Sindicatele Miniere redeschid conflictul cu Guvernul României

R.P.
Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 25 iunie 2008

Consiliul de coordonare al Uniunii Sindicatelor Miniere Oltenia (USMO) a hotărât să solicite Federaţiei Naţionale Mine Energie, din care face parte, redeschiderea conflictului de muncă cu Guvernul României şi Ministerul Economiei şi Finanţelor, suspendat, printr-un protocol, în data de 24 mai 2007, potrivit Rompres.

Liderul USMO, Marin Condescu, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că începând cu data de 15 iulie se vor organiza mitinguri de protest în toate zonele de activitate, iar începând cu 1 august se va trece la declanşarea grevei generale în toate unităţile în care uniunea are sindicate în subordine.

Potrivit lui Condescu, nemulţumirea sindicatelor miniere este determinată de accentuarea dramatică a blocajului financiar, care a dus la incapacitatea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO) Târgu-Jiu de a achita salariile şi concediile de odihnă din activitatea curentă, datoriile către bugetul de stat şi plata furnizorilor de servicii, toate acestea ridicându-se la suma de 268,1 milioane de lei.

Cea mai mare datorie, rezultată în urma neachitării cărbunelui către SNLO, o are Regia Autonomă Activităţi Nucleare Drobeta-Turnu Severin, care a atins suma de 130 de milioane de lei.

Sindicatele miniere acuză, de asemenea, nereglementarea legislativă în domeniul exproprierilor, cererea fluctuantă şi aleatorie de cărbune, datorată lipsei unei strategii unitare, lipsa investiţiilor în domeniul energetic şi nesiguranţa pe termen mediu şi lung a locurilor de muncă, a măsurilor de protecţie a muncii.

La acestea se adaugă blocarea activităţii societăţilor comerciale care lucrează pentru SNLO, punând în pericol disponibilizarea a peste 10.000 de salariaţi, cât şi eventualitatea încetării activităţii societăţii prin existenţa posibilităţii oricărui creditor de a face ca aceasta să intre în incapacitate de plată.

Marin Condescu consideră că lipsa unei strategii în domeniul energetic a dus, practic, în acest moment, la ,intrarea în moarte clinică" şi a acestui sistem. ,,Suntem singura ţară din Uniunea Europeană care nu are încă o strategie energetică, singurul domeniu în care România poate să mai joace un rol important pe piaţa de energie electrică. La câtă nevoie de energie există în Europa, puteam să avem, şi încă avem, un cuvânt greu de spus şi, în principal, să asigurăm independenţa energetică a României", a concluzionat Marin Condescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb