Sindicatul Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare (SNLP) şi Federaţia Sindicatelor din Sistemul Penitenciar (FSSP) au suspendat protestele declanşate în această lună după ce au primit o invitaţie pentru discuţii la Guvern, programate pentru miercuri, 22 mai.
"Sindicatul Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare (SNLP) împreună cu Federaţia Sindicatelor din Sistemul Penitenciar (FSSP), reprezentând 9.000 de membri de sindicat din totalul de 13.000 de salariaţi din sistemul penitenciar, anunţă suspendarea protestelor din penitenciare declanşate în luna mai 2019. Decizia de suspendare a acţiunilor de protest este motivată de faptul că, ulterior mitingului de la Penitenciarul Giurgiu încheiat pe 20 mai 2019 la ora 14:00, preşedinţii SNLP şi FSSP au primit o invitaţie de participare la o întâlnire pentru dezbaterea revendicărilor, respectiv a priorităţilor sistemului penitenciar, la Guvernul României, întâlnirea fiind setată pentru data de 22 mai 2019 ora 12:00 (ora exactă a întâlnirii este în curs de confirmare)", se precizează într-un comunicat al SNLP, informează Agerpres..
Sindicaliştii subliniază, pe de altă parte, că în lista de priorităţi SNLP-FSSP nu se regăseşte demiterea ministrului Justiţiei, Ana Birchall, arătând, în context, că problemele din sistemul penitenciar sunt efectul unui cumul de cauze care nu pot fi plasate în sarcina ministrului interimar al Justiţiei.
"Din aceste considerente, pe timpul mitingurilor organizate de SNLP-FSSP nu au fost scandate lozinci care să vizeze demiterea ministrului Justiţiei. Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, având totodată calitatea de viceprim-ministru în Guvernul României, a transmis un mesaj de susţinere pentru personalul din penitenciare, arătând preocupare pentru rezolvarea revendicărilor noastre şi considerăm că organizarea întâlnirii de la sediul Guvernului din data de 22 mai 2019 este un prim semn pozitiv pe această linie. Pe cale de consecinţă şi răspunsul nostru este pe aceeaşi frecvenţă, scopul fiind rezolvarea problemelor prin dialog şi nu alimentarea cu orice preţ a conflictului", se mai arată în comunicat.
Sindicaliştii precizează, însă, că, în cazul în care rezultatul negocierilor nu va fi unul favorabil, iar revendicările nu se vor soluţiona, acţiunile vor fi reluate, noul calendar de proteste urmând să fie făcut public, conform Agerpres.
La jumătatea lunii aprilie, Sindicatul Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare a anunţat declanşarea unor acţiuni de protest pe termen nedeterminat, din cauza diminuărilor salariale suferite de majoritatea angajaţilor din sistem.
La vremea respectivă sindicaliştii au arătat acţiunile lor de protest vizează refuzul muncii suplimentare în tot sistemul - acest lucru fiind demarat din 11 aprilie - fapt care va genera blocaje în activitate.
Pe lista revendicărilor sindicaliştilor din penitenciare se află adoptarea Statutului poliţistului de penitenciare (eliminarea amendamentelor neconstituţionale, nedemocratice şi antisindicale), publicarea de urgenţă a ordinului de ministru privind plata orelor suplimentare pentru perioada 2019-2021 (impus prin OUG 114/2018) - similar celorlalte instituţii din structura de apărare naţională, interzicerea muncii forţate în sistemul penitenciar, plata muncii suplimentare necompensate cu timp liber (conform legii) - similar celorlalte instituţii din structura de apărare naţională, stoparea suprasolicitării şi vulnerabilizării personalului ca soluţie pentru lipsa de resurse umane şi financiare, precum şi ca reacţie managerială la dezacordul de a munci suplimentar; plata cheltuielilor turistice pentru întreg personalul şi nu doar pentru 17% dintre salariaţi, scrie Agerpres.