliştii.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) susţine şi renunţarea la costul standard per elev, considerând că atât timp cât determinarea acestuia se face prin hotărâre de guvern, la propunerea Ministerului Educaţiei, în funcţie de cuantumul cheltuielilor de personal stabilit de Ministerul Finanţelor Publice pentru salariaţii din învăţământ şi aprobat de Parlamentul României, prin Legea bugetului de stat, existenţa acestui cost standard nu se justifică.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Aceste nemultumiri ale cadrelor didactice se vor rezolva ca întotdeauna... prin simpla majorare a salariilor lor. ...ca restul cerintelor sunt ca întotdeauna, doar de umplutura.

    Pe ora muncita efectiv, inclusiv acasa, cadrele didactice sunt printre cei mai bine platiti angajati din Romania. Singura lor problema este ca au prea mult timp liber pentru care nu sunt platiti.

    Despre nivelul de pregatire al cadrelor didactice, care ar trebui imbunatatit in primul rand (si abia apoi al elevilor)... nu se spune nimic. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb