Sindicatele se afundă în politică

LAURA SERGHEI
Ziarul BURSA #Politică / 20 aprilie 2004

BNS vrea să aibă propriul partid l Sindicaliştii din celelalte confederaţii nu prea cred în succesul iniţiativei BNS

Blocul Naţional Sindical va înfiinţa un partid politic, menit să apere drepturile şi interesele membrilor de sindicat şi ale salariaţilor. Matei Brătianu, secretarul general al BNS, a declarat ieri: "Consiliul Naţional al Confederaţiei a decis în şedinţa de joi, 15 aprilie, că este oportun să creeze o forţă politică. Ţin să precizez că BNS nu se transformă în partid, ci va rămîne o confederaţie independentă şi nu nici unul din membrii BNS nu va fi obligat să intre în partid". Platforma politică a viitoarei formaţiuni politice va fi lansată de BNS în următoarele două săptămîni, iar, conform declaraţiilor lui Dumitru Costin, preşedintele BNS, sînt aşteptaţi să adere la această formaţiune personalităţi ale vieţii publice din România. "Nici unul dintre reprezentanţii conducerii BNS nu va avea funcţii de conducere în partid, dar vom fi simpli membri de partid. Dacă această formaţiune politică se va înfiinţa, nu va participa la alegerile locale dar, dacă va reuşi să se coaguleze, ar putea candida la alegerile din toamnă", a precizat preşedintele BNS.

Analistul politic, Cristian Pîrvulescu, spune că iniţiativa BNS apare foarte tîrziu ca să conteze în alegerile din acest an: "Din punct de vedere juridic, partidul nu mai poate fi înregis-trat pînă la alegerile locale, iar din punct de vedere strategic este tîrziu pentru alegerile generale". Cristian Pîrvulescu crede, mai degrabă, că noua formaţiune se va orienta către o alianţă cu alte partide politice. "Cel mai bine plasat este PSD cu care, în principu, BNS se află într-o coabitare prin cei doi lideri de sindicat, Ion Rădoi şi Dumitru Chririţă, afiliaţi la BNS, care sînt şi deputaţi ai partidului de guvernămînt".

Celelalte confederaţii sindicale nu par însă foarte convinse că această pătrundere a BNS în sfera politicului va avea succes. Petre Tancău, vicepreşedintele CNSLR - Frăţia, ne-a declarat: "Fiecare persoană are o opţiune politică şi nu trebuie neapărat să fie înfiinţat un nou partid. Avem foarte multe partide politice, iar unul în plus nu cred că va aduce o schimbare foarte mare".

Nici Petru Dandea, vicepreşedintele Cartel-Alfa, nu susţine iniţiativa BNS: "Decizia BNS de a înfiinţa un partid politic este greşită pentru că, atît în experienţa activităţii sindicale din România cît şi pe plan european, aceste tentative au eşuat: fac referire aici la Convenţia Solidarităţii Sociale constituită în 1992 în România şi la participarea la guvernarea Poloniei, în anii 90, a partidului Solidarităţii, ambele fără rezultatele vehiculate". Preşedintele CSDR, Iacob Baciu, consideră că mişcarea sindicală are un rol determinat în societatea civilă, în timp ce partidele politice au un alt rol: "Un partid politic doreşte cucerirea puterii în stat în timp ce sindicatele apără interese profesionale, salariale şi sociale ale salariaţilor". O altă decizie a BNS este deschiderea negocierilor privind fuziunea între confederaţiile sindicale reprezentative. "Va trebui să discutăm cu reprezentanţii celorlalte confederaţii, iar primul raport va fi prezentat Consiliului BNS în a doua jumătatea lunii mai. Sînt convins că acest pas nu va fi văzut bine de organizaţiile patronale şi de partea politică", a concis Dumitru Costin.

Coabitări mai vechi

Mai mulţi sindicalişti au făcut pasul spre politică, în anii trecuţi: Ion Rădoi - Liderul Uniunii Sindicatelor Libere Metrou din BNS - deputat PSD, Dumitru Chiriţă - Liderul Federaţie Univers Membră BNS - deputat PSD; Andrei Ioan- fost lider sindical în telecomunicaţii, actual deputat PSD; Corneliu Popescu - vicepreşedinte BNS - actual director general ANL; deputaţii PSD, Pavel Todoran (CNSL-Frăţia), Minică Boajă sau Mihail Sireteanu (ambii de la CNSLR-Frăţia), Valentin Mocanu (consilier al primului-ministru şi fost lider CNSLR). Liderii de sindicat care au făcut cu adevarăt o carieră în politică sînt Miron Mitrea, Marian Sîrbu şi Victor Ciorbea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb